Kültéri burkolatok

Kövezett utak és burkolásuk, hogy térkövezzünk utat?

A helyi adottságoktól függ, hogy a ház körüli utak szélessége és terhelhetősége milyen legyen. A legegyszerűbb esetben 40 x 40 cm-es lapokat helyezünk el a gyepfelületen lépéstávolságra egymástól. Ehhez előbb a gyeptéglát kiszúrjuk, a keletkezett lyukba homokot helyezünk és rárakjuk a lapot. Gumikalapáccsal ütögessük őket helyre.

Valamivel szélesebb kerti út készítéséhez a kövezet tükrét legalább egy ásónyomnyi mélységre ki kell emelni, majd homokkal megtölteni. Ha nem kell nagyobb terhelésre számítanunk, a széleket nem kell megerősíteni. Ilyenkor azonban számolnunk kell azzal, hogy a kövek idővel kissé elcsúsznak és a kövezet már nem nyújt egységes képet.

Kövezett utak

Előbb a hordozóréteget helyezzük el és tömörítjük.

Kövezett utak

Majd lehúzzuk a kövezet ágyazatát.

Kövezett utak

Ezután a habarcságyba helyezett sze­gélykövek közötti területet.

Kövezett utak

Itt két út burkolata egymásba fut.

Teherbíró utak

Ha olyan teherbíró utat akarunk, amelynek kövei még évek múlva is változatlan magasságban és helyzetben állnak, ugyanolyan alépítményre van szükségünk, mint amilyent már a terasz építésekor ismertünk meg.

Először is a szélességet kell kijelölnünk. Egy főúton – például az előkerten át a ház bejáratáig – két személy kényelmesen mehessen el egymás mellett. Itt a legkisebb szélesség 110 cm. Kisebb kerti mellékutaknál 60-80 cm-es szélesség elegendő.

Az útvonal a használat módjához és a helyi adottságokhoz igazodik. Ha a területen öreg fák állnak, ügyeljünk arra, hogy az út a gyökerektől kellő távolságra vezessen. A termőtalajt rendszerint 40 cm mélyen emeljük ki és helyébe vízáteresztő hordozóréteget hozunk, ezt rázógéppel tömörítjük. A következő lépésben a szegélyköveket habarcságyba rakjuk és a kert felőli oldalon habarccsal megtámasztjuk. Itt az út görbületét ék alakú megszakításokkal oldották meg, ezeket nagy kavicsszemekkel rakták ki

Amikor már a szegélyköveket pontosan egy magasságban leraktuk, nem nehéz az ágyazat homokját vagy murváját fölöttük tisztán lehúzni. Ezután a burkolóköveket a kiválasztott minta szerint lerakjuk és hézagoljuk. Végül a felületet vibrátorral tömörítjük, majd másodszor hézagoljuk.

Teherbíró utak

Klinkertéglákból rakott elágazóút.

Egyszerű út a gyepben elhelye­zett járdalapokból

Egyszerű út a gyepben elhelye­zett járdalapokból.

Utak

Itt az út görbületét ék alakú meg­szakításokkal oldották meg, ezeket nagy kavicsszemekkel rakták ki.