Lakás komfort

Álomkonyha tervezése – Milyen legyen a konyha?

„Az otthon lelke a konyha. Szeretek itt tartózkodni, mert főzés közben nem csak családtagjaimmal, barátaimmal is beszélgethetek.”

Az ideális konyha

A konyha egyre inkább önálló élettér. Mindig is alapvető szerepet töltött be, napjainkban azonban egyre gyakrabban és hosszasabban időzünk, s minden eddiginél több tevékenységet folytatunk benne. Nemcsak nagyobb és nyitottabb, mint korábban, de minden szempontból hasonlít a lakás/ház többi helyiségéhez, mind padlóburkolatát, bútorzatát és díszítőelemeit, mind az itt elhelyezett tárgyakat és kulináris gyűjteményeket tekintve. Ugyanakkor igényeinkhez igazítva egyre több háztartási géppel és kényelmet szolgáló berendezéssel szereljük fel.

Konyha

Az itt következő oldalakon számos helyiséget mutatunk be, melyekben megvalósult ötletek szemléltetik, miként alakíthatjuk konyhánkat okos tervezéssel kemény munkára, ugyanakkor pihenésre alkalmas, meghitt hangulatú helyiséggé.

Milyen legyen a konyha?

A konyhában a funkció szabja meg a tér formálását – fontosabb a használhatóság, mint a stílus. Elsőként a konyhai munka hatékony­ságát biztosító, háromszög alakú mozgásteret alakítsuk ki; ez a jól tervezett konyha titka.

Milyen legyen a konyha

Jól bevált elvek hasznos paraméterekkel segítik a jó konyha megtervezését. Először mindig azt a munkavég­zéshez szükséges, háromszög alakú mozgásteret hatá­rozzuk meg, amelyet a mosogató, a tűzhely és a hűtő­szekrény jelöl ki. Hatékonyságunkat eleve eldönti, mennyit kell gyalogolnunk ételkészítés közben. Ideális esetben a fent említett háromszög egyes oldalai 1,2-2,7 méter hosszúak, és együtt sem haladják meg az 5-8 mé­tert.

Ezek a méretek egyben a tárolópultok minimális mennyiségére is útmutatással szolgálnak. A mosogató optimális esetben egy 60 cm-es alsó pulttal egészül ki, melyben a mosogatógép is helyet kaphat. A mosogató és a tűzhely között 75-120 cm hosszú pultra van szük­ség – főzés közben időnk nagy részét mellette töltjük.

Ha a konyhában általában két személy dolgozik egyide­jűleg, egy második mosogató köré még egy munkahe­lyet tervezhetünk – e célra a középen álló szigetpult a legalkalmasabb. Ha szabadon álló (sziget) vagy egyik ol­dalával a falhoz csatlakozó (félsziget módjára elhelye­zett) pultot tervezünk, egyszerre két személy számára is elegendő helyünk lesz, és a családtagok közlekedőútjain kívül tarthatjuk a munkához szükséges mozgásteret. Mivel a hűtőszekrényt a csa­lád többi tagja is gyakran látogatja étkezések között, legcélszerűbb azt a munkaterület peremére helyezni.

A családi konyha

Ebben a helyiségben (fent és az előző oldalon) a szokásosnál nagyobb szabadon álló pult található, melyhez azonos stílusú, közös étkezésekre alkalmas, a családi kommunikáció centrumaként szolgáló konyhaasztal csatlakozik.

 • A HATÉKONY, HÁROMSZÖG alakú mozgástér a közlekedő-útvonalakon kívül esik, mivel a mosogató a szélén található.
 • A JÓKORA FALUSI mosogató távol esik az ételkészítéstől, tehát mindenki számára könnyen hozzáférhető.
 • A PULT MAGASSÁGA az adott tevékenységhez igazodik Az étkezőasztal 76 cm magas – ami tészta- és süteménykészítéshez is ideális, ugyanis dagasztáshoz 70-80 cm az optimális magasság.
 • AZ L ALAKÚ ELRENDEZÉS maximális pultméretet és tárolóteret biztosít.

