Javítás a ház körül

Falrepedések javítása

Ötlet! A vakolaton található réseket és repedéseket még a tapétázás előtt javítani kell. Az üvegszálas szalag tartós védelmet biztosít.

Mielőtt hozzálátnánk a festéshez vagy a tapétázáshoz, vizsgáljuk meg a plafont és a falakat, hogy nincsenek-e rajta repedések és egyenetlenségek. Ha ezt elmulasztjuk, a tapéta mintázata eltorzulhat, a ragasztás nem lesz tökéletes, és a vakolaton újabb repedések, törések keletkezhetnek. Ha a repedések az épület mozgása miatt alakultak ki, a figyelmen kívül hagyott repedések a falban jelentős károkat okozhatnak. Így még a legszebb szobafal is elhanyagoltnak tűnik, sőt düledező hatást kelt.

Ha szeretnénk, hogy a javításunk tartós legyen, nem elégedhetünk meg a hagyományos vakolással. A repedések és rések különösen 2 cm mélységig igényelnek nagy gondosságot a javítás során, ha a falra azután egy vékony tapétaréteget vagy vakolatot szeretnénk felhordani. A repedést egy átfogó szalaggal javítjuk ki, amely képes a fal mozgásához alkalmazkodni, segítségével a simítómassza is jobban tapad. Fontos, hogy az új vakolat a régihez megfelelően tapadjon, hogy a kettő közti átmenetnél újabb repedés ne alakulhasson ki.

A hibák a speciális beltéri simítómassza és az üvegszálas szalag segítségével tökéletesen javíthatók. A hiba helyén a meglazult darabokat távolítsuk el (ha szükséges kaparjuk le), majd portalanítsuk a felületet. Az üvegszálas szalagot ragasszuk végig a repedésre úgy, hogy a repedés két oldalán a szalag bőséges átfedésben legyen. A simítóanyaghoz keverjünk össze 1 rész vizet 2 rész szárazanyaggal, majd a repedés mértékétől függően 1-2 cm vastagon simítsuk a falra, míg a szalagot teljesen eltakarja. A simítómasszát egyengessük el a repedés két oldalán, hogy még jobban összetartson. A mélyebb repedéseket (legjobb nedvesen dolgozni) töltsük fel a simítómasszával, ezután fektessük bele a szalagot, majd simítsuk le a felületet.

Falrepedések javítása 1

Lépések:

  1. Az épület mozgásának következtében kialakult repedések javítását ne hanyagoljuk el. Ha üvegszálas szalaggal dolgozunk, az újabb kellemetlen meglepetésektől megkímélhetjük magunkat.Falrepedések javítása 2
  2. Fektessük a repedésre a szalagot úgy, hogy a repedést megfelelően átfedje. Apránként töltsük ki simítóanyaggal egészen addig, míg az üvegszálas szalag már nem látható.
  3. A nagyobb repedéseket először töltsük ki a simítómasszával, csak ezután ágyazzuk be a szalagot.
  4. Másfél óra elteltével a javítás helye megszáradt, hozzáláthatunk a csiszoláshoz, és a portalanítás után a további kezeléshez (festés, tapétázás, burkolás).
Szerszámosláda: ecset, szerszám a karcoláshoz, kaparáshoz, olló, csiszolópapír vagy gép.