Lakás komfort

Hogyan lesz a házból otthon?

A kényelmes, kellemes, személyiségünket visszatükröző otthon megteremtése az élet egyik leggyönyörűségesebb élménye – egyben az egyik leghálásabb tevékenysége is.

Legtöbbünk számára a „jól élni” fogalma gyakorlatilag azzal a személyes környezettel kezdődik és végződik, amelyet saját magunknak alkotunk, barátainkkal pedig megosztunk. A mai otthonok sok tekintetben külön­böznek azoktól, amelyekben felnőttünk. Az évek során az öröklött előírások háttérbe szorultak, nagyobb hang­súlyt kapott az egyediség, az önmegvalósítás és a spon­taneitás. A kifinomult grandeur természetesen egyéni­ség kérdése; egy-egy szép antik darab számára mindig lehet találni helyet. A mai modern lakás kétségkívül legnagyobb luxusa mégis a kényelem — ennek számos módja létezik.

Otthonosság és színharmónia

Nem csupán az a cél, hogy végre legyen egy vadonatúj kanapénk és újrafestessük a nappalit – az a fontos, hogy benne otthon érezzük magunkat. Könnyű meghatározni, melyek azok az alapvető dolgok, amelyek kellemessé teszik a szobát: a kényelmes, jól megtervezett ülőbútorok, amelyek ösztönzik a társal­gást. Fontos továbbá a színharmónia, valamint az olyan megvilágítás, amely megfelel igényeinknek és hangula­tunknak. Kellenek aztán szép tárgyak, és végül egy ál­talános könnyedségérzet.

Lakberendezés

Ötletek alkalmazása

A kényelem ezen alapkövetelményei a házra egészében is érvényesek, a szülői fürdő­szoba luxusától a tökéletes dolgozószobán át a jól meg­tervezett külső terekig. Hogy hogyan álljanak össze egységes egésszé, milyenek legyenek a bútorok és a ki­egészítők, mennyire elütő anyagokat válasszunk, milye­nek legyenek a színek s azok a tárgyak, amelyek majd egyedivé teszik otthonunkat — rajtunk múlik. A stílus­nak nincsenek kőbe vésett szabályai, inkább a szépség és a kényelem sikeres párosítását jelenti. Annak megfelelően kell alakítani, ahogyan élünk. A részletekben rejlő lehetőségek adják az egész egységét.

Céljaink

Cikksorozatunk kreatív ötletei segítségével ön otthonának minden egyes ele­mét saját világának megfelelően formálhatja meg. Amennyiben szakképzett belsőépítészt alkalmaz, nyu­godtan szegje meg a szabályokat és vállaljon kockáza­tot. Ahhoz azonban, hogy lakása valóban otthonos le­gyen, nincs szükség szakember tanácsára — csupán azt kell tudnia: mit szeret, és hagyni kell, hogy az ízlése vezesse. Ha fellapozunk néhány lakberendezési katalógust, jelöljük be. hogy mi az, ami tetszik. Jegyezzük meg azo­kat a színeket, formákat és mintákat, amelyek elnyerték a tetszésünket.

Lakás

A nem konkretizálható részletekre is gondoljunk — a megvilágításra, a szoba alakjára, egy-egy meleg színre, esetleg emlékre, amelyet egy bizonyos el­rendezés idéz fel. A fényképeken kívül gyűjtsünk össze néhány nekünk tetsző szövet-, anyag- és tapétamintát is. Amikor a mappánkban már legalább három-négy tucatnyi különböző adat gyűlt össze, üljünk le és nézzük meg, mi van a kollekcióban. Vajon csupa meleg fafelü­letben vagy inkább rozsdamentes acélban gondolko­dunk? A rikító színeket vagy inkább a pasztellárnyalatokat kedveljük? Vajon a nagy tereket szinte üresen hagyjuk, vagy inkább zsúfolásig megtöltjük a legkülönbözőbb apró tárgyakkal? Már csak a megvalósítás van hátra, természetesen a pénzünk és a rendelkezésre álló tér függvényében.

