Javítás a ház körül

polc dekorálása szegéllyel

Ötlet! A műanyagból vagy fából készült dekorációs szegélylécek eltüntetik a megmunkálás kisebb hibáit, segítségükkel az egyszerűbb bútordarabokat is látványosabbá tehetjük.

Ha az eredeti szegély visszaragasztása már nem segít, dekorációs szegélylécet kell használnunk. Az előregyártott szegélylécek nemcsak az éleket takarják el, hanem a polc felületének egy részét is. A fűrészelés során keletkezett kisebb kitöredezéseket és szépséghibákat a színes lécek mögé rejthetjük.

Általában nincs szükség reszelésre, csiszolásra és vasalásra sem. A szaküzletekben 16-19 mm vastag léceket forgalmaznak. Műanyag változatuk kontraszt színű (fekete, fehér, szürke, kék és sárga) betéttel, többféle színben kapható. A barkácsboltokban fából készült dekorációs szegélyléceket is találunk, melyek lakkozhatók és pácolhatók, így bármely kívánt színre festhetők.

A szegélylécek felszerelése gyerekjáték

Mérjük le a polcot (ráhagyás nélkül), jelöljük be a szegélylécet, majd egy finoman fogazott fűrésszel, vagy barkácskéssel vágjuk méretre. A szegélyléc belső oldalát a használati utasításnak megfelelően kenjük be hagyományos felület- vagy pillanatragasztóval és toljuk a polcra.

A lekerekített sarokelemeket ragasztani nem kell, egyszerűen toljuk a szegélylécre, majd csatlakoztassuk a következő felragasztandó léchez. A jobbról és balról zárt polcok esetében csak az elülső szegélyt borítjuk díszléccel, így ebben az esetben speciális sarokelemekre van szükség, melyek szintén megvásárolhatók. A dekorációs szegélyléceket nemcsak javítási munkáknál használhatjuk. Hibátlan bútorok esetében dekorációs céllal szerelhetjük fel.

Polc dekorációs szegélyezése

Lépések:

  1. Ebből az egyenetlen élű polcból is varázsolhatunk dekoratív darabot, ha a hibákat, a lepattogzott széleket dekorációs szegélyléc alá rejtjük.
  2. Először is mérjük ki, majd finom fogazatú fűrésszel vágjuk méretre a megfelelő hosszúságú darabokat.Polc dekorációs szegélyezése 2
  3. A szegélyléc hátoldalát kenjük be hagyományos ragasztóval, és ragasszuk fel.
  4. A lekerekített sarokelemeket egyszerűen csak húzzuk a lécre, tartásukat majd a következő lécdarab adja meg.
  5. A dekorációs betétléceket és a sarokelemeket kiegészítő és kontraszt színekben vásárolhatjuk meg. A betétlécet ragasszuk a kialakított vágatba.
  6. Ezzel a módszerrel saját ízlésünknek megfelelően alakíthatjuk polcainkat.
Szerszámosláda: mérőszalag, ceruza, finoman fogazott fűrész vagy barkácskés, felület- vagy pillanatragasztó.