Javítás a ház körül

Törött gipszszegély javítása

Ötlet! A beltéri gipsz- vagy gipszkarton-falak szélei meglehetősen sérülékenyek. Ezek a sérülések azonban javíthatók.

Ha a lakáson belül valamilyen nagyobb kiterjedésű darabot mozgatunk, nemcsak az ajtók és a falak, hanem a falak széle is „veszélyben” van, hiszen nagyon könnyen nekimehetünk, vagy hozzáütközhetünk. Ennek következtében törések, repedések, jobb esetben csak felszíni sérülések és karcolások keletkeznek. Maradjunk most a nagyobb hibáknál, hiszen ezeket mindenképpen javítani keli, míg a kisebb karcolások általában elviselhetők.

A károk kialakulása legtöbbször megelőzhető, mégpedig úgy, hogy a szegélyszalagot beágyazzuk a vakolatba. A szalag üvegszálai masszív tartást adnak, a szalag mégis könnyen formálható. A régi épületek, illetve gipszkarton-falak (válaszfalak, átjárók…) esetében azonban az üvegszálas szegélyszalag gyakran hiányzik.

Mit tegyünk, ha megtörtént a „baleset”?

Fogjuk a javításhoz szükséges kellékeket! A Molto javítókészlete minden szükséges kelléket tartalmaz: speciális töltőanyagot, üvegszállal megerősített szegélyszalagot és egy simítólapátot. Először is simítsuk fel a vakolóanyagot (egy rész víz, két rész szárazanyag keveréke) a falra. Vágjunk le egy megfelelő hosszúságú darabot az üvegszállal megerősített szegélyszalagból, hajlítsuk az üvegszálakkal befelé úgy, hogy egy éles, sarkos szegélyt kapjunk.

A szalagot nyomjuk a vakolóanyagra, és kb. 90 percig hagyjuk rajta. Száradás után még egyszer simítsuk le, hogy a szegélyszalag papírborítását a vakolat tökéletesen eltakarja. Ügyeljünk arra, hogy a régi és az új vakolat közti átmenet folytonos legyen. Ha a javítás megszáradt, csiszoljuk át a felületet. A tapéta, vagy a festés javítása természetesen csak ezután következhet. A tapétát száliránynak megfelelően pótolhatjuk ki. Vakolással tökéletesen eltakarhatjuk a javítás helyét.

Törött gipszszegély javítása 1

Lépések:

  1. Törött falszél: ha nem figyelünk eléggé oda, hamar letörhet egy-egy darab, és mivel feltűnő helyen van, természetesen ki kell javítanunk. Először is habarccsal durván formázzuk meg és pótoljuk ki a szegélyt, majd rakjuk fel a szegélyszalagot.Törött gipszszegély javítása 2
  2. A szegélyhez tapasztott szalag tartást ad a vakolatnak, és megkönnyíti a munkát. Még egyszer simítsuk végig a javítás helyét, majd csiszoljuk le.
  3. Az üvegszálas szegélyszalag a gipszkarton-falakon keletkezett törések javítására is alkalmas. A komplett javítókészlet lehetővé teszi, hogy a munkát bárki könnyedén elvégezze.
Szerszámosláda: olló, forgófejes vagy lengő csiszológép, esetleg finom csiszolópapírral burkolt fadarab.