Javítás a ház körül

Matt kőagyag lapok impregnálása

Ötlet! A makacs cementszennyeződések nyomot hagynak a matt kőagyag lapokon. Bemutatjuk a szennyeződések eltávolításának trükkjeit, és az utókezelést.

A csempézés utolsó lépése mindig a fugázás. A munka során a fugázó anyaggal és fugázó gumival gyakorlatilag az egész kerámiafelületen dolgoznunk kell. A fugázó anyagot könnyű bedolgozni a résekbe, az anyag azonban gyakran szennyezi a lapok felületét is. Ha nem távolítjuk el azonnal és tökéletesen, megkeményedik, és szürke filmréteget képez a kőagyag lapok felszínén. A karcolások, sérülések elkerülése érdekében pórusmélységű, mechanikus tisztítást nem végezhetünk.

A nagyobb szennyeződések eltávolítása után speciális tisztítószert (cement- és vízkőoldó) vagy hígított sósavat (10%-os) használjunk. Az egész felületet tisztítsuk meg, majd kefével vagy szivaccsal dörzsöljük át. Ezután vízzel alaposan mossuk le a padlót. A felületet előzőleg nedvesítsük be, így a szert koncentráltan vihetjük fel a felületre, és nem kell pazarolni az anyagot. A nedvesítés csökkenti a porózus felületű agyaglapok által beszívott folyadék mennyiségét.

A felületet impregnálni kell, így megakadályozhatjuk, hogy a későbbiekben a lapok szennyeződjenek. Csak száraz kerámialapokkal dolgozzunk. Először is végezzük el az alapozást a speciális terrakottaolajjal (pl. Leinos). Az olajat nagyon vékonyan és egyenletesen hordjuk fel a felületre. Kb. 20 perc elteltével a nedvesen csillogó részeket egy ruhával törölgessük át, hogy a padló egyenletes fényű legyen. A száraz padlót dörzsöljük be padlóviasszal. A kezelésnek köszönhetően a kőagyag lapok szennyeződés- és víztaszítóvá válnak.

Impregnálás 1

Lépések:

  1. Foltos kőagyag lap: ha fugázás után nem tisztítjuk le a padlót és a lépcsőket, szürke filmréteg képződik a lapok felületén.Impregnálás 2
  2. Tisztítsuk le a kritikus részeket, esetleg az egész felületet. Szivaccsal vigyük fel a tisztítószert, majd vízzel alaposan mossuk le.
  3. A száraz felületet impregnáljuk. Egyenletesen kenjük fel a speciális olajat és dolgozzuk bele a felületbe. Ügyeljünk rá, hogy a felület ne legyen foltos.
  4. Egy nap elteltével dörzsöljük át a padlót (pamutronggyal) átlátszó padlófénnyel (viasszal), hagyjuk megszáradni, majd törölgessük fényesre.
Szerszámosláda: faspatula (a cementmaradványok eltávolításához), szivacs vagy kefe, törlőruha.