Mindegy, hogy egy kis lakást vagy egy tízszobás házat rendezünk be, a legcélravezetőbb, ha az elején meghatá­rozzuk azt az általános érvényű színvilágot, amelyet a fa­lakon, az anyagok, szövetek, kárpitok és bútorzat meg­választásában érvényesítünk, s ha eldöntjük a stílust is. A lakberendezés folyamatos, ezért jó, ha benne megha­tározott irányvonal érvényesül, ha egyfajta összhang uralkodik az egymás mellett lévő helyiségek között.

Alapok

Egységes egészben gondolkodjunk tehát, de ez ne je­lentse azt, hogy a részletekben nem térhetünk el a fő vonaltól. Nyugodtan kísérletezzünk — egyes helyiségek­ben lehetünk formálisabbak, másutt játékosabbak. Még ha később változtatunk is rajta, az egész házra érvényes alapszín kiválasztása és meghatározása különösen hasznos a tervezés korai fázisában.

Ez iránytűként szolgál a részdöntéseknél, és megkímél bennünket a bőség zavarának kellemetlenségétől. A cikksorozat színekkel foglalkozó részében különböző stratégiai ötleteket adunk a színvilág meghatározásához, valamint ahhoz, hogyan teremthetünk vele összhangot otthonunk helyiségei között. Amint tisztában vagyunk azzal, milyen stílust és milyen színeket fogunk alkalmazni, kezdjünk hozzá a szobák berendezéséhez – egyenként. Ha egyszerre csak egy helyiségre koncentrálunk, erőfeszítéseink kifizetődnek, az eredmény is kielégítőbb lesz. Ez a lépésről lépésre történő berendezkedés abban is segít, hogy a szoba alakulásának menetében változtassunk egyes stílusbéli részleteken.

Nappali részlet

Tervezés akár papíron

Amikor kiválasztottuk azt a teret, amelyikkel foglalkozni akarunk, vázoljuk fel az alaprajzát, és vessük papírra elképzeléseinket. Ebben a cikksorozatban olyan praktikus ötleteket adunk, amelyek segítségével hatékonyabban tervezhet, könnyebben kombinálhatja a helyiségek si­keres berendezéséhez szükséges elemeket. Kezdjük a társasági térhez szükséges ülőalkalmatosságokkal, majd a dolgozó- és a házimozi-szoba berendezésével folytas­suk.

Figyeljünk a közlekedési utakra, ügyeljünk a könnyű megközelíthetőségre, a bútorok közötti átjárható­ságra. Készítsünk listát a világítótestekről, vegyük számba, hol van szükség hangulatvilágításra, célzott fényforrásra vagy általános megvilágításra.

Vegyük szám­ba az árnyékolást – milyen függönyre lesz szükségünk, egyszerű anyagokra vagy bársonydrapériára. Az alapraj­zot töltsük meg tartalommal – válasszuk ki a bútorzatot és a kiegészítőket, persze, mindig ügyeljünk a színekre és az egységes stílusra. Igyekezzünk megtalálni az egyen­súlyt a hosszú távú befektetés és a még megengedhető „őrültségek” között. A lakberendezés egyik legszórakoztatóbb része a trendi, azaz az éppen divatos színnel vagy mintával való játszadozás – ezeket becsempészhetjük egy-egy részlet, például párna, terítő vagy más apróbb tárgy formájában, ahelyett, hogy egy komolyabb bútort áldoznánk az ügynek.

Ily módon frissességet és élénkséget vihetünk a hosszú távra tervezett alaphangulatba. A jelentős és meghatározó darabok kiválasztásánál első­sorban a minőséget, a kényelmet és a tartósságot tartsuk szem előtt. A formatervezésben jönnek-mennek a tren­dek, az otthonunk is folyamatosan változik majd, fontos azonban, hogy a kényelem és a kellemes közérzet állan­dóan jelen legyen. Az, hogy a vendégeink jól érzik-e magukat nálunk, nem elsősorban a formatervezett bú­torzaton, hanem otthonunk atmoszféráján múlik.