U alakú étkezőkonyha

Ez az étkezővel kombinált konyha U alakú alaprajzi elrendezésével a legpraktikusabb megoldások közé tartozik, mivel a hosszú pult­felülethez elegendő tárolószekrény illeszkedhet.

 • Az ovális asztal optikailag kitágítja a teret; lekerekített sarkai miatt kevesebb helyet foglal.
 • A zöldségféléket a szabadon álló sziget­pultra lehet pakolni, így ugyanis mind a hűtő­szekrényhez, mind a kamrához közel van.
 • Minden közlekedőút 105 cm széles – legalább ekkora távolság kell a főzéshez használt területen belül.
 • A munkához szükséges, háromszög alakban kialakított mozgástér a helyiségen áthaladó forgalmon kívül esik.
 • Az ételkészítéshez jókora, 1,2 méter hosszú pult ideális.

A hosszú, keskeny konyha

A hosszú, keskeny konyha nagy hát­ránya, hogy zártság érzetét kelti – amit osztatlan térkialakítással oldha­tunk fel, ha a vele összenyitott terek­hez az ott használatos anyagokkal át­menet nélkül kapcsolódik.

 • Ahol egy kanapé esetlen volna, három könnyű székkel ugyanannyi ember helyet találhat magának.
 • A hosszú, keskeny, szabadon álló pulttal ki­egészített konyhában kellemes a főzés, hisz a mozgástér praktikusan kicsi, és minden karnyúj­tásnyira található.
 • A magas tálalószekrény a mozgás­téren kívül, a hűtő­szekrény mellett kapott helyet.
 • A nappaliban található tévészekrény jól illeszkedik az egységes képbe, mivel stílusa és anyaga a konyha­bútoréval azonos.
 • Ha az étkezéshez nincs elég szék, innen lehet elvinni.

Konyhai szigetpult

A szabadon álló szigetpult jó megol­dás, mert plusz tárolóteret és munka­felületet nyújt. Ha mosogató vagy tűz­hely is található benne, kevesebbet kell lépkednünk a konyhában.

A szigetpult mérete

A szabadon álló szigetpult ideális méretei: 90 cm magas és legalább 66 cm mély.

A szigetpult mérete

A hozzá illeszkedő reggeliző oldal magasabb is lehet, vagyis ahhoz, hogy a szék aláférjen, 1,2 méter magasra és legalább 36 cm mélyre kell tervezni.

A helyiség mérete

A konyhában szabadon álló szigetpult helyigénye legalább 2,4 * 3,5 méter.

Hatékonyság

Ha a családban ketten is főznek, célszerű két mosogatót használni – egyik a szaba­don álló szigetpultba kerülhet, hogy két előkészítésre alkalmas felületet nyerjünk.

Anyagok

A szabadon álló szigetpulthoz a szekrénysorhoz illeszkedő vagy azt kiegészítő anyagokat használjunk jóllehet sok háziasszony a környező bútoroktól elütőt választ, Aki szeret sütni, célszerű márványlapot kérnie, hogy a tészta hideg és megmunkálható maradjon. A szabadon álló régi parasztasztal vagy a rozsda­mentes munkafelülettel ellátott, úgy­nevezett szigetpult is kedvelt középponti egységként szolgálhat.

Testre szabott tárolók

Használjuk ki a szabadon álló sziget­pultban rejlő tárolási lehetőséget: rakjunk bele mélyebb polcokat Azokra helyezzük a tálakat és fazekakat a főzésre használt oldalon, míg az étkező felé eső részen lévő alacsonyabb polcokra a poharak kerülhetnek. A pultfelület alatti nyitott polcokon kaphatnak helyet a háztartási készülékek és a szabványos szekrénybe nem férő edények.

Álomkonyha tervezése

A jó konyha nem csak főzés, de a kikapcsolódás ás a társas együttlét színhelye is egyúttal. Legyen olyan, hogy hazatérve szívesen dolgozzunk benne.

