Konyha

Ételek tárolása és tartósítása

Főzzünk be olyan zöldségeket és gyümölcsöket, amelyeknek éppen idénye van – ilyenkor a legnagyobb a választék belőlük, s ilyenkor a legolcsóbbak. A helyes tárolás segít az élelmiszerek frissességének megőrzésében, de ne feledjük minél hosszabb ideig raktározzuk őket, annál kisebb lesz a tápértékük!

Kertből a kamrába

 • Válogassuk ki a leghibátlanabb zöldségeket és gyümölcsöket, mert ezek állnak el a legjobban. Száraz, sötét és hűvös helyen tároljuk őket, távol minden erős szag anyagtól!
 • Ne mossuk meg a zöldségeket, mielőtt eltesszük őket, mert ez felgyorsítja a romlásukat.
 • A gumós és gyökérzöldségeket, például a burgonyát vagy a sárgarépát temessük nagy ládákba tett nyirkos homokba vagy fűrészporba, ügyelve rá, hogy az egyes darabok ne érjenek össze, máskülönben rothadásnak indulhatnak.
 • Az almát és a körtét sötét, kissé nyirkos helyen, polcokon vagy dobozban tároljuk! Ügyeljünk rá, hogy ne érjenek egymáshoz, vagy csomagoljuk őket egyesével zsírpapírba! Így megelőzhető a rothadást okozó gombák, baktériumok terjedése.
 • Az idény végén érő gyümölcsöket válasszuk, mivel azok a legtartósabbak. Egyes almafajták jobban eltarthatok a többinél. A körtét még az érés kezdete előtt szedjük le!
 • A vöröshagymát és a fokhagymát a szár teljes száradása után fonjuk füzérekbe, és akasszuk fel! Jó megoldás az is, ha szövetzacskót vagy nejlonharisnyát használunk.
 • A csípős (csili-) paprikát cérnára fűzve tároljuk: fűzzünk tűbe erős cérnát, és dupla szálat használva fűzzük át az egyes paprikákon, közvetlenül a zöld csészelevelek alatt! A füzért akasszuk napos helyre száradni!
 • A fűszernövényeket úgy tartósít-hatjuk, hogy kötegeiket meleg, szellős helyen szárítjuk meg, fejjel lefelé függesztve. Miután kiszáradtak, szedjük le a leveleket a szárról, és légmentesen záró edényben, hűvös, fénytől védett helyen tároljuk őket!
 • Rendszeresen távolítsuk el a rothadó darabokat!

Vigyázat!

Ha a befőttesüvegben tárolt élelmiszeren az alábbi jeleket észleljük, azonnal dobjuk ki!

 • A fedél felnyitásakor az üveg tartalma kilövell.
 • Az üveg vagy a fedél penészes, eset­leg a tárolás során étel szivárgott ki.
 • A folyadék buborékol vagy elszíne­ződött. Az élelmiszer nyálkásnak, zavarosnak, összezsugorodottnak vagy szivacsos állagúnak tűnik.
 • Az étel kellemetlen, romlott szagú.
Élelmiszerek a kamrában
ÉlelmiszerfajtaEltarthatóság
Befőttek6-12 hónap
Chutney-k ( indiai mártás)6 hónap: felbontás után hűteni kell
Ecetek3-6 hónap
GyümölcsvajakLegfeljebb 2 hét, de lefagyaszthatók
Lekvárok, dzsemek, gyümölcszselék6 hónap: felbontás után hűteni kell
Savanyúságok1-2 hónap: felbontás után hűteni kell

Biztos tipp

Készítsünk saját fűszer- vagy gyümölcsecetet! Nagyon egyszerű, és a töredékébe kerül a csemege-boltokban készen kapható változatoknak. A házi ecetet a polcon mutatós borosüvegekben tároljuk, kiöntődugóval lezárva! Ajándéknak is nagyon mutatós.

Takarítási módok

Az ételek tartósítása kiváló mód­szer arra, hogy a legjobban hasz­nosítsuk az olcsó és bőségesen rendelkezésre álló idénygyümöl­csöket és -zöldségeket.

Befőzés

Ez az időigényes eljárás kiválóan alkalmas a paradicsom és számos gyümölcs tartósítására. A baktériu­mokat, élesztő- és egyéb gombákat hőkezeléssel pusztítja el, amely az enzimek működését is leállítja. Az üvegek, illetve palackok lezárá­sa megakadályozza, hogy élő mikro­organizmusok kerüljenek az élelmi­szerbe.

Aszalás

Ez az eljárás inaktívvá teszi az élel­miszerben jelen lévő baktériumokat, élesztőket, gombákat és enzimeket, amelyeknek nedvességre van szüksé­gük ahhoz, hogy működni és szapo­rodni tudjanak. A házi aszalógépben a legkülönfélébb zöldségeket és gyü­mölcsöket száríthatjuk meg. Ez az el­járás kevés előkészítést igényel.

Fagyasztás

A módszer gátolja a mikroorga­nizmusok működését és szaporodá­sát, így az élelmiszer akár egy évig is megőrizheti minőségét. Csak egy fagyasztószekrény kell hozzá.

Aszalt paradicsom

Ha szennyezetlen levegőjű helyen élünk, ahol a nyár meleg és na­pos, könnyen készíthetünk aszalt paradicsomot. Ha a környezet nem ilyen, használjuk a sütőt!

Napon

A paradicsomot 3-4 olyan napon át kell aszalni, amikor süt a nap.

 • Készítsünk szárítókeretet 4 darab I méteres kezeletlen falécből! Fe­szítsünk ki rajta műanyag hálót vagy muszlint, és tűzzük azt a keret alsó oldalához!
 • Megnyúlt bogyójú paradicsomokat válasszunk: szedjük ki a csumájukat, és vágjuk félbe őket!
 • A paradicsomokat egy rétegben fektessük a keretre, és hagyjuk őket reggeltől estig a napon! A megszá­radt darabokat szedjük ki, és éjsza­kára az összes paradicsomot vigyük zárt helyre!
 • A rovarpeték elpusztítása érde­kében a kiszáradt paradicsomokat tegyük tepsibe, és helyezzük azt 10-15 percre 100 °C-ra előmelegí­tett sütőbe!

Sütőben

A paradicsom a sütőben is meg­aszalható, csak arra ügyeljünk, hogy a készüléket a legalacso­nyabb hőmérsékletre állítsuk!

Rendezzük el a kicsumázott, fél­bevágott paradicsomokat tepsi fölé feszített dróthálón, a vágott felükkel felfelé! Sózzuk meg a paradicsomo­kat, és hagyjuk 6-8 órát aszalódni a legalacsonyabb hőmérsékleten! Rendszeresen forgassuk őket!

Tárolás

 • Az aszalt paradicsomot tegyük befőttes üvegbe, öntsünk rá olívaola­jat, majd zárjuk le az üveget!
 • Használhatunk légmentesen záró hűtődobozt is, vagy lefagyaszthatjuk.