Lakásfelújítási tanácsok

Hogyan készítsünk párnaszegélyt házilag

f

A párna szegélyét a párna anyagából vagy más, harmonizáló színű anyagból készíthetjük. A szegély kihangsúlyozza a párna formáját és elegánssá teszi. A sarkokon rézsútosan kell kialakítani a szegélyt. A rézsútos sarkokat a kép szerint elkészítjük. Szabókrétával jelöljünk meg egyenlő szélességű csíkokat körben a kiszabott párna szélein (férjen bele a zsinór és hagyjunk rá a visszaszegéshez), és a végeket ferdén vágjuk le.

Szükséges eszközök: Vasaló, Szabókréta, Mérőszalag, Szabóolló, Gombostűk, Varrógép
Anyagok: Párnaanyag, Varrócérna, Megfelelő vastagságú zsinór a szegély béleléséhez
  1. Vágjuk ki a szegélyeket. Tűzzünk össze kettőt derékszögben, színükkel fölfelé. Varrjuk össze és folytassuk a szegélyek összevarrását, amíg körülérik a párnát. A későbbi varráshoz hagyjunk rá 1-2 cm-nyi anyagot.12
  2. Hajtsuk az anyagot a bélelőzsinór köré, hogy a sarkok összeérjenek. Cipzár- vagy szegélyvarró talppal varrjuk végig a szegélyt a zsinór mellett.
  3. Tegyük a szegélyt a párna egyik oldalának a színére. A széleket illesszük pontosan egymás fölé és a 2 pontban bemutatott vonalon varrjuk végig még egyszer. Mindig a párnahuzat hátoldalán varrjunk, hogy a végek találkozása ne látszódjon.34
  4. A sarkoknál vágjuk le a felesleges részeket majd a zsinórt is. Hajtsuk be a kiálló anyagot és varrjuk le keresztbe. A párna két lapját színükkel tegyük egymásra és varrjuk össze.