Fürdőszoba átalakítása

Csempézési módok, felület előkészítése

Szinte biztos, hogy egy fürdőszobában valahol található csempe­burkolat. A megfelelő minőségű és mennyiségű (mennyiség kiszámításához itt talál nagyon hasznos információkat) burkolatot csak akkor tudjuk elké­szíteni, ha tisztában vagyunk néhány alapszabállyal. A titok nyitja a fe­lület megfelelő előkészítése, a csempék felrakásának megfelelő helyen való elindítása, és a helyes felrakási mód.

A felület előkészítése

A különféle felülettípusok más-más előkészítést igényelnek. Sokkal nehezebb felrakni a csempét, és a végeredmény is kevésbé tetszetős, ha nem kellően előkészített felületen dolgozunk.

Új vakolatAz újonnan vakolt felületet mindig kezeljük PVA oldattal (négy rész víz, egy rész PVA), így megelőzhetjük, hogy túl gyorsan kiszáradjon a ragasztóhabarcs. Emiatt ugyanis kapkodni kellene a csempézéssel.
Régi vakolatAmennyiben a régi vakolat ép, a csempéket közvetlenül felrakhatjuk rá. A nagyobb lyukakat vakolóanyaggal, a kisebbeket gletteléssel töltsük ki.
Szerelt gipszkarton falakA szerelt falakat szintén PVA oldattal kell alapozni, hasonlóan az új vakolathoz, különben a ragasztóhabarcs túl gyorsan kiszárad.
Régi csempékHa a régi csempeburkolat sértetlen és kellően stabil, az új csempeburkolatot felrakhatjuk rá. A régi csempét mossuk le és csiszoljuk meg, hogy megtapadjon rajta a ragasztó. A laza csempéket távolítsuk el, a helyüket pedig töltsük ki vakolóanyaggal. Ha viszont túl sok a sérült vagy laza csempe, érdemes az egész burkolatot vésővel és kalapáccsal eltávolítani. Munka közben viseljünk védőszemüveget.
TapétaCsempézés előtt a tapétát el kell távolítani a falról. A művelethez használjunk gőzborotvát, így gyorsan el tudjuk végezni a munkát. A tapéta eltávolítása után gletteljük a lyukakat, a megszáradt glettet csiszoljuk meg, majd alapozzuk a felületet PVA oldattal.

A munka sorrendje

Minden egyes fürdőszoba kialakítása más, mégis van néhány alapszabály, amelyet érdemes követni. Az itt látható példáknál a számozás sorrendjében burkoljuk a felületeket, mindig alulról felfelé haladjunk.

A munka sorrendje

Útmutató a munkához

  • Az első csempesor alá szegezzünk a falra vízszintes vezetőlécet. A padló szegélylécének felső éle ugyanis a legritkább esetben pon­tosan vízszintes. Emellett a megfe­lelő csempekiosztáshoz sokszor fél csempék kerülnek alulra. A léc megtartja majd az első sort.
  • A csempeburkolat felülete min­denhol legyen egy síkban. Ha egy csempe kiáll, a hátáról szedjünk le a ragasztóból, ha mélyebben len­ne, kenjünk még alá.
  • Mindig legyen kéznél tiszta víz és szivacs, így a csempék felületére került ragasztóhabarcsot még azon frissiben le tudjuk törölni, mielőtt megszáradna.
  • Szerezzünk be egy jó minőségű csempevágót az egyenes, és csem­pevágó fűrészt a lyuk- és íves vá­gásokhoz.