Javítás a ház körül

Ereszcsatorna szigetelésének lépései

Ötlet! Azok a pontok, ahol az ereszcsatorna egy terasz padlóján keresztül vezet lefelé, mindig kritikus helynek számítanak. Ahhoz, hogy a nedvesség beszivárgását elkerüljük, ezeket a helyeket alaposan kell szigetelni. Íme egy módszer a gumigyűrű felhasználásával.

Gyakran előfordul, hogy az ereszcsatorna „útját” egy vízszintes felület keresztezi. Például a sima tetejű garázs, ahol a csatorna a helyiségen keresztül vezet lefelé. De említhetnénk egy balkont is, ha az ereszcsatorna ezen keresztül jut el a kanálisig. Ezeken a pontokon a víz beszivároghat, és mind a felületen, mind a balkon szerkezetében károkat okozhat. A repedések, a leváló padlódarabok mind-mind erre utaló jelek.

A rézcsatorna szigetelését egy konzolosan kinyúló gerendázatú balkon példáján mutatjuk be. A szigetelés egy gumialjzat segítségével történik, melyet nem szabad túl szorosan beépíteni, hiszen a csatorna cseréjére (meghibásodás, elöregedés) később is sor kerülhet. Először egy rézhüvelyt készítünk, melyet a csatorna köré helyezünk el. Így egy „csatorna a csatornában” konstrukciót készítünk. A rézhüvelyt a padlóra erősítjük, és folyékony szigetelőanyaggal vonjuk körbe. Különösen a szélekre kell odafigyelni. Ezután következik a gumigallér elhelyezése. Fontos, hogy a rézhüvely körül a gumiréteg szorosan záródjon.

Ügyeljünk arra, hogy a gumi szorosan záródjon. A rézgyűrűt tekerjük körbe egy gumiszalaggal, melynek elég szorosnak kell lennie ahhoz, hogy a gumi és a réz közé a nedvesség ne tudjon beszivárogni. Az öntapadós ragasztóréteg biztosan tartja a gumicsíkot a rézgyűrűn.

A padló és a gumigyűrű közti rést azonban még nem szigeteltük le. Nyomjunk vízálló szigetelőanyagot a résbe. A szigetelés befejezése után visszahelyezhetjük az ereszcsatornát. Az UV-sugárzás elleni védelem céljából, illetve esztétikai okokból is célszerű egy réz takaróidommal fedni a szigetelés helyét.

Ereszcsatorna 1-2

Lépések:

  1. Különös eset: az ereszcsatorna egy balkont átdöfve halad lefelé.
  2. A rézhüvelyt rögzítsük a talajra, a széleket folyékony szigetelőanyaggal kenjük be.Ereszcsatorna javítása
  3. Helyezzük el a gumigallért, a rézhüvely helyénél vágjuk ki a lyukat…
  4. …ügyeljünk arra, hogy a gumi a rézhüvely körül szorosan záródjon. A többi részen lehet lazább.
  5. A rézhüvelyt tekerjük be egy öntapadós gumicsíkkal, majd hengerezzük körbe.
  6. A gumigallér és a gumilap közötti rést szilikonos szigetelőanyaggal töltsük ki.
  7. Helyezzünk egy réz takaróidomot a csatorna köré.
Szerszámosláda: kalapács, csavarhúzó, ecset, olló, fém henger, kinyomó pisztoly a szilikonos szigeteléshez, lemezvágó olló.