Javítás a ház körül

Padlószőnyeg darabjának cseréje javítása

Ötlet! Ha a padlószőnyegen festékfolt keletkezik, vagy a szőnyeg kiég, nincs más megoldás, ki kell cserélni a sérült részt.

Ha a helyiséget faltól-falig padlószőnyeggel borítjuk, ajánlatos egy kis darabot félretenni a későbbi javításokhoz. A műszálas szőnyegek esetében a foltokat és a szennyeződéseket oldószerrel vagy hígítóval nem távolíthatjuk el, ilyenkor csak a pótlás segíthet. Nagymintás szőnyeg esetén elegendő ráhagyással vágjuk ki a megfelelő darabot. A kisebb minták, valamint a melírozott és egyszínű szőnyegek esetében mindenképpen figyeljünk a szövésirányra. Ha a pótlást nem a száliránynak megfelelően illesztjük be, optikailag más árnyalatot kapunk.

A pótlás helyének pontos meghatározása után a szövés mentén vágjuk le a széleket. A hibás részre helyezzük rá a pótlást, majd vágjuk körbe. A padlószőnyeg és a pótlás szélét pillanatragasztóval körben kenjük be. Ez megakadályozza, hogy a szövés felbomoljon. Végül kétoldalú ragasztószalaggal ragasszuk le a pótlást.

Padlószőnyeg javítása

Lépések:

  1. A műszálas szőnyegeket oldószerrel nem tisztíthatjuk. Az égés nyomait is a sérült darab cseréjével tüntethetjük el.Padlószőnyeg javítása 2
  2. Keressünk egy, a mintának megfelelő négyzetet.
  3. Vonalzóval és éles késsel (szőnyeg- vagy tapétavágó) vágjuk le a szőnyegdarabot.
  4. Nyomjuk a pótlást a szőnyegre, és vágjuk körbe.
  5. A pótlás széleit kenjük be pillanatragasztóval.
  6. A csere sikerrel járt! A szőnyegdarabot pontosan beillesztettük.
Szerszámosláda: univerzális kés, vonalzó, pillanatragasztó, kétoldalas ragasztószalag.