Javítás a ház körül

Eldeformálódott szekrény javítása

Ötlet! A bútorok nagy részénél a derékszögű illesztéseket nem készítik tökéletes pontossággal. Ha fontos, hogy a szekrények szorosan egymás mellett álljanak, például egy szekrénysor esetében, a „gyengéd” erőszak gyakran elkerülhetetlen.

A szekrénysor elemei gyakran nem tökéletesen párhuzamosak egymással. Ennek oka lehet az olcsóbb szekrénysor gyengébb minősége, de az évek múlásával a jó minőségű, drága termékek is elkezdenek mozogni. Ha a szekrény vázát már nem lehet utána igazítani, használjunk csavaros illesztőt, amely csavarfej rátétből, szárból és karmantyúból áll.

Eldeformálódott szekrény javítása
Eldeformálódott szekrény javítása

Az illesztők többféle anyagból, különböző nagyságban és minőségben kaphatók. Létezik műanyagból, fémből vagy többféle anyag kombinációjából készült illesztő. A fémből készültek erősebbek és formatartóbbak, a műanyagok pedig tetszőleges színben kaphatók. A műanyag illesztő csavarokhoz felszereléséhez használjunk széles csavarhúzót.

A munkát a következő lépésekben végezzük:

Állítsuk a szekrényt a megfelelő állásba, majd rögzítsük egy vagy több szorítóvassal. A szorítóvas és a bútorlap közé helyezett karton-vagy faalátét megakadályozza, hogy a fa megsérüljön.

Válasszuk ki a csavarok helyét, gyakran több ponton kell rögzíteni. A szekrényre készített furat átmérőjét nem a csavar, hanem a csavarfej és a karmantyú vastagsága határozza meg. Dolgozzunk lassan és ügyeljünk rá, hogy a csavar mindvégig vízszintes maradjon. Hogy a furat ne okozzon károsodást a szekrénylapon, nyomjunk egy fadarabot a másik oldalról. A kisebb repedéseket a szorítócsavar fedősapkája takarja el.

A furat szélét csiszoljuk simára és tisztítsuk meg, majd két oldalról toljuk be a szorítócsavart. Az egyik oldalról a karmantyút egy csavarhúzóval tartsuk meg, míg a másik oldalról egy másik csavarhúzóval szorítsuk meg a csavart. Az esetek többségében elegendő egyetlen illesztőcsavart beszerelni. Ha többet helyezünk el, ügyeljünk arra, hogy vízszintesen és függőlegesen is egy vonalban legyenek. A csavarok megszorítása után leszedhetjük a szorítóvasat. Ha a szekrények nem állnak elég szorosan egymás mellett, a szekrénysor alapötlete vész el. Illesztőcsavarokkal gyorsan orvosolhatjuk a hibát.

Eldeformálódott szekrény javítása 2

Lépések:

  1. Állítsuk be a szekrényeket, szorítsuk össze, és vízszintesen fúrjuk át.
  2. Balról toljuk a furatba a szárat, jobbról pedig a csavaros rátétet.
  3. Csavarozzuk össze az illesztőt. Figyeljünk a megfelelő szerszámhasználatra műanyagok esetén.
  4. A szorítókapocs bármikor szétcsavarozható, most azonban masszívan és egyenesen tartja a szekrényt.
Szerszámosláda: fúrógép, csiszolópapír vagy kézi reszelő, szorítóvas alátéttel, vízmérték, két csavarhúzó.