Javítás a ház körül

Viasz eltávolítása (szőnyegről)

Ötlet! Nemcsak karácsonykor fordul elő, hogy a megolvadt viasz nyomot hagy a szőnyegen. A viaszfolt vasalással eltávolítható, műszálas padlószőnyeg esetében azonban nagyon gondosan kell eljárnunk.

Egy lepottyanó gyertya könnyen elronthatja a hangulatot, ha a szőnyegen keletkező viaszfoltra gondolunk. Különösen dühítő, ha a gyertya a padlószőnyegre esik. Legritkább esetben fordul elő, hogy a padlószőnyeg kókuszból, vagy más durva szálból készült, így a viasz eltávolítása meglehetősen nehéz feladat.

Bár nem kell mindent „tudományos” alapokra helyezni, ha nem elég szakszerűen járunk el, a viaszfolt mellé könnyen beszerezhetünk egy égésnyomot is. A műszálból készült padlószőnyegek ugyanis a hőkezelésre rendkívül érzékenyen reagálnak, könnyen elszíneződnek, ami főleg az egyszínű velúrszőnyegeknél nagyon zavaró látvány. Ezért meg kell próbálnunk a viasz nagy részét hőkezelés nélkül eltávolítani. Sem tépni, sem húzni nem szabad, mert a szőnyeg szálai csomókban hullanak ki. A viaszfolt felső részét egy tompa késsel szedhetjük le.

Ezután célszerű a hő elleni megfelelő védelem érdekében kartonból egy védősablont készíteni. A sablon letakarja és védi a hővel szemben a folt környezetét. A viaszfolt helyén vágjunk „ablakot” a kartonra. Fektessünk egy fehér, többrétegű, nedvszívó kendőt a foltra, és vasaljuk át. Közben a kendőt többször forgassuk el. Ezután alaposan keféljük át a szőnyeget, majd ismét vasaljuk át. Tegyünk a foltra egy új kendőt, majd a kendőt a vasaló hegyével együtt többször húzzuk át a folt felett. A vasalót soha ne tegyük közvetlenül a szőnyegre. Végül a szőnyeget még egyszer keféljük át.

Viasz eltávolítása 1

Lépések:

  1. A megszilárdult, hideg viaszt tompa késsel emeljük le a szőnyeg boIyhairól.Viasz eltávolítása 2
  2. A maradék viaszt nem szabad lekaparni. Fel kell olvasztani és felitatni. A kartonlap…
  3. …védi a folt környékén a padlószőnyeg hőérzékeny szálait.
  4. A nedvszívó kendőt tegyük a viaszfoltra, majd vasaljunk rá a legkisebb fokozaton, mivel a viaszt csak lassan szabad felolvasztani.
  5. A folt helyét kefével, körkörös mozdulatokkal borzoljuk fel.
  6. Ezután újra tegyük rá a ruhát és a vasaló hegyével együtt, többször húzzuk át a folt felett.
  7. Ezzel a módszerrel lassan, de tökéletesen eltávolíthatjuk a viasz nyomait.
Szerszámosláda: kés, olló, vastag karton, vasaló, kefe.