Javítás a ház körül

Rozoga szék újraenyvezése, régi székek felújítása

Ötlet! Mielőtt a szék teljesen szétesne, a mozgó lábat, vagy az egész széket enyvezzük újra.

Bár a fából készült székek masszívak, nem tartanak örökké. Különösen akkor nem, ha többször költöztetjük, vagy „hintázunk” rajta. Az első figyelmeztető jel a csikorgás és a súrlódás, ekkor a szék lábánál a csapolás elválik a kerettől. Ez a pont különösen érzékeny, mivel két fadarabot egymás rostirányára merőlegesen enyveztek össze. A régi modellek esetében még meleg enyvet használtak, ami csak addig tartott, míg a lábak meglazultak és a szék elveszítette stabilitását. A régi asztalos mondás szerint a szék esetében ésszerű javítás nem létezik. Mi ennek ellenére bemutatunk egy módszert.

A meglazult részeket óvatosan szedjük szét, és az enyvmaradványoktól tisztítsuk meg. A részeket gyorsan kötő enyvvel (esetleg vízhatlannal) kenjük be, és alátétekkel valamint szorítóvasakkal 2-3 órán keresztül préseljük össze. Ha a szék valamennyi darabját enyvvel illesztették össze, a széket teljesen szét kell szedni, és szisztematikusan újra kell enyvezni. Először a két hátsó, majd a két első lábat enyvezzük be, ezután a kereszt-rudakkal kössük össze a négy lábat. Az egyenes felülettel nem rendelkező székeket, karosszékeket szorítóhevederrel préseljük össze.

Rozoga szék újraenyvezése

Lépések:

 1. Ha az egyik székláb meglazult és inog, a részeket annyira húzzuk vagy üssük (alátétet használjunk!) szét, hogy…
 2. …a keresztrudat kiemelhessük, és végeit megtisztíthassuk.
 3. A csapolásról és a vágatból vésővel kaparjuk ki az enyvmaradványokat és a faforgácsot.Rozoga szék újraenyvezése 2
 4. Ezután hozzáláthatunk az újraenyvezéshez: nyomjunk az enyvből a csapolásra, a vágatba és az ülőke alá.
 5. Először a vízszintes szorítócsavarokat helyezzük el az enyvezési pontok közepén. A szorítóvasban lévő betétek megóvják a fát a sérülésektől.
 6. A második csavarral szorítsuk az ülőkét a keretre, majd húzzuk meg a keresztcsavarokat is. A csavarokat addig szorítsuk, míg az enyv kibuggyan a vágatból. A kifolyó enyvet azonnal törölgessük le.
Szerszámosláda: véső, gyorsan kötő enyv, keményfa-alátét, szorítóheveder vagy szorítóvas.

Régi szék felújítása

Ötlet! A tökéletes felújítás új életet ad a régi bútornak. A képeken bemutatjuk a méhviaszos kezelést.

Ha a régi bútort már teljesen értéktelennek látjuk, valószínűleg felületesen ítéltük meg. És ebben az esetben szó szerint erről van szó. Sajnos, leggyakrabban a bútor felületének állaga az, amely az értékítélet alapjául szolgál. De épp az ilyen jellegű hiba okozza a legkevesebb problémát. A felújítási munka során csodákat érhetünk el. Lássuk, hogyan!

Csak az új felületkezelés hozza ismét felszínre a fa eredeti mintázatát és tónusát. A régi lakkréteg már fénytelen, foltos, eltakarja a fa mintázatát, és a festékréteg gyakran már annyira vastag, hogy azt sem lehet megállapítani, milyen fából készült a bútordarab. Így volt ez a képen látható szék esetében is. A szék egységesen barna, a lakkozás foltos, fénytelen.

Először is el kell távolítani a lakkréteget. De semmi többet, hiszen a patinát, melyet a fa az évek során megszerzett, meg kell őriznünk. A lakkréteget vékonyan csiszoljuk le. Vastagabb festékréteg, vagy nitrolakk esetében használjunk fémszálas csiszolópárnát és nitrohígítót. Inkább a kíméletesebb módszereket válasszuk, kerüljük az agresszív, egészségre is ártalmas anyagok használatát. A felújításhoz környezetbarát termékeket használjunk.

Ha a bútort megszabadítottuk a régi lakkrétegtől, jobban megítélhetjük, hogy a szú mekkora kárt okozott a fában. A szú elleni kezelés során ne feledkezzünk el arról, hogy mérgező anyaggal dolgozunk. Az általunk használt termék a gyártó információi szerint nem öli meg a kártevőket, hanem átalakítja a fát, és az már nem megfelelő a szú számára.

Ezután a fát természetes olajjal alapozzuk le. A lyukakat és kisebb hibákat viasszal korrigáljuk. A felületet folyékony méhviasz-balzsammal kezeljük, amelyet törlőruhával dörzsölünk a felületbe. Utolsó lépésben fényesítsük ki a felületet. A fa kemény, felülete áttetsző, mintázata jól látható.

Szék felújítása

Lépések:

 1. A szék még jó állapotban van (kép fent), csak a lakkozás hagy némi kivetnivalót maga után. Az új lakkozás előtt gondosan csiszoljuk le a régi festéket.Szék felújítása 2
 2. A szú ellen erős méreggel védekezünk, melyet két rétegben vigyünk fel a felültre.
 3. Kenjük a felületet olajjal, hagyjuk fél óráig száradni. Az egyenetlenségeket száraz ecsettel simítsuk el.
 4. A lyukakat, és a kisebb sérüléseket viasszal javítsuk ki.
 5. Egy törlőruhával (nem bolyhozódó) folyamatos nyomás mellett kenjük fel a viaszbalzsamot. A viaszt hajszálvékony rétegben vigyük fel.
 6. Kb. 12 óra múlva kefével, vagy fúróra szerelt simítókoronggal dörzsöljük a viaszt a pórusokba.
Szerszámosláda: csiszolópapír (durva és finom), ecset, lapos véső, rugalmas lapát, törlőkendő, kefe.