Lakásfelújítási tanácsok

Hogyan húzzuk át fotel ülését? Fotel ülésének behúzása

fo

Megereszkedett régi ülőbútorunkat az ülőpárnarész felfrissítésével vadonatújjá varázsolhatjuk.

Eszközök: Csomagolópapír, Ceruza, Papírvágó olló, Szabóolló, Mérőszalag, Szabókréta, Gombostűk, Varrógép, Görbetű, Gyűszű
Anyagok: Szivacs (tetszés szerinti vastagságú), Vatelin, Textilanyag, Varrócérna

Nagyobb ablakmélyedésünket ülőpárna berakásával kellemes olvasókuckóvá alakíthatjuk, de láda tetejére is készíthetünk ülőrészt.

A választott bútorszövet legyen elég erős, hogy bírja a töltőanyag feszítését (a szivacs feleljen meg a tűzvédelmi előírásoknak).1234

 1. Illesszünk a fotelba megfelelő méretű csomagolópapírt, és ceruzával rajzoljuk meg a párnarész kontúrját. Ahol a papír nem simul a felületre, vagdossuk be a szélén. Vágjuk ki a megrajzolt sablont és ez alapján a szivacsot vagy vatelint. A régi ülőrészt is használhatjuk sablonként.
 2. Készítsünk még egy papírsablont úgy, hogy az elsőt 1 cm-es ráhagyással körülrajzoljuk. Tegyük a második sablont az anyagra és rajzoljuk körbe. Ezt ismételjük meg még egy darab anyagon. Jelöljük össze a sablon és a kivágott anyagrészek sarkait és közepét. Szabjuk ki az anyagokat.
 3. Mérjük meg a második sablon elejének, hátuljának és oldalainak hosszát. Ezek a méretek szükségesek a párna oldalának a kiszabásához. A magasságát a szivacs vastagsága adja. Az oldalakra is hagyjunk rá 1 cm-t.
 4. Színükkel lefelé tűzzük össze az oldalperemeket egy nagy karimává. Varrjuk össze az összetűzésnél, a széleken 1 cm-t hagyjunk rá. Hajtsuk félbe az elülső peremeket és pontosan illesszük egymáshoz a széleket. Jelöljük meg a hajtás vonalát. Ezt csináljuk meg a hátulsó peremmel is.567
 5. Tűzzük a jobb oldali peremet az ülőrész jobb oldalához, figyelve a sarok-és középpontjelölé­seket. Varrjuk rá körbe az ülőrész tetejéhez, majd cikcakköltéssel is menjünk át rajta. Tűzzük össze az oldalperemet az ülőrész aljával, de egy oldalt hagyjunk nyitva.
 6. Fordítsuk ki az anyagot, helyezzük a vatelint a szivacsra és tegyük be­le a huzatba. Ren­dezzük el a töltőanyagot a sarkokba. Tűzzük össze a nyitott oldalt 1 cm-es ráhagyással. Kövessük az anyag szálirányát vagy az anyag mintáját.
 7. Görbetűvel, rejtett varrással menjünk végig a letűzött részen  A görbetű ugyan-, azzal a mozdulatunkkal megy be az anyagba, amellyel kihúztuk, így azokhoz a részekhez is eljut, amelyekhez különben nem férünk hozzá. Súlyosabb anyagok varrásához használjunk gyűszűt.

Hasznos tanácsok

 • Jelöljük össze a sablon és a kiszabott anyag sarkait és közepét, mert ez segíti a minták illesztését.
 • Ha mintás az anyag, az ülés közepén levő minta folytatódjon előrefelé az oldalperem aljáig.
 • Az oldalsó részek összevarrásakor azért hagyjunk rá 1 cm-t, mert így könnyebb a sarkokat szépen kialakítani.
 • A sarkokat gondosan kell eldolgozni.