Lakásdekoráció

Hogyan rakjuk fel a csempéket? Vágás, sarok csempézése, ablak körül, csempék fúrása.

A csempézést, ha nincs benne gyakor­latunk, kezdjük valamilyen kisebb mun­kával, például a mosdó körüli cseppfogó fal elkészítésével. Kerüljük a vágásokat és a bonyolult mintákat.

Előkészítés

A csempéket száraz, sima felületre kell felrakni. Vakol­juk újra a megrongálódott területeket, és tömítsük a kisebb lyukakat és repedéseket. Amennyi­ben a felület nagyon egyenetlen, érdemes a csempéket inkább furnérlemezre rögzíteni. A lemezt erősítsük tartólécekhez és burkoljuk le csempével, vagy a csem­péket még vízszintes helyzetben rakjuk a lemezre, és a lapot gyorsan kötő faragasztóval rögzítsük a falra.

Meglévő csempeborításra is rácsempézhetünk, amennyiben az eredeti csempék szilárdan tapadnak a felületre, és a burkolás előtt alaposan megtisztítottuk őket. A fugákat úgy kell tervezni, hogy egyetlen új il­lesztés se kerüljön a régiekre. A csempesor szélén meg­lehetősen vastag él keletkezik, amelyet fa él védő léccel vagy mély profilú szegélycsempével rejthetünk el.

Csempe a falon

Amennyiben tökéletesen vízszintes alaptól kiindulva haladunk a csempézéssel felfelé a falon, a csempék szinte szó szerint a helyükre illesz­kednek, és mutatós, strapabíró felületet alkotnak.

A csempe felrakása

A csempék felrakása nem túl bonyolult feladat, de mielőtt belekezdünk, pontosan el kell gondolnunk, hogyan fogjuk elhelyezni őket, különben végül furcsa alakban vágott csempéket, vagy rosszul illeszkedő min­tázatot kapunk. Ha segít, használjunk profilsablont. Győződjünk meg róla, hogy az összes szükséges vágó- és csempéző szerszám kéznél van.

Praktikus tanácsok

 • Lehetőség szerint kerüljük el, hogy a csem­pe egynegyedénél keskenyebb darabokat kelljen levágni.
 • A csempézési tervet készítsük négyzet­hálós papír fölé helyezett pauszpapírra. így amikor kidolgozzuk, hová essen a csempék széle, nem kell folyamatosan berajzolni és kiradírozni a különféle változatokat.
 • Amikor egyszínű csempét használunk, felhasználás előtt nyissuk ki a dobozokat, és „keverjük meg a paklit”, hogy a lehető legkevésbé látszódjon a dobozok között lévő esetleges színkülönbség.
 • Ne feledjük, hogy a burkolás megemeli
 • a padló szintjét, ezért szükség lehet a be­épített szekrények ajtajainak átalakítására.
 1. A csempéket a fal alsó részétől felfelé haladva kell feltenni, ezért először tökéletesen vízszintes alapot kell kialakítanunk. Mérjünk ki egy csempesort a padlótól felfelé, helyet hagyva a fugázásnak is. Hosszú szögekkel rögzítsünk ideiglenesen egy lécet a falra, de a szögeket ne üssük be teljesen. Csempézés 1Vízszintezővel ellenőrizzük, hogy pontosan vízszintes legyen, és illeszkedjen a kimért vonalhoz. Rögzítsünk a falra egy függőleges lécet is úgy, hogy a belső éle az utolsó egész csempe szélét jelölje. Ha a mintázatnak középpontja van, jelöljük be a fal középpontját, és innen mérjünk a többi irányban.
 2. Fogazott glett vassal hordjuk fel a ragasztót a falra. Egyszerre csak körülbelül egy négyzetmétert kenjünk be, és tartsuk lefedve a ragasztó dobozát.
 3. Ragasszuk fel az első sor csempét a léc széléhez iga­zítva, és közben tegyünk fugakereszteket a csempék közé. Csempézés, felragasztásHaladjunk soronként felfelé, és ha akadályhoz, például ablakhoz érünk, folytassuk az egész csempék felrakását, a csempevágást hagyjuk későbbre. Folyama­tosan ellenőrizzük, hogy a csempék egyenesen állja­nak, és a minták pontosan illeszkedjenek.Csempézés
 4. Miután valamennyi egész csempét felraktuk, távolítsuk el a léceket. Most már a kívánt méretre vághatjuk a csempéket, és feltehetjük őket a szélekre. Lehetséges, hogy a vágott csempék hátoldalára kell a ragasztót kennünk, nem a falfelületre.
 5. Amikor elkészültünk, hagyjuk a ragasztót legalább 12 óráig száradni, és szükség szerint távolítsuk el a fugakereszteket. Készítsük elő a fugázó anyagot, és simítóval vagy szivaccsal nyomjuk a hézagokba. A felesleget töröljük le tiszta, nedves szivaccsal, majd fugázó pálcikával vagy más hasonló eszközzel simítsuk el a fugák felületét. Hagyjuk a fugát megszáradni, majd fényesítsük ki a csempéket egy tiszta, száraz ronggyal.

Csempe a fürdőben

A bonyolult csempevágás és mintaillesztés nélkül elkészíthető egy­szerű cseppfogó fal könnyen követhető mintázatával tökéletes feladat olyanoknak, akik először kísérleteznek csempézéssel.