A jó terv alapja mindenkor az átgondolt ötlet, s ez a konyhára különösen érvényes. Legalább olyan mutatós­nak és hívogatónak kell lennie, mint lakásunk/házunk bármely helyiségének, hisz többet tartózkodunk benne, mint bárhol másutt. Ezen túlmenően létfontosságú, hogy elsősorban a saját igényeinkhez, szokásainkhoz iga­zítsuk. Szerencsére — hála a designnak — napjainkban már sok lehetőség kínálkozik egyedi módon történő be­rendezésére. Először azt gondoljuk végig, miként kívánjuk használni a helyiséget.

Álomkonyha

Fontos szempont, hogy sze­retünk-e főzni, vagy nagy igénybevétellel járó munkánk és életvitelünk miatt többnyire csak kész- vagy félkész ételeket készítünk-e. A tökéletes konyha kényelmes, de alkalmas arra is, hogy helyt adjon nap, mint nap végzett tevékenységeinknek. Ha szívesen főzünk családtagjaink­kal együtt, gondoskodjunk sok munkafelületről; lehető­leg két mosogatót szereltessünk fel.

Ha szeretünk disku­rálni, talán a nyitott konyha célszerű, ahol főzés közben is részt vehetünk a társalgásban. Ide csatlakoztathatjuk a kamrát, a reggeliző pultot vagy a mosóhelyiséget; végre olyan munkaasztalunk lehet, amilyenről mindig is ál­modtunk. Engedjük szabadon szárnyalni fantáziánkat, de gondosan ügyeljünk minden részletre. A konyhát mindennél átgondoltabban kell kialakítani.

Újjáéledő hagyomány

A hajdani nagy, hatékony munkára tervezett és könnyen rendben tartható konyhák példa­értékűek napjaink tervezőjének.

Újjáéledő hagyomány

A legkorszerűbb konyhák a múltból vett példákra épül­nek. A fehér szekrények, a mázas csempék, a márvány-tetejű pultok és a rozsdamentes szerelvények a történel­mi nagybirtokok konyháit idézik. Ezek az anyagok jó érzékkel használhatók napjaink családi konyháiban – ma is kedvező tulajdonságaik, elsősorban tartósságuk miatt népszerűek.

Konyha

Egykor a nagyméretű, szabadon álló pult is nélkülözhetetlen volt, hisz több szakács egyide­jű, kényelmes munkáját tette lehetővé. A benne elhelyezett második mosogató kedvezően szűkítheti a moz­gásteret, miáltal a háziasszonynak kevesebbet kell futkosnia. A valaha szokásos éléskamra ismét divatba jött. Nagy előnye, hogy kevesebb szekrényre van szük­ség, így a konyhára sok ablak tervezhető.

Miért jó?

A hagyományos anyagokat modern ízléssel társító, tágas konyha stílusos és praktikus.

 • A NAGYMÉRETŰ, szabadon álló szigetpult jól illeszkedik a tágas térbe, és irigylésre méltó munkafelületet biztosít. Nyitott alsó lapján számos, minden oldalról könnyen hozzáférhető eszköz tárolható. Így a pult tömege sem hat nyomasztóan.
 • AZ U ALAKÚ elrendezéssel csökken a háromszög alakú mozgástér (a képen nem látszik a tűzhelytől jobbra található hűtőszekrény), a szabadon álló sziget­pultban elhelyezett mosogató pedig kikerült a közlekedő-útvonalból.
 • A TŰZHELY MÖGÖTTI fallal határolt kamra miatt kevesebb szekrényre van szükség. Az így szabaddá vált falra több ablak kerülhetett.
 • A JÓL MEGVÁLASZTOTT ANYAGOK és bádogkellékek a fehér-fekete szín­összeállítással megszépítik a helyiséget. A tűzhely fölötti fal közepén a házi készítésű fűszertartó polc egyszerű, ám hasznos fókusz.

Szellemes megoldások

Aki szeret főzni, és tetszetős környezetben gyorsan óhajt dolgozni, jól teszi, ha profi módon alakítja ki konyháját.

Konyha

A hivatásos séfek birodalmát jelentő nagykonyhából remek ötleteket meríthetünk. Az éttermi konyhákban fellelhető, magas hatásfokkal működő gépek háztartási változatai sok helyen megvásárolhatók, és bizonyos mó­dosításokat teljes felújítás nélkül is elvégezhetünk. Saját főzési szokásainkhoz igazodó megoldásokat válasszunk.

