Javítás a ház körül

Kiszakadt ajtózsanér/ajtópánt furatának javítása

Ötlet! Az ajtólap egész súlyával a vasaláson függ, amelyet a furatok tartanak az ajtólapon. Ha a furatok helye kiszakadt, gondoskodni kell a biztos rögzítésről.

A mágneszáras vasalás napjainkban a legelterjedtebb függesztési forma. A vasalást a szekrény belső falára csavarozzák, míg a kerek fejű, mozgó zsanért az ajtólap belső oldalán rögzítik. Ha a vasalást süllyesztve szerelik fel, az ajtólap súlyát nemcsak a csavarok hordozzák, az eloszlik az egész vasaláson.

A furatoknak és a vasalásnak épp ezért pontosan és szorosan kell illeszkedniük. Az itt keletkező hibákat feltétlenül javítani kell, még akkor is, ha csak egy kis repedésről, törésről, vagy a vasalás meglazulásáról van szó, hiszen csak a tökéletes vasalás garantál hosszú élettartamot. A keményfából készített pótlás (lásd az oldal tetején) alternatíváját mutatjuk be a következő képeken. A javításhoz kétkomponensű javítókittet használunk, amely biztosítja a formatartósságot, és egyben megfelelő alapot is képez, melyben a csavarokat meghúzhatjuk. Ezért a javítás során akár a fát is helyettesítheti.

A javítás megkezdése előtt szereljünk le minden laza, mozgórészt. Keverjük össze a kitt két komponensét, majd bőségesen kenjük fel a furnérlemezre. Egy kézi reszelővel reszeljük le a kitt felületét, és csiszoljuk derékszögűre a széleket. A tökéletesen sima felület eléréséhez kétszer csiszoljuk át a kittet. Ahhoz, hogy a vasalás megfelelően tartson, az eredeti helyre, és az eredeti mélységben kell a furatot elkészíteni. Végül csavarozzuk fel a vasalást.

Kiszakadt furatok kittelése

Lépések:

  1. Az ajtót túlságosan kinyitottuk, és a vasalás kiszakadt. Kittel végezzük el a javítást.Kiszakadt furatok kittelése 2
  2. Szereljük le a meglazult részeket, majd a kittet kenjük a kitört részekhez.
  3. Ha a kitt megszilárdult, reszeljük és csiszoljuk le a felületet.
  4. A csiszolást géppel végezzük, kétszer menjünk rá a felületre.
  5. Készítsük el a vasalás furatát, ügyeljünk a megfelelő mélységre.
  6. Rakjuk a furatba a vasalást, majd csavarozzuk fel.
Szerszámosláda: csavarhúzó, kézi reszelő, csiszológép és -papír (100-as és 200-as), fúró.