Javítás a ház körül

Új szegélyborítás felvasalása

Ötlet! Ha a szegélyborítást nem megfelelő gondossággal vasaltuk fel, idővel leválhat és leszakadhat.

A szegélyborításon keletkező károkat azonnal javítsuk ki. Először is azért, mert esztétikai szempontból nem nyújt szép látványt, másodszor pedig azért, mert a meglazult borítás az erősen nedvszívó furnérlapot nem védi a nedvességgel szemben, így a polclap felülete – elsősorban a konyhában – hullámos lesz. És nem utolsó sorban a sértetlen borítású polc sokkal könnyebben tisztítható.

A javításhoz különféle minőségű és színű, felvasalható elemek közül választhatunk, melyeket legtöbbször méterre, tekercsben árusítanak. Ahhoz, hogy a ragasztó a vasalás során feloldódjon, a szegély jól tapadjon, illetve felszíne egyenletes legyen, a régi borítást maradéktalanul távolítsuk el. Ez a művelet a több rétegben felragasztott borítás esetében meglehetősen komplikált lehet. A munkához használjunk kézi reszelőt. Tapétavágó késsel ugyanis könnyen megsérthetjük a polc felszínét. A ragasztó utolsó maradékait csiszolópapírral távolítsuk el.

Kevés ráhagyással vágjuk le az új borítást, fektessük a polc szegélyére és egyik végét rögzítsük ragasztócsíkkal. Ezután a vasalóval haladjunk középről a ragasztószalaggal nem rögzített vég irányába, majd a másik felét is ragasszuk fel (szintén középről indulva). A vasalót lassan, egyenletesen nyomva toljuk előre, majd a jobb és bal oldalon még egyszer menjünk végig. Ügyeljünk arra, hogy a borítás mindvégig megfelelően álljon.

Ha a vasaláshoz alátétet használunk, a vasalót „len” fokozatra, ha alátét nélkül dolgozunk, „pamut” állásba tekerjük. A felvasalás után a ragasztó azonnal megköt. A felesleges borítást a két végén ollóval vágjuk le, majd csiszoljuk le a széleket. Mivel a polc szegélyvastagsága és a borítás szélessége általában nem egyezik meg pontosan, a felesleget le kell vágni. Ehhez a kézi reszelőt, vagy a speciális szegélyvágót használjuk. Végül az új borítás szélét csiszolópapírral dörzsöljük át. A képen látható konyhaszekrénypolc egyik szélén a meglazult borításba a dobozok mindig beakadnak, ami a borítás leválásához vezet.

Új szegély 1

Lépések:

  1. Szedjük le a régi borítást a szegély teljes hosszában.
  2. Egy kevés ráhagyással vágjuk le az új borítást, és fektessük a polc szegélyére.Új szegély asztalra
  3. Ha nincs segítségünk, a polc egyik végén ragasztószalaggal rögzítsük a borítást.
  4. A vasalást középről indulva végezzük, különösen a széleken végezzünk alapos munkát.
  5. A ragasztó néhány másodperc alatt megköt, ezután vágjuk le a felesleget.
  6. Kézi reszelővel vagy szegélyvágóval vágjuk pontosan méretre a borítást.
Szerszámosláda: vasaló, olló, kézi reszelő, esetleg szegélyvágó, csiszolópapír, ragasztószalag.