Lakásdekoráció

Mennyi csempét vegyünk? Csempe mennyiségének kiszámítása.

A csempéket általában 25 vagy 50 dara­bos kiszerelésben, illetve egy négyzet­méterre elegendő mennyiséget tartalma­zó csomagokban árulják. Hogy elkerüljük a pazarlást, számítsuk ki, hány darab csempére lesz szükségünk.

Csempe kiszámítása

Hacsak nem méretarányos rajz segítségével tervezzük meg a csempeburkolatot, ki kell számítanunk a leburkolni kívánt felület nagyságát. Egybefüggő falfelület esetén szorozzuk meg a fal magasságát a szélessé­gével. Az ajtók, ablakok és radiátorok összterüle­tének kiszámításához szorozzuk meg az egyes elemek magasságát a szélességükkel, adjuk össze a kapott értékeket, és vonjuk le a falfelület méretéből. Járólapok esetében mérjük meg a helyiség szélességét és hosszúságát, és vonjuk le a beépített szekrények, kádak vagy más elemek által elfoglalt területeket.

A csempék mennyiségének meghatározásához osszuk el a burkolni kívánt területet egy csempe terüle­tével. Hagyjunk rá 10 százalékot a vágásból és a törés­ből eredő veszteségekre, illetve pótlásra, arra az esetre, ha később egy sérült csempét ki kell cserélni.

Érdekes minták

Sima csempékkel borított nagy területek helyett kísérletezzünk eredeti megoldásokkal.

  • Rakjuk fel a négyzet alakú csempéket átlósan (káróminta).
  • Alakítsunk ki széles csíkokat két vagy több színből akár vízszintesen, akár függőlegesen.
  • A négyzet alakú csempéket átlósan félbevágva a háromszögekkel cikcakkos szegélyt készíthetünk.
  • A foltvarrásra emlékeztető összeállításhoz használjunk azonos méretű és vastagságú csempéket különböző színekben.

A minta megtervezése

Rajzoljuk le a csempézni kívánt területet egy négyzet­hálós lapra; ha négyzet alakú csempét használunk, egy négyzet egy csempének feleljen meg. Tervezzük meg a mintát a négyzethálón. Színezzük is ki, hogy lássuk az összhatást, és számítsuk ki a szükséges mennyiséget.

Minta tervezése

Bontsuk fel a rajzot kisebb kockákra, és nézzük meg, hol lesz szükség bonyolult vágásokra. Óriási különbséget jelenthet az elvágandó csempék számában, hogy az adott terület középpontjához egy csempe köze­pét, vagy két csempe illeszkedését tervezzük-e. Fektessük le a csempéket „próbamenetben” a pad­lóra. Szükség esetén számozzuk meg a darabokat, hogy a megfelelő sorrendben rakjuk le őket.