Lakás komfort

Hogyan tervezzünk osztott teret a nappalinál? Polcok

Mivel nagyon sok családban a nappali és az ebédlő gyakorlatilag egyetlen „nagyszobában” olvad össze, a közös használatú nyitott teret nyugodtan nevezhetjük az otthon szívének.

A mai otthonokban egyre gyakoribb, hogy a család éle­tének központja egy nagy nyitott tér. A családi élet mi­nőségileg magasabb szintre emelhető, ha van egy olyan tágas helyiség, amelyet funkcionálisan jól megtervezve lehet erre a célra kialakítani. A trükk abban rejlik, hogy egyidejűleg kell megvalósítani a különböző igények el­különítését és a teljes egész harmóniáját. A teret sávokra kell osztani, a különböző tevékenységek – olvasás, film-nézés, étkezés stb. – figyelembevételével. Ez segít abban, hogy egy-egy nagyobb térben intim sarkokat alakíthas­sunk ki.

Osztott tér

A különböző területek közötti határokat sző­nyegekkel és bútorcsoportokkal jelezhetjük. A tér egységesítését a berendezés azonos stílusával, egy vagy két alapszín használatával valósíthatjuk meg. Olyan anyago­kat, szöveteket, tapétát válasszunk, amelyek jól bírják az állandó igénybevételt, a bútorzat legyen masszív és variálható, a világítótestek pedig a célnak és a helynek meg­felelőek. Fordítsunk figyelmet a tárgyak elhelyezésére, és legyen elegendő hely a sokféle tevékenységhez szüksé­ges kiegészítőknek.

Miért jó?

Ez a csinosan berendezett helyiség jól tükrözi a család kultúra és kényelem iránti igényeit. A klasszikus vonalakat meglágyítja a könnyed stílusú bútorzat.

 • PASZTELLSZÍNEK – fehér bézs és mogyorószínek váltakoznak, az elegáns összhatást pedig felerősíti a nem hivalkodó bútorzat a kiegészítőkkel.
 • A ZONGORA – adja meg a helyiség alaptónusát, a dekoráció finom és elegáns, a feketét jól ellensúlyozza a bútorok meleg barnája.
 • A SZŐNYEG – puhaságot és kényelem­érzetet sugároz, a látogató azonnal kelle­mesen otthonos hangulatban érzi magát.
 • A KLUBFOTELEK – barna bőrkárpitozása kiegyensúlyozza a berendezés stílusát.
 • FÉNYKÉPEK EZÜSTKERETBEN – a zongorán elhelyezett családi fotók fontos és hangsúlyos kiegészítők.

Egy jól megtervezett családi szoba

A család életének mindennapjaiban nagy szerepet kap a vendégség, a zene és a társas­játék a barátságos nappaliban.

Nappali

Néha olyan szobára van szükségünk, ahol nyugodtan összeülhetünk barátainkkal egy kis beszélgetésre és zongora melletti zenehallgatásra. Az is fontos azonban, hogy a család nyugodt körülmények között beszélget­hessen vagy együtt játszhasson a gyerekekkel.

Kényelem és elegancia csodálatos harmóniában találko­zik ebben a természetes színekben pompázó helyiség­ben. A meleg, természetes színek tiszta eleganciát sugá­roznak, amelyet hangsúlyozhatunk vagy tetszés szerint tompíthatunk: egy ilyen helyen nyugodtan hancúroz­hatunk a gyerekekkel és játszhatunk a kutyánkkal, majd este ugyanott fényes koktélpartit szervezhetünk. A szo­ba nagyon is formális alapberendezését nem zavaró mó­don egészíti ki a kényelmes, laza bútorzat és a puha, egyszerű gyapjúszőnyeg, a grafikus mintázatú kiegészí­tők jól illeszkednek hozzájuk.

Elválasztott terek

Egy nagy alapterületű helyiséget finom választóvonalakkal intimmé alakíthatunk, megőrizve a szabad tér nyitottságát.

