Javítás a ház körül

Parafamintás furnér javítása

Ötlet! Ha a mintázatra kellő figyelmet fordítunk, a sérült vagy hiányzó parafamintát szinte észrevehetetlenül pótolhatjuk.

A parafa mintázatú bútorok szépek és értékesek. A diófából, juharból, rózsafából vagy mahagóniból készült asztalok és szekrények – különösen, ha felületüket felfényezték – nagyon előkelő benyomást keltenek. Az évek során előfordulhat, hogy a repedésekbe víz szivárog, a bútorlap felhólyagosodik, vagy a túlzott igénybevétel hatására repedések keletkeznek a felületen.

A javítás során nem hagyhatjuk figyelmen kívül a parafaminta sajátosságait. Ilyen például a világos-sötét árnyékolás, a kanyargós mintavezetés, az egymásba futó motívumok. A törés leggyakrabban követi a mintázat körvonalát. Ha nem így történt, jelöljünk ki a hiba körül egy felületet, melyet ki tudunk cserélni úgy, hogy a javítás helye észrevehetetlen maradjon. A világos-sötét árnyékolás vonalának megfelelően, vagy a parafa mintája szerint rajzoljuk meg a pótlás körvonalát. Semmi esetre se legyen szempont a gyorsaság, ne vágjunk szabályos négyzetet. Az egyenes vonalvezetésű részek ugyanis „idegen testnek” tűnnek a parafa mintázatban.

Ha a hibás terület körvonala jól látható és a felületet megtisztítottuk, tegyünk selyempapírt a felületre. A papírt sablonként használjuk, hogy a pótlást pontosan méretre tudjuk majd vágni. Egy puha ceruzával „tapogassuk ki” a hiba körvonalát. A jelölés a pótlás alakjának megfelelő legyen.

Keressünk egy olyan pótlásnak megfelelő darabot, melynek mintázata a javítás helyével megegyezik, vagy ahhoz nagyon hasonlít. Tökéletesen ugyanolyan pótlás persze nem létezik, a leginkább hasonlót kell megtalálnunk. Forgassuk, próbálgassuk, míg megtaláljuk a megfelelő darabot. Ha kiválasztottuk az alapanyagot, ragasszuk rá a selyempapírt, és vágjuk körbe. Először csak durván szabjuk ki a pótlást, a pontos körbevágást csak a ragasztó száradása után végezzük.

Ha a kontúrok tökéletesen illeszkednek, a pótlást enyvvel kenjük be, tegyük a helyére, és nehezékkel préseljük le. Tegyünk a nehezék és a bútorlap közé egy selyempapírt, hogy az enyv ne kenődhessen szét. Száradás után szedjük le a nehezéket és a selyempapírt, a pótlást csiszoljuk körbe (még jobb, ha az egész bútorlapot átcsiszoljuk), majd lakkozzuk és fényezzük át a felületet.

Parafamintás furnér javítása

Lépések:

  1. Az amorf alakú törés előnye, hogy ha a pótlást a törésnek megfelelően szabjuk ki, a javítás helye láthatatlan marad.Parafamintás furnér javítása 1
  2. Az előrajzolt formát tegyük a pótlásra, majd óvatosan vágjuk ki az új részt.
  3. A pótlást enyvvel ragasszuk a megfelelő helyre. A nyomaték alá tegyünk selyempapírt.
  4. A kontúrokat csiszoljuk le, a felületet lakkozzuk át.
Szerszámosláda: kés, véső, ceruza, olló, alátét, szorítócsavar, csiszolópapír.