Konyha

Hogyan tisztítsuk a konyhát?

A konyha az a helyiség, ahol a legkönnyebben keletkeznek zsíros és egyéb szennyeződések. Ha mindennap takarítunk itt egy kicsit, a boltban megvásárolható erős vegyszerek nélkül is tisztán tudjuk tartani. Ha pedig valamivel több időt szánunk rá, kíméletes, környezetbarát szerek segítségével is el tudjuk távolítani a makacs szennyeződéseket.

Napi takarítás

  • Naponta töröljük át a konyhai pultot és a mosogatót szódabikarbónás ronggyal, majd a rongyra tegyünk némi eukaliptuszolajat, és ismételjük meg a műveletet!
  • A mosogató tisztításához használ­junk sóoldatot – nagyjából egy teás­kanál sót egy csésze vízben! Igen hatásos módszer, és ingyen van.
  • Tartsuk tisztán a lefolyót! Az étel­maradékot lefolyószűrővel fogjuk fel, a tealeveleket és a kávézaccot pedig tegyük a komposztládába!
  • A sütéshez használt zsiradékot ne öntsük a lefolyóba! Leadhatjuk a la­kossági hulladékudvarokban. Létezik kifejezetten a használt sütőzsiradék begyűjtésére és hasznosítására szakosodott magánvállalat is.
  • Tartsuk tisztán a hűtőt! Dobjuk ki a romlott étele­ket! A polcokat töröljük le vizes szódabikarbóna-pasztával!
  • Félévente ellenőrizzük, hogy a kamrában tartott üvegek és edé­nyek légmentesen zárnak-e! Ha véletlenül kiszóródott egy kis élel­miszer, haladéktalanul takarítsuk fel, mert odacsalogathatja a kártevőket!
  • A mikrohullámú sütő tisztításához és szagtalanításához tegyük egy cit­rom levét és héját egy tál vízbe, majd melegítsük a készülékben ma­gas fokozaton 2-5 percig! Vegyük ki az edényt, és töröljük tisztára a gép belsejét! A mikrohullámú sütőbe tett ételt mindig takarjuk le, hogy ne fröccsenhessen ki!
  • A sütőt még melegen törüljük át szódabikarbónába mártott nedves ronggyal! Ha ez nem elég, vigyünk fel szódabikarbónából és fehér ecet­ből készült pasztát a felületekre, hagyjuk hatni egy órán át, majd távolítsuk el a maradékot! Végezetül törüljük át a készüléket nedves ronggyal is!
  • A matt felületű rozsdamentes acél konyhai berendezéseket, példá­ul a szagelszívót elég időnként tisz­ta, száraz ronggyal áttörölni.
  • A fényes felületű rozsda­mentes acél konyhai berendezéseket némi szódabikarbónával megszórt nedves ronggyal törüljük át, majd tisztítsuk le tiszta, száraz ronggyal!
Vigyázat! Ha katalitikus öntisztító sütőnk van, ne alkalmazzuk az itt leírt módszereket, kivéve, ha a használati utasítás azt megengedi!

A ráégett szennyeződések eltávolítása

A serpenyőkbe szórjunk mosó­szódát, majd adjunk hozzá forrásban lévő vizet, hagyjuk állni 30 percig, és mosogassuk el az edényt a szokásos módon! Az is jó, ha némi sütőolajat öntünk a leégett foltokra, és óvato­san melegítjük az edényt. Hagyjuk kihűlni, öntsük ki az olajat, és moso­gassuk el a szokásos módon.

A tepsit úgy tisztíthatjuk meg, hogy nagyon forró vízbe mártjuk, majd gyorsan megfordítjuk, sima felületre tesszük, és 15 percig állni hagyjuk. A benn rekedt gőz fellazítja az ételmaradékot, így könnyebb azt eltávolítani. A sütőrácsot áztassuk egy éjszakán át forró vízben, melyhez literenként egy csésze mosószódát adunk!

Trükkös helyek

Vágjunk ki vastag papírból vagy újságpapírból megfelelő méretű darabokat, és azokkal takarjuk le a konyhaszekrény tetejét ott, ahol a zsír összegyűlik, és beletapad a por! Ha a papírt évente kétszer kicserél­jük, nem kell majd a szekrény tete­jét takarítanunk.

A hűtőszekrény ajtótömítésének barázdáiban megtelepedő penészt fehér ecetbe mártott fogkefével távolíthatjuk el. Évente egy-két alkalommal húz­zuk ki a helyéről a hűtőszekrényt, a mosogatógépet és a mikrohullámú sütőt, majd takarítsunk ki mögöttük! Ezeken a helyeken ugyanis meleg és sötét van, ami ideális körülményeket jelent a csótányok számára.

A tűzhely gombjai alá egy teás­kanál végével tudunk benyúlni. Te­kerjünk rá nedves rongyot! Ha el­dugul a mosogató szifonja, szórjunk bele egy csésze szódabikarbónát, majd töltsünk rá egy csésze ecetet! Miután megszűnik a pezsgés, önt­sünk bele egy kanna forrásban lévő vizet, végül pumpáljuk meg, hogy a dugulást átnyomjuk a szűkületen!

Biztos tipp

Az olcsó és ártalmatlan szódabikarbóna kiváló konyhai tisztítószer. Elég kíméletes ahhoz, hogy a hűtőt is kitisztítsuk vele, s nem hagy karcolást a króm- és alumíniumfelületeken sem. A serpenyő súrolásához használjunk nedves rongyra tett szódabikarbóna-pasztát, majd öblítsük ki az edényt!

Jó ötlet

A nedves mosogatórongyban és -szivacsban elszaporod­hatnak a baktériumok. Ennek megakadályozására a ron­gyokat minden éjjel áztassuk forró víz, egy jó adag ecet és néhány csepp eukaliptuszolaj keverékébe