Magasépítészet

Műanyag ablakok és jellemzőik, előnyök és hátrányok

A faablakok mellett igen elterjedtek a műanyag ablakok is. Magasfokú ellenálló képességüknek köszönhetően első­sorban külső nyílászárók (ablakok, teraszajtók) készülnek műanyagból. Kezdetben a műanyag ablakok számos hátrá­nyos tulajdonságuk (hőhidas megoldások, kellő merevség hiánya, gyors öregedés) miatt nem tudtak széles körben elterjedni. Az elmúlt két évtizedben bekövetkezett jelentős fejlődésnek köszönhetően mára a műanyag nyílászárók a leg­gyakrabban alkalmazott szerkezetek lettek.

A mai műanyag nyílászárók ütésálló, öregedésgátló ada­lékkal modifikált, kemény PVC anyagú, többkamrás rúdsajtolt profilból készülnek, hőszigetelő üvegezéssel, merevítő acélbetétekkel. A kereteket a profilok gérbe vágásával és a sarkok hegesztésével állítják elő.

A PVC profilból készü­lő keret (tok, szárny) önmagában nem elég stabil (merev), ezért szükséges, hogy acél merevítő bordákat építsenek be. Ezeket a műanyag profilok hegesztése előtt az üregekbe rejt­ve helyezik el (így védettek a külső hatásoktól) (3.18. ábra). A műanyag profilok a gyártás során anyagukban színezet­tek. Egyedi esztétikai igény esetén vékony fólia fedőbevo­nattal különböző mintázatok is képezhetők (pl. fautánzatok).

3.18. ábra. Műanyag ablak 13.18. ábra. Műanyag ablak 2

3.18. ábra. Műanyag ablak

A tok- és szárnyszerkezet hőhídmentességét a zárt lég­kamrák biztosítják. A gyártók a hőtechnikai és esztétikai igényeknek megfelelően többféle ablaktípust forgalmaz­nak. Napjainkban legtöbbször a 3-5 légkamrás, 60 mm profilmélységű műanyag ablakokat alkalmazzák, de egyre elterjedtebbek a korszerűbb, 4-8 kamrás, 70-80 mm mély­ségű profilok is. Egyes típusoknál az üregeket hőszigetelő műanyag habbal töltik ki. A kétszeres, háromszoros tok­szárny-ütköztetés egyaránt jellemző (utóbbi kedvezőbb), sík mentén elhelyezkedő gumitömítés szinte tökéletes lég­zárást biztosít.

A tok alsó részéhez általában külön kiegészítő tartozé­kok kapcsolódhatnak (ablakpárkányok, sorolóprofilok stb.). Ezek rögzítését segítendő, a tok alsó részén beépítő peremek találhatók, melyekhez egyszerű bepattintással rögzíthetők a kiegészítők. Ez gyorsabb, hatékonyabb és biztonságosabb beépítést tesz lehetővé.

A műanyag ablakok a gyártói modulméretek mellett egyedi méretekben is készülhetnek. Az ablakok könnyen tisztíthatók, a napjainkban alkalmazott anyagok pedig már újrahasznosíthatok.