Kerti faházak és kamrák

Műhely építése (faház kertben)

Erre a műhelyre bármely barkácsoló büszke lenne! Gondoljunk csak számos előnyös tulajdonságára, pl. a jó szellőzésre, nagy belmagasságra, sok-sok tároló fiókra, polcokra, az elektromos csatlakozásra, a szabad falfelületekre a szerszámok felaggatásához és a faanyag tárolására alkalmas helyre! A műhely mindkét végén ajtót nyitottak, így akár egészen hosszú deszkákat is méretre lehet bent vágni, a felülvilágítók pedig beengedik a természetes fényt a belső térbe.

Először is készítsük el a masszív, vízszintes padlószerkezetet. Ez lehet akár egy beton lemezalap, akár egyszerű dobozszerkezetű dobogó. A műhely szerkezete pillérvázas, a tartószerkezeti elemeket egyszerű lapolásokkal illesztjük és könyökökkel merevítjük. A durván fűrészelt cédrusgerendák könnyűek és szépek, de helyettük alkalmazhatunk fenyőt is. A szarufákat a gerincnél 18 mm vastag rétegelt lemezből készült szegező lemezzel, tompa illesztéssel rögzítjük.

Műhely

8.15. ábra. Műhely

8.16. ábra. A műhely alaprajza és metszete

8.16. ábra. A műhely alaprajza és metszete

8.16. ábra. A műhely alaprajza és metszete

8.17. ábra. A műhely berendezése

A gerincszelemen két 5,4 m hosszú 5 x 25 cm-es fenyőlécből készül, amelyek közé 12 mm vastag rétegelt lemezt rögzítünk. Először helyezzük fel a szarufákat, majd ezután a gerincszelement. A ház e részének felépítéséhez segítőre és biztonságos állványzatra van szükségünk. A tetőfedéshez szegezzünk a szarufákra 12 mm vastag rétegelt lemezt, és fedjük azt bitumenes zsindellyel. Vásároljunk hat darab, a 120 x 60 cm-es nyers nyílásméretbe illeszkedő bevilágító ablakot. Kettőt az elülső falba, négyet pedig a felülvilágítóba szereljünk be. Az alsó ablakokat szebbé teszi, ha nyolc mezőre osztjuk őket, ez azonban növeli a költségeinket.

A külső falak vázába szereljünk be vízszintes merevítőt, majd burkoljuk a falat 2,5 x 20 cm-es, lapolással illesztett fenyődeszkákkal. Készítsük el az ajtót 18 mm vastag, kültérre alkalmas rétegelt lemezből, és merevítsük 3 x 15 cm-es keresztdeszkákkal. Az ajtóknál használt rétegelt lemez maradékából állítsuk össze a faanyagtároló ajtaját. Készítsük el 5 x 5 cm-es lécekből a faanyagtároló polcokat úgy, hogy nagyobb lemezeknek is legyen elegendő hely.

8.18. ábra. A műhely vázszerkezete

8.18. ábra. A műhely vázszerkezete

8.19. ábra. A munkapad szerkezeti részletei8.19. ábra. A munkapad szerkezeti részletei

8.19. ábra. A munkapad szerkezeti részletei

Állítsuk össze a munkapadot: a váz 5 x 10 cm-es, az asztallap 7,5 x 30 cm-es elemekből legyen. Készítsünk fiókokat 2,5 x 15 cm-es deszkákból és 6 mm vastag rétegelt lemezből. Szereljük be az 2,5 x 5 cm-es vezetőléceket. A fiókon lévő léc meghosszabbítása megakadályozza, hogy az esetleg kizuhanjon a helyéről, ha túlságosan kihúzzuk.