Javítás a ház körül

Ülőke párnájának áthúzása

Ötlet! Ha az ülőke kárpitja már nem elég mutatós, cseréljük ki.

Első lépésben szedjük le a régi kárpitot. Ha a hagyományos technikával húzták be, az eltávolításához sok időre és türelemre lesz szükség. Először is egy kapocskiszedővel húzzuk ki a tűzőkapcsokat, a régi kés vagy csavarhúzó használatát nem ajánljuk, mert veszélyes. Ügyeljünk arra, hogy a kárpit alatti szövetréteg ne sérüljön meg.

Ülőke párnájának áthúzása

Teljesen elhasznált párnázat esetén az ülőkét töltsük fel szivaccsal. Előfordul, hogy az ülőke jó, megkímélt állapotban van, a kárpit azonban számunkra nem szimpatikus, ezért ki szeretnénk cserélni. A munkafolyamat további lépéseit erőteljesen befolyásolja az új kárpitszövet minősége. A bútorszövettel és az elasztikus anyagokkal könnyebb dolgozni, az egyszínű szövetet egyszerűbb kiszabni. A szimmetrikus mintázattal már nehezebb a dolgunk, a mintás anyagoknál pedig még jobban figyelnünk kell a szabásra.

Tegyük az ülőpárnát az új szövet visszájára, hajtsuk a párnára a szövetet, és győződjünk meg róla, hogy a kárpitozáshoz ráhagyással együtt mekkora anyagra lesz szükségünk. Mintás anyagok esetében figyeljünk arra is, hogy a minta a párna közepén fusson. Mintás anyag esetében a méret meghatározása után fordítsuk meg a párnát és az anyagot, majd krétával rajzoljuk elő a huzatot. Ha több azonos méretű ülőkét akarunk áthúzni, készítsünk sablont, így könnyen és gyorsan szabhatjuk ki a kárpitot.

A kékfejű kárpitosszeg és a kalapács helyett napjainkban már tűzőgépet használunk. Az anyag letűzéséhez ismét fordítsuk meg az ülőkét, az anyagot kb. 1,5 cm szélességben hajtsuk vissza. Az ülőke minden oldalán középről kifelé haladva végezzük a munkát. Ezután következnek a sarkok. A sarkot vágjuk le, majd az anyagot egyenletesen, kis hajtásokkal igazítsuk formára, és géppel tűzzük fel. Az anyag szélét ragasztószalaggal rögzítsük a fára, és néhány helyen ezt is tűzzük oda.

Ülőke párnájának áthúzása 2

Lépések:

  1. Ha az ülőpárna jó állapotban van (fenti kép), érdemes újrakárpitozni. Először is óvatosan szedjük le a régi kárpitot, az újat pedig mérjük ki.Ülőke párnájának áthúzása 3
  2. Tegyük az új szövetet és a párnát színével lefelé az asztalra, majd hajtsuk fel az anyagot.
  3. A középső résztől kifelé haladva, kárpitostűzővel erősítsük az anyagot a fához.
  4. A sarkokat hajtsuk formára, és szintén tűzzük a fához.
  5. A tűzést ragasszuk le, és a ragasztószalagot is tűzzük meg.
  6. Ilyen gyorsan varázsolhatjuk vidámmá az ülőkét.
Szerszámosláda: olló, kapocskiszedő, tűzőgép, centiméter, szabókréta, ragasztószalag.