Kerti faházak és kamrák

Viktoriánus stílusú kerti ház

A tetszetős kis építmény éppúgy lehet kerti játszóház a gyerekeknek, mint kellemes helye a pihenésnek és elmélkedésnek. Tetszés szerint alkalmazzuk a díszítőtagozatokat, és fessük fehérre a házat, így jobban érvényesülnek a részletek. A házikó felépítése nagyszerű elfoglaltság mindenkinek, aki szeret elbíbelődni az aprólékos részletekkel.

Az itt bemutatott építmény egy hónap alatt épült fel. A munkákhoz szükségünk lesz a kellő gyakorlatra a famunkákban, és tudnunk kell rajzok alapján dolgozni. Itt csak az építmény bonyolultabb részleteit mutatjuk be. Érdemes lehet a garázsban vagy a műhelyben elkészíteni az elemeket, és csak ezután szállítani a helyszínre. A ház egyszerű 18 mm vastag, rétegelt lemez padlón áll, amely 5 x 10 cm-es telített elemekből épült alapszerkezetre került.

8.20. ábra. Viktoriánus stílusú kerti ház

8.20. ábra. Viktoriánus stílusú kerti ház

8.21. ábra. A viktoriánus stílusú kerti ház alaprajza és homlokzatai

8.21. ábra. A viktoriánus stílusú kerti ház alaprajza és homlokzatai

A házikó falának vázszerkezetét 5 x 10 cm-es elemekből építsük meg. A tető kontyolt részein mindkét oldalon legyen egyforma a szarufák hajlásszöge. A szarufák eresz felőli vége essen egy síkba.

Készítsük el az ablak feletti, 45 cm átmérőjű félköríveket: ehhez egy 1,8 x 9 cm keresztmetszetű, kültérre alkalmas rétegelt lemezen ejtsünk bemetszéseket, és hajlítsuk meg íves formában. Rúdkörzővel 3 mm vastag rétegelt lemezre rajzoljunk fel a félköríves ablaknyílást keretező 6 cm széles, 45 cm sugarú keretet, majd vágjuk ki elektromos dekopírfűrésszel. Vágjuk ki a legyezőalakzatokat is

18 mm vastag, tömör alappal készített rétegelt lemezből (a sugár 46,8 cm legyen), és óvatosan vágjuk ki a virágszirom-alakzatokat dekopírfűrésszel vagy kézi lombfűrésszel. A négyszögletes ablakokhoz 18 darab 18 mm vastag kültérre alkalmas rétegelt lemezre lesz szükségünk, amelyek mérete egyenként 22,5 x 80 cm. Vágjuk ki az ablaktáblákat, majd hornyoló marófejjel munkáljuk meg az ablaknyílások és a félköríves ablak éleit. Az esetleges repedéseket töltsük ki folyékony fával, majd csiszoljuk és alapozzuk a felületeket, végül szereljük be a pántokkal az ablakszárnyakat.

8.22. ábra. A viktoriánus stílusú kerti ház tartószerkezete

8.22. ábra. A viktoriánus stílusú kerti ház tartószerkezete

A falakat burkoljuk 12,5 cm széles, egymásra rálapoló cédrusdeszkákkal, amelyeknek 7,5 cm része marad szabadon. Az ereszeknél helyezzünk el 7,5 cm széles díszlécet. A díszlécre ragasztással és szegezéssel rögzítsünk 4 cm széles fogsor-tagozatot, amelynek köszönhetően a kis építmény „meseház jellegű” lesz. A díszítőtagozatokat készen is meg vásárolhatjuk, de sokkal olcsóbb, ha azokat magunk készítjük el. A díszes konzolelemeket például kivághatjuk 18 mm vastag, tömör rétegelt lemezből, majd a kivágott formát 2,5 x 7,5 cm méretű, L alakú tartókonzolra illesztve rögzítsük a helyére, az eresz alá.

A tetőt fedjük speciális, lekerekített végű cédruszsindelyekkel, amelyeket megvehetünk készen, de akár magunk is elkészíthetjük. 6 mm vastag rétegelt lemezből vágjuk le a megfelelő méretű darabokat, végeiket lombfűrésszel kerekítsük le.

A 60 x 120 cm méretű bejárati ajtót (amelyet akár el is hagyhatunk) két darab 18 mm vastag, kültérre alkalmas rétegelt lemezből készítsük. Vágjuk ki a négyszögletes nyílásokat az ajtópaneleknek, majd ragasztással és csavarozással erősítsük egymáshoz a két részt. A teljes építményt fessük be három réteg selyemfényű zománcfestékkel, kívül és belül egyaránt.

8.23. ábra. A viktoriánus stílusú kerti ház ablakai - részletek

8.23. ábra. A viktoriánus stílusú kerti ház ablakai – részletek