Lakásdekoráció

Díszpárnák, bújtatós párnahuzat, székpárnák készítése

Az ülőhelyek megfelelő kialakítása nagy­ban hozzájárul otthonunk kényelméhez. A különböző méretű párnák nemcsak a díszítést szolgálják, hanem puhábbá is teszik a kényelmetlen bútorokat.

Párnahuzatok készítése

A díszpárna készítése abból áll, hogy megfelelő méretű huzatot varrunk a készen kapható párnákra. A huzatot időnként le lehet venni és kimosni vagy ki tisztíttatni. A legjobb párnák tollal vannak töltve, de az olcsóbb akril vagy poliészter is majdnem ugyanolyan jó. Dísz­párnahuzatot bármilyen anyagól készíthetünk, ülő­párnákhoz és padlópárnákhoz viszont erős és mosható bútorszövetre van szükség. Ha nem bújtatós párnahu­zatot készítünk (jobbra), cipzárt vagy gombolást is kell a huzatba varrni.

Párnahuzat

Az egyszerűen megvarrható párnahuzatok többségéhez mindössze egy kevés anyagra és gombokra vagy cipzárra van szükség.

Bújtatós párnahuzat készítése

A gombolás nélküli, legegyszerűbb párnahuzathoz mindössze az elő- és hátlap anyagára van szükség.

Szükségünk lesz: Varrókészletre Négyzet alakú párnára Anyagra és hozzá illő cérnára

Párna

Lépések:

 1. Kiszabáskor a párna szélességéhez adjunk 4 cm varrásráhagyást, a hossz a párna hosszának kétszerese legyen, plusz 18 cm az áthajtásnak.
 2. A két rövid oldalon hajtsunk be az anyag fonákjára 2-2 cm-t, vasaljuk le, és varrjuk le a széleket.
 3. Hajtsuk a téglalap rövidebb oldalait egymásra úgy, hogy a hátoldalon 10 cm-rel átfedjék egymást (a szín­oldal belül legyen). Tűzzük össze a párnahuzat szabott széleit, varrjuk végig ezeket az oldalakat 2 cm-es varrás­szélességgel. Vágjuk le ferdén a sarkokat. Fordítsuk ki a huzatot, és vasaljuk le a szegélyeket. A hátulján lévő nyíláson keresztül dugjuk bele a párnát.

Székpárnák készítése

A pántokkal a székhez köthető párnák kényelmessé teszik a fa ebédlőszékeket.

Szükségünk lesz

 • Varrókészletre
 • Négyzet alakú lapos párnákra, körülbelül akkorákra, mint a székek ülése
 • Huzatanyagra, amelyből ki lehet szabni pár­nánként négy, 30 cm hosszú kötőpántot is.
 • A párnák hátsó oldalánál valamivel rövidebb cipzárra
 • Az anyaghoz illő cérnára
 1. A kötőpánt elkészítéséhez szabjunk ki az anyagból egy körülbelül 33×9 cm-es csíkot. Vasaljuk hosszában félbe, az anyag színével kifelé. Hajtsuk be a vágott széleket, és ismét vasaljuk le a pántot
 2. Ezután mérjük le a párnánk méretét varrástól varrá­sig. Párnánként két szövetdarabot kell kiszabnunk, egyenként akkorát, mint a párna, az egyik oldalon hoz­záadva 2 cm-t (a cipzárhoz), és a három másik oldalon pedig 9 cm-t (a díszszegélyekhez)
 3. Fektessük egymásra a két szövetdarabot színoldaluk­kal egymás felé. A cipzáras oldalon gombostűzzünk össze a két saroknál egy-egy 12 cm hosszú részt.Párna
 4. A sarkoknál csúsztassunk egy-egy pár pántot 10 cm-re a varrásráhagyásba, majd két sorvarrással varrjuk le az összetűzött részeket (így rögzítjük a pántokat).
 5. Vasaljuk szét a rövid varrásokat, majd a kettő közötti nyitott szakasz befelé hajtott varrásráhagyását is vasaljuk le. Varrjuk össze a pántot az anyag színén. Ollóval vágjuk le egyenesre a pánt végeit.
 6. Fektessük a cipzárt színével felfelé egy sima felület­re, és helyezzük rá a párnahuzat cipzárnyílását úgy, hogy az anyag fonákja legyen a cipzár felé. Gombostűzzük a cipzárt a helyére.
 7. Az anyag színoldala felől, a lehető legközelebb a fogakhoz, varrjuk körbe a cipzárt (a varrógép cipzár­varró talpával, esetleg a normál varrótalppal).
 8. Távolítsuk el a gombostűket, és húzzuk be a cipzárt. A párnahuzat két lapját fektessük egymásra szín­oldalukkal egymás felé, majd gombostűzzük és varrjuk össze a három másik oldalt. Ferdén vágjuk le a sarko­kat, így szebben tudjuk kifordítani a huzatot.
 9. Fordítsuk vissza a párnát, és vasaljuk le a széleket. Egy tűvel óvatosan húzzuk ki hegyesre a sarkokat.
 10. A díszszegély kialakításához 7 cm-re a széltől varrjuk végig a huzat három oldalát (azokat, amelyeken nincs cipzár). Dugjuk bele a párnát, húzzuk be a cipzárt, és kötözzük a párnát a székhez.

Székpárna

A székpárnákra érdemes pántokat varrni, hogy ne csúszkáljanak és ne a földön kössenek ki. A pántokat a huzat anyagából, vagy akár egyszínű, azonos vagy ellentétes árnyalatú anyagból is készíthetjük.