Kültéri burkolatok

Klinkertéglákból rakott lépcsős kertek

A kerteket, ahol csak lehet, ajánlatos több szintesre kialakítani. A lépcsőfokok, lépcsőpihenők, lépcsők és magasított ágyások szinte második lakószobát hoznak létre. Az egész kert így sokkal érdekesebb, mint a klasszikus módon teraszra és ahhoz csatlakozó gyepfelületre felosztott kert.

A bemutatott kert a terasznál két-két lépcsőfokkal alacsonyabb szintekre oszlik. Oldalt azonban meghagyták a terasz szintjét, ezáltal középen egy mélyedés jött létre. A szintkülönbségeket vörös klinkertéglákból rakott falak határolják. Az utakat és lépcsőfokokat is klinkertéglákból rakták.

Falazás klinkertéglákkal

Az itt mutatott falak, lépcsők és lépcsőpihenők alá betonból kell alépítményt készíteni későbbi süllyedések és repedések megelőzésére. Az alapok lehetőleg érjenek le a fagymentes mélységig. Ezen falak szélessége 24 cm, ami egy tégla hosszúságának felel meg. A kötést úgy alakították, hogy a falat fent mindig egy sor keresztbe fektetett tégla zárja le.

A lépcsőfokokon és lépcsőpihenőkön a klinkertéglákat élükre állítva helyezik el. A tégla magassága ekkor egyúttal a lépcsőfok magassága is. Lényeges, hogy tömören kitöltött hézagokkal kell falazni, nehogy nedvesség hatolhasson a téglák közé.

Falazóhabarcs

Az általánosan használható falazóhabarcs mészből, cementből és homokból készül. Ezeket 1:2:8 arányban keverik össze víz hozzáadásával. A hézagokat célszerű tiszta cementhabarccsal kitölteni, ez ugyanis ellenállóbb

Klinkertéglákból rakott lépcsős kertek

Lépcsőpihenő burkolása élükre állított téglákkal. Alépítménynek előzőleg egy betonalapot öntöttek.

Klinkertéglákból rakott lépcsős kertek

A téglákat habarcságyba állítjuk, eliga­zítjuk, és a habarcsot kötni hagyjuk. Egy napra rá a téglák már szilárdan állnak és felülről könnyen hézagolhatók.

Klinkertéglákból rakott lépcsős kertek

Az időjárásnak közvetlenül kitett hézagok feltöltésére tiszta cementhabarcsot használunk, ezt hézagolóvassal benyomjuk és elsimítjuk. A friss habarcsmaradékokat azonnal seperjük le, hogy ne keletkezhessenek cementfoltok.

Utak burkolása

Ha már minden fal, lépcsőfok és lépcsőpihenő készen van, hozzáfoghatunk a köztük fekvő útfelületek burkolásához. Itt a már ismert módon kiemeljük a termőtalajt, majd egy vízáteresztő hordozóréteget helyezünk el és tömörítünk.

Ágyazó rétegnek durva homok felel meg, ezt öles léccel húzzuk le. Közben számítsunk arra, hogy a burkolótéglák a későbbi vibrációs tömörítéskor az alépítmény tömörségétől függően még 1-2 cm-t lesüllyednek.

Utak burkolása

A tömörített alépítményre a klinkertéglák alá durva homokból ágyazó réteget készí­tünk.

Utak burkolása

Képünkön a téglákat tömb- vagy parket­takötésben rakják le. Ha pontosan mér­tünk, akkor a kövek a falazott keretek közé pontosan.

Akinek nincsen kézi sarokcsiszolója vagy kőfűrésze, a téglákat éles véső­vel is elvághatja, hogy kiegészítő da­rabokat kaphasson.

Utak burkolása

A kert felé a burkolatot enyhe lejtéssel kell kialakítani, nehogy a víz a fal felé fusson, és ott megrekedjen. A burkolat szélén az utolsó téglasort habarcstámasszal stabilizáljuk.

Kiegészítő kövek

Akinek nincsen kézi sarokcsiszolója vagy kőfűrésze, a téglákat éles vésővel is elvághatja, hogy kiegészítő darabokat kaphasson.

A lépcsős kertbe illesztett kerti tó

Amint a kép mutatja, a kert alsó szintjén kialakított, klinkertéglákkal övezett mélyedésbe egy kis kerti tavat építettek be. Egy ilyen tavacska létesítéséhez célszerű fóliát használni. Előbb homokból kialakítjuk a tó profilját, ügyelve arra, hogy körben azonos magasságú parti zóna létesüljön. Majd a fóliát bőséges átfedésekkel berakjuk a mélyedésbe és az így keletkezett medencét vízzel

Fugázás

Rázógépes kezelés

Rázógépes kezelés után a burkolat terhelhető. Mivel rázás közben a hézagolóhomok becsúszik, a hézagolást meg kell ismételnünk.