Fali csempék vágása

 1. Egyenes vonalú vágáshoz zsírkrétával jelöljük be a csempe mázas oldalán a vágás helyét. Csempevágóval karcoljunk végig a jelölés mentén.Csempe vágása 1 Helyezzünk egy gyufaszálat a bekarcolt vonal alá. Kétoldalt erősen nyomjuk le a csempét, amely így szabályosan ketté fog válni. Mechanikus csempevágót is használhatunk.
 2. Íves vagy szögletes alakzat vágásához ugyanígy kar­coljuk be a csempét és a felesleges darabokat tördel­jük le csempevágó fogóval, vagy fűrészeljük le csempe­fűrésszel.Csempe vágása 2 A durva széleket csempereszelővel, durva csiszolópapírral vagy szilícium-karbid köszörűkővel simíthatjuk le.

Bonyolult területek csempézése

Jó szerszámokkal és elegendő türelemmel a bonyolultabb alakzatok körülburkolása sem jelent komoly gondot. Gondoljuk át alaposan, hogy milyen méretű csempét használjunk, hogy a munka során ne kelljen tűi sokat vágnunk és alakítanunk.

A sarok csempézése

 1. A kiugró sarkok mindkét oldalára azonos méretűre vágott csempéket tegyünk. Lehetőleg mázas élű sarok­csempéket használjunk, vagy szükség esetén építsünk be műanyag élet. Sarokcsempe 1Mintás csempék felrakását kezdjük a sarkoknál mázas élű egész csempékkel, és a vágott csempék kerüljenek kevésbé feltűnő helyekre.
 2. A beugró sarkoknál lehetőség szerint szintén egész csempék vagy azonos méretűre vágott fél csempék találkozzanak a két fal által bezárt szögben. Sarokcsempe 2Mintás csempe esetén használjuk az egyik fal burkolása végén levágott darabokat a következő fal megkezdésére, hogy folytatólagos maradjon a mintázat.

Szerelvények körül

 1. A mosdót és egyéb szerelvényeket próbáljuk szim­metrikusan körülburkolni. Egész csempékből álló sor kerüljön a szerelvények fölé, mert ilyen helyen a vágott csempék nem mutatnak túl szépen.Csempézés mosdónál Tömítsük az esetle­ges hézagokat jó minőségű, vízálló tömítőanyaggal.
 2. A fürdőszobában hasznos lehet az olyan lámpa, amelyet nem kapcsolóval, hanem egy zsinór meghúzá­sával működtetünk. Csempézés kapcsolónálAhol mégis villanykapcsoló van a falon, ott a környékének burkolása előtt áramtalanítsuk a lakást, lazítsuk ki a csavarokat az előlapon, és emeljük el a faltól. Csempézzünk egészen a doboz széléig, hogy az előlap elfedje a csempék vágott szélét. Óvatosan csavarozzuk vissza a fedőlapot a helyére.

Ajtók és ablakok körül

A helyiségbe vezető ajtó, illetve a falon lévő ablak hangsúlyos elemek, ezért próbáljunk vizuális egyensúlyt teremteni azzal, hogy szabályosan burkoljuk körül őket, és ahol csak lehet, egész csempéket használjunk. Előfordulhat, hogy az ajtó vagy az ablak kerete nem függőleges, ezért csak akkor szolgáljon vezetővonalként a csempesorok kialakításához, ha vízszintmérővel ellenőriztük, hogy függőlegesek-e.

Ablakmélyedések

Ahhoz, hogy a munkánk szakszerű legyen, ügyelnünk kell rá, hogy a vágott csempék az ablakmélyedés két oldalán szimmetrikusan legyenek elhelyezve. A kiálló sarkoknál mázas élű csempéket használjunk, vagy fedjük le az éleket műanyag szegéllyel.

 1. Az ablakmélyedést borító csempéknek fedniük kell a falra felrakott csempék felső élét. Csempézés ablaknál 1Ezért ezek mázas élű csempék legyenek.
 2. A vízszintes és a függőleges falon lévő csempék közötti hézagoknak egy vonalba kell kerülniük. A párkány szélein használjunk mázas élű csempét.Csempézés ablaknál 2
 3. Kezdjük az ablakmélyedés oldalfalainak burkolását egy-egy vágott, mázas élű csempével, hogy a hézagolás egy vonalba essen a falon lévő csempék vízszintes sorainak fugáival. Az ablakmélyedés felső vízszintes falát burkoljuk utoljára. Rögzítsük a csempéket ragasztószalaggal, amíg a csemperagasztó teljesen meg nem szárad.

A csempék kifúrása

 1. Ragasszunk kereszt alakban takarószalagot arra a pontra, ahol fúrni szeretnénk, megakadályozandó, hogy a fúrófej elcsúszva megsértse a csempét.Csempe fúrása
 2. Hegyes csempefúróval vagy falfúróval fúrjuk ki a lyukakat, de ne fúrjuk teljesen keresztül a csempét. Ha állítható sebességű fúróval dolgozunk, használjuk a legalacsonyabb fokozatot, hogy minél óvatosabban haladhassunk. Soha ne működtessük a fúrót ütve fúró üzemmódban, mert az darabokra töri a csempét.
 3. Végül távolítsuk el a takarószalagot – a fúráskor keletkezett apró csempeszilánkok is lejönnek a szalaggal együtt.

Csempefúrás tartóknál

Ha ki kell fúrni a csempézett falat valamilyen szerelvény, például törül­közőtartó vagy polc felrakásához, használjunk csempefúró fejet, és fúrjunk nagyon lassan és óvatosan, nehogy megrepesszük a csempét.