Lakásfelújítási tanácsok

Cipzáras párna készítése

Anyagok és formák végtelen variációiból varrhatunk párnákat. A legegyszerűbb a négyzet alakú párna. Az anyagot aszerint válasszuk ki, hogy milyen célra szánjuk. A töltőanyag sokféle természetes és mesterséges anyag lehet: toll, afrik szivacs vagy polisztirolgranulátum. A készen kapható angin- és pamutvászon párnák sokféle alakúak és méretűek. A párna készítéséhez két téglalap alakú anyagra van szükség, melyek oldalai 3 cm-rel hosszabbak a párna méreténél.

Szükséges eszközök

 • Mérőszalag
 • Szabókréta
 • Szabóolló
 • Gombostűk
 • Varrógép

Anyagok:

 • Párnaanyag
 • Cipzár (hossza a párna oldala)
 • Varrócérna
 • Töltött párnatok
1234

 1. Mérjük le és rajzoljuk meg a párna két oldalát. A szélességén 2 cm-t, a hosszúságán pedig 3 cm-t hagyjunk rá a szegélyhez és a cipzárhoz. Ha több párnát készítünk ugyanabból a mintás anyagból, készítsünk szabásmintát a minták összeillesztésére. Szabjuk ki a két oldalt.
 2. Fordítsuk az egyik oldalt a színére és gombostűvel tűzzük a szélére a lefelé fordított cipzárt. Cikcakköltéssel varrjuk össze az anyagot a cipzárral. Ezzel megelőzzük az anyag kirojtosodását, mert különben abból előbb-utóbb kifoszlik a cipzár.
 3. Fordítsuk az anyagot a visszájára és a cipzár szélétől 3 cm-re húzzunk egy vonalat. Hajtsuk be a cipzárt a vonalhoz, és tűzzük le. Ez a varrás takarja majd el a cipzárt a kész párnán. Levarrás előtt ellenőrizzük, hogy egyenesen tűztük-e le a cipzárt.
 4. Cipzárvarró talppal menjünk végig a cipzár fogazata mellett. A másik oldal levarrásához ismételjük meg a 2 és a 3 lépést. Amikor a méretre vágott cipzár húzózárához érünk, nyissuk ki egy kicsit a cipzárt, emeljük meg a varrótalpat majd engedjük vissza és folytassuk a varrást.567
 5. Ha méretre vágott cipzárral dolgozunk, tegyük bele a húzózárat mielőtt összetűzzük az anyaggal, és ellenőrizzük, hogy a felső sarkok egyenesek, valamint a cipzárra hajtott anyagrész elér a fogakig.
 6. Normál varrótalppal és egyenes öltéssel varrjuk össze a széleket, majd a rojtosodás megelőzésére cikcakköltéssel menjünk végig rajta még egyszer (ha kell, váltsunk varrótalpat).
 7. Fordítsuk vissza f a huzatot a színére. Tegyük bele a töltött párnatokot és húzzuk össze a cipzárt. Ha nem mosható a huzat, fújjuk be textilkímélő spray-vel, ez hosszú ideig tisztán tartja.

Hangulati elemek

A párnáknak nagy szerepe van otthonunk díszítésében. Min imalista belsőkbe is melegséget visz a jól megválasztott, plasztikus hatású párna lágyítja a bútorok szögletes vonalait. Ezek a figyelemfelkeltő ikat pár­nák az etnikumok stílusát csempészik a kicsi, modern lakásba.