Lakás komfort

Kandallók választása

Az ember természetes módon vonzódik a nyílt tűzhöz, ezért a kandalló szinte magától értetődően központi szerepet tölt be otthonunkban. Vizuális jelentősége mellett egyúttal gyakran a helyiség legfontosabb szerke­zeti eleme is. Miután általában uralja a teret, környéké­nek, burkolatának, párkányának még legapróbb módo­sítása is jelentősen átalakíthatja a helyiség hangulatát.

Gyakran a tűztér vagy a kémény módosítása vagy átépí­tése nélkül is jelentős javulást lehet elérni a borítás vagy külső megváltoztatásával, még a legbonyolultabb mo­dellek esetében is. Ideális esetben stílusa és mérete építészetileg jól illeszkedik a helyiséghez, ma­ga a kandalló jól megközelíthető és kellemesen vonzó.

Döntsük el, hogy kiugró vagy süllyesztett megoldást szeretnénk, esetleg színes csempe-, kő- vagy fémborí­tást, talán még különlegesebb alakzatot. A márvány és a gránit a luxuskategóriába tartoznak, az ilyen kandallók viszonylag csekély ráfordítással jelentősen megemelik a helyiség színvonalát.

Kandalló

Rumford-féle kandalló, 18. századi kandallótípusnak nagy nyílása és viszonylag szűk tűztere van. A magas, négyszögletes faragott párkány jól illeszkedik a helyiség nagy belmagasságához.

Tervezői lecke: a kandalló felújítása

Egy rossz arányú vagy lerobbant kandalló esetében először is gondoljuk át, milyen lehetőségek vannak külső megjelenésének megváltoztatásához. Többféle módszer létezik – az átfestésétől a burkolat cseréjéig – arra, hogy kandallónk látványán jelentősen javítsunk, így a régi, használhatatlannak tűnő kandallót nagyobb anyagi ráfordítás nélkül is megmenthetjük. A jobb oldalon felsorolt anyagokat majd minden barkácsboltban és kandallószaküzletben megvásárolhatjuk.

Persze lehet, hogy jobban járunk, ha hívunk egy asztalost vagy egy kályhást, mint ha nem vagyunk elég ügyesek és magunk esünk neki a munkának. A tűztér szerkezetének javítása mindenképpen szakembert kíván.

  • TISZTÍTÓSZEREK – a kandalló külső borításának tisztításához, a foltok eltávolításához speciális tisztítószerekre van szükség.
  • ÚJRAFESTÉS – a téglából épített kandallóknál az újrafestéssel újjávarázsolhatjuk a csúnya vagy kopottas felületeket
  • ÚJ PÁRKÁNY – vannak előre gyártott, méretre vágott fa-, mészkő-, cement-, vas-, műkő vagy akár márványtáblákból készült burkolati elemek, amelyekből magunk állíthatjuk
    össze kandallónkat. A nagyobb barkácsüzletekben rengeteg modell áll rendelkezésre,
    még antik utánzatot is találhatunk
  • SÉRÜLT RÉSZEK HELYREÁLLÍTÁSA – a hiányzó vagy sérült részek pótlását méretre vágott kerámia- vagy kőlappal pótolhatjuk, esetenként használhatunk gipszöntvényeket is.

Kandalló javítása

Sarokkandalló

Ahol a falvastagság lehetővé teszi, vonzó megoldás a sarokban elhelyezett kandalló, amely bármilyen helyiség éke-dísze lehet.

Sarokkandalló

Az ülőalkalma­tosságok kandalló felé történő csoportosításával kellemes és bensőséges hangulatot varázsolhatunk, amelyet még inkább felerősít a kandalló egyik oldalán megépített, üldögélésre alkalmas padka.

Süllyesztett kandalló

A sekély, illetve szűk tűz-terű süllyesztett kandalló ideális kisebb terekhez. A műkőből készült egyszerű párkány szép építészeti elem, nem hat nyomasztóan a kisebb térben sem.

Süllyesztett kandalló

Éppen csak hogy kiemelkedve a fal síkjából, mintegy kecses keretet ad a tűztérnek és kiváló támaszték a ráhelyezett festmény számára.

Antik kőkandalló

Ez a kisebb méretű, kovácsoltvas tűzterű, márványborítású kandalló eredetileg széntüzelésű volt, később alakították át modernebb használatra.

Antik kőkandalló

A gyönyörűen cizellált bolt­íves kovácsoltvas betétet nemes egyszerűséggel öleli körbe a széles párkánnyal rendelkező fehér márvány­borítás. Az antik hatású kandallók ma nagyon keresettek, széles választékban kínálják.

Hagyományos fakandalló

A fából készült kandalló­burkolatok mindig is a ház stílusához alkalmazkodtak, ennek betartására kell ügyelnünk, ha ezt a megoldást választjuk.

Hagyományos fakandalló

Többféle stílusú – szecessziós, viktoriánus, vidéki kúria stb. – változatok léteznek, könnyű kiválasztani azt, amelyik a legjobban illik házunk hangulatához.

Magasított kandalló

A kandalló a padló szintjétől mintegy 45 cm-re megemelve épült a falba, ennek következtében a tűztér a szoba bármely részéből jól látható. Így sokkal könnyebb a begyújtás és a tűz fenntartása.

Magasított kandalló

A kandalló mindkét oldalán kisebb padkákkal bővíthető, ahol a tűz mellett lehet üldögélni.

Kemence jellegű kandalló

Ez a széles körben nép­szerű minimalista felfogás jellemzi a modern kandallók formáját Az építészetileg egyszerű kivitelezésű konstrukció gyakorlatilag egy lyuk a falban, vízszintesen elhelyezett tűztérrel; külső borítás és párkány nélkül készül. A kandallópárkányra helyezett tárgyak alapvetően befolyásolják a nappali hangulatát. Ne habozzunk hangsúlyos helyet adni kedvenc dolgainknak.

Kemence jellegű kandallóKandalló párkányok díszítése

Egy amerikai polgárháborús stílusú tükör, eklektikus társaságot kapott ebben az aszimmetrikus elrendezésű kompozícióban. A tárgyakat a fekete és a fehér kontrasztja köti össze. Olyan darabokat válasszunk, amelyekben a formák vissza­köszönnek (a gömbök a tükör kerekségét adják vissza), saját ízlésünk szerint teremtsünk kellemes egyensúlyt.

Kemence jellegű kandallóKandalló párkányok díszítése

Egy mozirajongó kollekciója régi filmplakátokat párosít egy sor ősrégi fényképezőgéppel és filmfelvevővel, mintegy film­történeti hommage gyanánt. Ez a természetből vett motívum egyesíti a bemutatni kívánt tárgyakat. A kör és négyszög ismétlődése adja a tárgyak csoportjának ritmusát, a tekintet a kagylóról a rózsákra, majd a szokatlan módon képkeretben kiállított könyvről a párkányon fekvő könyvekre ugrik. Nagyítógyűjtemény, különböző mintázatú fekete-­fehér színű kerámiákkal vegyítve. A csoportosítás a formák dinamikus váltakozása miatt érdekes, összességében koherens egész hangulatát kapjuk.