Egy nagy nyitott tér berendezése nem könnyű feladat, mert a különböző tevékenységek, illetve a családtagok foglalatosságainak szeparálásával egy időben kell meg­tartanunk a nyitott tér luxusérzetét. Ilyenkor az a leg­jobb stratégia, ha vizuális választóvonalakat kreálunk a különböző funkciójú részek között. A kanapé megfele­lő elhelyezésével például demarkációs vonalat húzha­tunk a társalgó, az ebédlő és a dolgozósarok közé.

Nappali

Hasz­nálhatunk mindkét oldalukról nyitott könyvespolcokat, paravánokat, üvegfalat vagy akár portiéres-eket is (ezek függöny drapériák), mert nem bontják meg a tér nyi­tottságát, de kiválóan szeparálnak. A különböző terüle­teket a padlóburkolat megváltoztatásával is jelezhetjük, a belmagasság is változhat. Általános szabály, hogy egyetlen masszív, tömör bútor jobban határol, mint több kisebb tárgy, ami gyakran rendetlenséget sugároz. A legalkalmasabbak az elemes ülőgarnitúrák, ezek da­rabjait ugyanis bármikor áthelyezhetjük, amennyiben átrendezésre van szükség.

Miért jó?

Ebben a sokgyermekes család számára tervezett óriási nappaliban ötletes megoldásokat találunk a pihenés, a játék, a főzés és az étkezés helyszíneinek elkülönítésére a nyitott térben.

 • TERMÉSZETES SZÍNEK – a fehér és ekrü köti össze a helyiség különböző funkciójú részeit. A kontrasztos piros és az ébenfekete foltok élénkítik a pasztell összbenyomást.
 • KÉNYELMES KANAPÉK határolják el a tévénézős, pihenős kuckót, egyúttal leválasztják a dolgozósarkot. A nappali és az ebédlő határvonalát jól jelzik az alacsonyan függő piros lámpaernyők is.
 • A KONYHA munkaterületének elkülönítését egy könnyed választófallal oldották meg, ennek nappali felőli oldalát pirosra festették, ami jól illeszkedik a helyiség többi piros kiegészítőjéhez.
 • GYERMEKBARÁT ANYAGVÁLASZTÁS jellemzi a berendezés minden részletét, a gyerekek biztonságban és szabadon mozoghatnak. A rajztáblaként is használható asztalka könnyedén elgurítható a szoba bármely részébe. Az egyedi kialakítású ebédlőasztal tetszés szerint összecsukható, elfordítható, bővíthető, sőt, zsúrkocsiként is funkcionál.

Családbarát élet

Ha a családnak kis területen kell osztoznia, minden négyzetcentiméter számít. A zárt és nyitott polcos szekrények és a hordozható kosarak rendezettséget biztosítanak.

A kisebb terek berendezéséhez okos és előrelátó terve­zés szükséges, ez különösen akkor van így, amikor egy nagyobb család tagjainak munkavégzését vagy kreatív érdeklődését kell lehetővé tenni ugyanabban a helyiség­ben. A különböző felszerelések, játékok, könyvek és a művészi alkotáshoz szükséges eszközök rendezett táro­lásához és könnyű hozzáférhetőségéhez egy sor egyedi kialakítású tárolási megoldásra van szükség.

Családbarát

A görgőkkel felszerelt tárolódobozokban tarthatjuk a gyerekek játékait és a szerszámokat, így bármikor hoz­záférhetőek, mégis egy helyen vannak. Minden gyerek­nek legyen saját ládikája, így személyes tárgyait rendben tarthatja, és a személyes tulajdon iránt érzett büszkesége sem sérül, takarításnál pedig kifejezetten hasznos. A nap­pali kávézóasztalkájának nyitott alsó polca kiválóan alkalmas fonott kosarak tárolására, ezekben elkülönítve tarthatunk könyveket, játékokat. A felnőttek drágább „játékait” zárható szekrényben helyezzük el.

