Bútorápolás

Bevonatok: bútorfelület kezelése olajokkal, visszal

Az olaj mélyen behatol a fába

Törölje le! Hagyjon az olajbevonatnak fél órát, hogy beszívódjon a fába, majd – mielőtt besűrűsödne és ragadóssá válna -törölje le a fölösleget. Ha túl sokáig rajta hagyta, kenje át lakkbenzinnel hígított olajjal a ragadós foltot, majd törölje le.

Mire való a lenolajkence?

olajokA lenolaj a legolcsóbb bútorolaj. A felhordása nem túl egyszerű, mert lassan szárad, s a bevonat nem olyan kemény, mint más olajoké. Ha a lenolajat választja, sűrű lenolajkencét használjon, mert ez gyorsabban szárad, mint a nyers lenolaj. Az első réteghez – a gyorsabb beszívódás érdekében – lakkbenzinnel hígítsa az olajat.

Tömítse a deszkavégeket!

Az olajozott keményfa a konyhai munkalapok kedvelt anyaga, mert mind a nedvességnek, mind a hőnek ellenáll. Még a beszerelés előtt tömítse gondosan a vágási végek pórusait – különösen a mosogató kivágása mentén -, különben a fába behatoló víz megduzzasztja az anyagot. A kerti fabútorok védelmére is kiváló – festés vagy lakkozás helyett – az olajkezelés. A szék- és asztallábakat állítsa olajjal töltött tálkákba, hogy az olaj beszívódjon a fába.

Csak kezeletlen fára szabad felvinni

A bútorok felületkezelésére való anyagok közül az olaj hatol be legmélyebben a faanyagba. Lakkozott vagy viaszolt felületre nem vihető föl az olaj, mert nem szívja be a fa. A beeresztés előtt a régi bevonatot teljesen el kell távolítani.

Vigyázat, tűzveszély!

Az olajos rongy magától lángra kaphat miközben szárad. Tegye egy vödör vízbe vagy akassza ki, hogy teljesen meg­száradjon, mielőtt a kukába dobná.

Viaszos szépítés

Eressze be a fényezés előtt!

A hagyományos viaszolás során több réteg méhviaszt és terpentint kennek a fára. Hamarabb elkészül a viaszbevonat, ha a nyers fát előbb sellak- vagy cellulózalapú beeresztőszerrel kezeli, majd erre visz fel valamilyen korszerű viaszt.

A viaszolás három lépése

A viasz felviteléhez legalább három pamutrongyra lesz szükség. Az elsővel kenje föl a viaszt, a másodikkal kezdje el fényezni, míg a harmadik a végső polírozásra marad. Az utóbbit gyakran kell cserélni – dobja el, amint kezdi felszedni a viaszt, mert foltos lesz tőle a felület.

Bútor viaszolásTudni kell abbahagyni

Húzza végig az ujját a viaszolt felületen, hogy lássa, abbahagyhatja-e a polírozást. Ha nyomot hagy, folytassa; ha nem, akkor elkészült a munka, és már meg is csodálhatja a ragyogó eredményt.

Melegítse a felületet!

Az első viaszréteg beszívódását segíti, ha a viasz felvitele után hajszárítóval megmelegíti a felületet, majd frottíranyaggal átdörzsöli.

A viaszmáz színezése

A viasz színének módosításához cseppenként adagoljon hozzá szeszes fapácot – erősen keverve -, míg el nem éri a kívánt színt.

Természetes anyag

Olyan méhviaszt vegyen, amely némi karnaubaviaszt is tartalmaz. Ettől vala­mivel keményebb és sötétebb árnyalatú lesz a fényezett felület mint a tiszta méhviasztól.

Egy hagyományos recept

Olvasztott viasz500 gramm méhviaszt vízfürdő felett megolvasztva saját kezűleg is készíthet fényezőszert. Melegítsen vizet egy nyeles lábasban, majd a viaszt tartalmazó fémedényt tegye a forró vízbe. Gondoskodjon a szellőzésről, mert a melegített viasz gőzei óhatatlanul a levegőbe kerülnek.
Amint a viasz megolvadt, kapcsolja le a tűzhelyet, vegye ki a viaszosedényt a fürdőből, s lassan, folyamatosan kevergetve adagoljon 300 ml lakkbenzint a forró viaszhoz. Az olvasztott fényezőszert alapozó viaszrétegként, a nyers fára használja. Gyorsan ecsetelje be a forró viaszt a fa rostjaiba.

Gyors öregítés

Ha azt szeretné, hogy egy új bútor idősebbnek tűnjön, alkalmazzon „antikoló”- vagy öregítőviaszt. Keverjen a viaszhoz néhány kanálnyi port a porszívó porzsákjából. Az is jó, ha némi fekete politúrt vagy sötét színű szeszes fapácot is elegyít bele.

Díszlécekhez és faragványokhoz vízfürdő felett melegítse meg az antikolóviaszt, kenje föl ecsettel, majd frottírtörlővel fényezze. Viaszolópaszta készítéséhez adjon a viaszhoz némi vizet és egy-két csepp mosogatószert, majd keverje el jól. Ez a kence viaszolt és politúrozott felületek javítására, tisztítására használható.

MészMeszezett hatású felület

Az igazi meszezést maró hatású oltott mésszel végzik, de létezik egy biztonsá­gosabb módszer is. Színezze meg a fát sötétbarna páccal, majd átlátszó politúrral vagy beeresztőszerrel kezelje a felületet. A kenést a szálirányra merőlegesen végezze, s nyomban törölje le a fölösleget.

Másnap kenje be vastagon fehér színű, mészhatású viasszal a fát. Dolgozza be alaposan, végül tiszta ronggyal dörzsölje át, a szálirányra merőlegesen.