Szellemes konyha

A márványlap például hidegen és feszesen tartja a tész­tát; a tűzhely közelébe szerelt csaptelep a leveses fazekak gyors feltöltését teszi lehetővé, míg a szabadon álló szi­getpultban elhelyezett mosogatóban egyszerűbben és kevesebb fáradsággal öblíthetjük le a zöldséget tisztítás után és aprítás előtt.

Miért jó?

A szigetként középre állított munkaasztaltól a lel­kes háziasszony minden szükséges háztartási készülékén át az egyedi tárolási megoldásokig minden ötletet professzionális konyhákból vettek át.

 • AZ ÉTTERMI TŰZHELYHEZ vízvezeték csatlakozik az edényeket hosszú nyakú csapon át lehet feltölteni. A gyakran hasz­nálatos eszközök rendszerezetten és hoz­záférhetően sorakoznak egy fémrúdon.
 • MINDEN SZINTEN tágas, az adott holminak megfelelő tárolótér áll rendelke­zésre. A hidegen felszolgálandó ital kényel­mesen elfér a borhűtőben, míg a fűszeres üvegek méretre szabott fiókban kaptak helyet.
 • A KISEBB KONYHAGÉPEK, így a turmix­gép és a kenyérpirító a professzionális modellek háztartási változatai – ugyan­olyan hatékonyan és könnyen kezelhetők, mint a nagyüzemi példányok.
 • A BEÉPÍTETT ÍRÓPULTON recepteket lehet másolni, míg a felső polcokra szakácskönyvek, gasztronómiai újságok és egyéb konyhai eszközök tehetők.

Fesztelen társalgás

Aki egyszerű ételeket készít vagy készételeket fogyaszt, szabadon élvezheti a kicsi, osztatlan teret.

Fesztelen társalgás

Az alkalmi szakács számára megfelelő nyitott konyha a kötetlen társalgáshoz és evéshez épp hogy elegendő helyre zsúfolható. Kis konyhában is lehet kényelmesen főzni, ha minden alapvető kellék kéznél van. A gyakran használatos hozzávalókat és eszközöket a szakács keze ügyében kell elhelyezni.

Konyha

Egyik oldalával a falhoz állított vagy egy szabadon álló pult révén lehetőség van főzés közbeni beszélgetésre is. Jól kihasználható a vágódeszka tetejű nyitott pult, melyen az élelmiszert apríthatjuk, ugyanakkor elég szép ahhoz, hogy koktélparti alkalmá­val felszolgáljuk rajta az előételt. Tökéletes tálalóként funkcionál, amikor büfével várjuk vendégeinket.

A felső szekrényeket nyitott polcokkal helyettesíthetjük — ide helyezhetők a gyűjtemények és a szép készletek; ezzel is növelhetjük a helyiség térérzetét. Az egyszínű, egyszerű anyagokkal, például rozsdamentes acéllal és húsvágó deszkával felszerelt konyha nem hat zsúfoltnak.

Miért jó?

Ez a négyszögletes, osztatlan terű kis konyha tágasabbnak látszik, mint amekkora valójában. A falhoz csatla­kozó pult az ételek előkészítésére, tá­lalóként és rakodófelületként szolgál.

 • AZ EGYSZERŰ ANYAGOK és szerelvé­nyek a szépen elrendezett gyűjteményekkel együtt kellemesen harmonizálnak.
 • A NAGY ABLAKON ÁT a helyiségbe áradó természetes fény visszaverődik a vilá­gos felületekről. A deszkával fedett pult melegséget kölcsönöz e napos helyiségnek.
 • A KÜLÖNFÉLE FORMÁJÚ befőttes üve­gek és kancsók nemcsak tetszetősek, de le­hetővé teszik a háziasszony számára, hogy egy pillantással felmérje, mit hol talál.
 • A POLCOKON SORAKOZÓ tárgyak egyedivé varázsolják a helyiséget.