Miért jó?

Ebben a nappaliban a gyerekek tárgyait elérhető közelségben, rendezetten tárolják, a felnőttek munkaeszközei és az audiovizuális berendezések védett, zárt térben pihennek.

 • MENNYEZETIG ÉRŐ BEÉPÍTETT SZEKRÉNY rejti a televíziót és a többi elektrotechnikai berendezést, de azok bármikor elérhetőek.
 • A GÖRGŐS LÁDÁKBAN áttekinthetően tárolhatóak a játékok és a gyerekek apróbb tárgyai, a könyveket az asztal nyitott polcán, fonott kosarakban helyezték el.
 • A KLASSZIKUS STÍLUSÚ íróasztal mellett a gyerekek kiélhetik kreatív hajlamaikat, nem kell elvonulniuk a családtól.
 • A NYITOTT POLCRENDSZERBEN egyszerre tárolhatóak a felnőttek munka­eszközei és személyes kedvenc tárgyai.

Polcrendszerek

A könyvespolcok a leghatékonyabban kihasználható tá­rolórendszerek közé tartoznak, és nem csupán könyve­ink elhelyezésére, hanem családi fényképek, művészi al­kotások bemutatására is alkalmasak.

A helyiség berendezésében a könyvespolc meghatároz­hatja a szoba alaphangulatát. Legelterjedtebb anyaga a fa, mert könnyedén pácolható, festhető, így bármilyen környezetbe beilleszthető, bár a fémpolcok inkább mo­dern terekhez illenek. A teljes falat beborító könyves­polcot ajtók, ablakok vagy más, látványukban domináns építészeti elemek széleihez illesszük.

A jól megtervezett könyvespolc függőleges elemei egyúttal tartóoszlopok, a vízszintesek pedig a folyamatosság érzékeltetése mel­lett szellős elrendezésre adnak módot, így elektronikai berendezéseket is elhelyezhetünk rajtuk. Az alul levő polcokon helyezzük el a nehezebb, nagyobb könyveket és tárgyakat, így a polc nem hat zsúfoltnak, és biztonsá­gosabb.

Polcrendszer

Az ablak köré épített könyvespolccal, jobbra, a nyitott terű szobában meghitt olvasósarkot hozhatunk létre, ahol az önmagában is polcként funkcionáló széles ablakpárkány szervesen illeszkedik az építészetileg összefogott egységhez.

Tervezői lecke: a jól megtervezett könyvespolc

Amikor a könyvespolcunk már a helyére került, itt az ideje, hogy életre keltsük. A polcok megtöltése nem csupán tárolási feladat, hanem igazi kreatív munka, amelyben végre kedvenc tárgyainkat is megmutathatjuk. A könyvespolc a család lelkületét tükrözi. A könyvek és emlékek bemutatják az érdeklődésünket, jelzik a kedvenc írókat és művészeket, felidézik a családi kirándulásokat és más fontos eseményeket. A könyvespolc tudatos megtervezésével könnyen hozzáférhetővé válnak a gyakrabban használt könyvek, s egyfajta különleges, egyedi dekoráció válik belőle, amely szobánk ékessége.

 • HATÁROZZUK MEG, mit szeretnénk elhelyezni a könyvespolcon. Vegyük számba az oda szánt tárgyakat, könyveinket, méret, műfaj vagy más szempontok szerint, így könnyen áttekinthetjük, mivel van dolgunk.
 • HAGYJUNK nyitott tereket, ahová – a könyvek közé vagy mellé – elhelyezhetjük kedvenc tárgyainkat, felakaszthatunk egy-egy festményt vagy más díszt, s ezzel szellősebbé tehetjük könyvespolcunkat.
 • GONDOLJUNK A MÉRETEKRE. A leghatásosabb elrendezés az, ha a nagy albumokat a könyvespolc alsó polcaira helyezzük el, a kisebbeket pedig a magasabban levő polcokon. Minden sor fölött legyen 3-5 cm-nyi távolság.
 • HELYEZZÜNK EL DOBOZOKAT is, ezekben apróbb tárgyakat tarthatunk, és az összhatás is rendezettebbé válik. A fényképek, térképek és levelek tárolására használjunk fonott kosarakat vagy színes karton­dobozokat.

