Lakásdekoráció

Csempeminták: mozaikcsempe, hosszúkás, fényes csempe, kőlap

Nehéz megítélni, hogy fog mutatni a csempe nagy falfelületen, bár megtekinthetünk teljes szobabelsőket ábrázoló katalógusokat, vagy a boltokban lapokra szerelt csempemintá­kat. Kerüljük a divatos színeket és mintákat, amelyek hamar unalmassá válhatnak, és ne feledjük, hogy a geometrikus min­ták csak a tökéletesen szabályos falakon mutatnak jól.

Csempeminta 1

A kék három, telt árnyalatának, az azúr, a zafír és az akva­marin kombinációja fényes csempékből. Ezek az intenzív színek jól mutatnak természetes faborítás vagy modern krómfelületek mellett a konyhában. A fürdőszobában bordűrként használhatjuk őket, vagy ha merészebbek vagyunk, burkoljunk le velük egy egész falat.


Csempeminta 2

A mozaikcsempe jól mutat a fürdőszobában vagy a konyhában – még a legkisebb helyiségben is a római kori paloták pompáját idézi. Ha eléggé kreatívnak érezzük magunkat, készíthetünk egyedi tervet is. Hangsúlyozzuk a tükrök vagy zuhanykabin körül lévő területet, vagy próbáljuk meg optikailag ügyesen megváltoztatni a helyiség alakját.


Csempeminta 3

A hagyományos hosszúkás csempék esztétikus változatosságot jelentenek a szokványos négyzet alakúakhoz képest. A19. századi fürdőházakra emlékeztető halványzöld nagyszerűen mutat a fürdő­szobában és a konyhában. Felhasználhatjuk bordűrként konyhai munkafelületek fölött, vagy az egész fürdőszoba burkolására.


Csempeminta 4

Ezek a természetes padlóburkoló kőlapok tiszta agyag és víz keverékéből készülnek, és a felületükre kiégetés előtt fém-oxid bevonat kerül. Járólapként a leghatásosabbak, mikor is a színében egyenetlen felület mélységet kölcsönöz a helyiségnek. Előterekben vagy amerikai konyhákban, de nappali szobákban is jól mutat


Csempeminta 5

A sokszínű mozaikcsempe egyszerű, mégis stílusos megoldás bármely felületre, még ablakpárkányokra és polcokra is. Mozaikcsem­pét már a japán, római, görög és arab kultúrákban is használtak díszes padló- és falminták kialakítására. Manapság könnyen kezelhető lapok­ban kaphatók az üzletekben.


Csempeminta 6

Ezek a cinkhatású fényes csempék a burkolóanyagok újabb generációjához tartoznak, és fényes vagy szaténfényű változatban egyaránt kaphatók. A fürdőszobában és a zuhanyzóban is jól mutatnak az űrkorszak hangulatát idéző csempék, a konyhában pedig ideálisan párosíthatok a modern rozsdamentes acél szerelvényekkel.