Egyforma kockák

A teljesen egyforma bokszokból álló, faltól falig könyvespolc előnye, hogy a függőleges tartóoszlopok közötti kis távolság miatt minimális az idő során bekövetkező megereszkedés és kopás.

polcok

Az ilyen könyvespolc a tökéletes rendezettség és harmónia hangulatát kerti, ugyanakkor lehetőséget ad kisebb tárgyak elhelyezésére is.

Kandallókeret

A kandallót körbeölelő könyvespolcrendszer természetes módon illeszkedik a magát kínáló térbe.

Kandallókeret

A két oldalpolcot összekötő fedőléc egységesíti az elrendezést és kiemeli a kandalló­párkány fölé helyezett műalkotást. A „keret” üresen hagyása teszi még elegánsabbá az összbenyomást.

Teljes beépítés

Teljes beépítés

Az ajtó felett húzódó könyvespolc a könyvgyűjtők között mai napig népszerű megoldás, amelynek nem csekély belsőépítészeti értéke is van. Az ilyen beépítés süllyesztett polc benyomását kelti.

Szabadon álló könyvfal

A három, egyforma méretű és egymás mellé helyezett könyvespolc a lépcső­forduló terét mini könyvtárrá varázsolja, ahol így is elegendő hely marad a közlekedéshez.

Könyvrész

A szabadon álló könyvespolcok szűkebb térben jól helyettesítik a költségesebb beépített változatot.

Hatékony helykihasználás

A lakásban a legváratlanabb helyeken is kialakíthatunk könyvespolcot, nem kell hozzá más, csak egy kb. 30 cm-es mélységű polc. Az ablak alatti helyet általában a leghasználhatatlanabbként tartjuk számon, ezért is kitűnő megoldás annak beépítése.

Színes háttér

A polcrendszer mögötti fal kontrasztos színnel való kiemelése, a könyveken kívül, az azon elhelyezett tárgyakra irányítja a figyelmet. A teljes falat beborító polcrendszereknél a függőleges oszlopok aszimmetrikus elhelyezésével dinamikus összhatást érhetünk el.

Színes háttér

A könyvek közelsége kellemes, az elrendezés lehetőséget ad kedvenc köteteink kiemelésére, amivel önmagunkat jellemezzük.

A hosszúkás süllyesztett faliszekrény, egészen különleges módon emeli ki a benne elhelyezett könyveket. A színes borítójú ponyvaregények mögött a fal is egy felnagyított könyvlap, amely teljesen egyedi és személyes hatást kölcsönöz ennek az igen eredeti felfogású megoldásnak.

Egyedi borítók

Az egyedi borítók szemléletesen vallanak a kiválasztott könyvekről; az elrendezést a személyes tárgyak egyszerű és hatásos melléhelyezése teszi még különlegesebbé. A fehér borítók gerincén fekete tussal, kézírással megjelenített könyv­címek könnyed és egyéni hangulatot teremtenek.

A szakácskönyvek polcát, a közéjük tett konyhai reszelőkkel tették érdekessé. Használhatunk erre a célra más, főzéshez használatos eszközöket, esetleg vászonzacskókat, de rizs vagy liszt tárolására alkalmas porcelán- vagy fémdobozokat, vágódeszkákat vagy a ház­tartással kapcsolatos egyéb tárgyakat is.

A könyvesboltot idéző elrendezés dekoratív cím­lapokat mutat, ami a vendégeket arra készteti, hogy alaposabban vegyék szem­ügyre a polcokat. Ezzel a módszerrel mintegy kiemelhetjük kedvenc könyveinket, vagy felhívhatjuk a figyelmet egy nemrég elolvasott kedvencünkre.