Vízszigetelés tudástár

Vízszigetelés műanyag lemezekkel

Ha vízszigetelésről van szó, akkor manapság a műanyag szigetelőlemezek kifejezetten népszerűnek bizonyulnak.

Alapvetően három típusát különítjük el, lássuk most ezeket részletesen!

A hőre lágyuló műanyag lemezek legfontosabb tulajdonsága nevükből is adódik. Éppen ezért könnyen alakíthatóak, hegesztésük pedig szintén hővel, forró levegővel, vagy oldószerekkel történik.

  • A PVC-poli-vinil-klorid-műanyag lemezek többféle célra alkalmasak szigetelésként, így például beltérbe, mélyépítéshez, vagy lapos tetőhöz is. Azzal érdemes tisztában lenni, hogy ez az alapanyag több építőanyaggal összeférhetetlen, többek között a bitumennel, vagy az oldószerekkel is. Bár ma már léteznek olyan PVC-lemezek, amelyek bitumenállóak, de minden esetben célszerű elválasztó réteget közéjük építeni.
  • A PIB-poliizobutilén-műanyag lemez gumiszerű anyag, amely vastagabb a PVC-nél, és egészen jól ellenáll az UV sugárzásnak is. Elsősorban tető és talajvíznyomás elleni szigeteléskor szokták használni az öregedésgátló anyagok és stabilizátorok használatával előállított szigetelőanyagot.
  • Az ECB- etilén-kopolimer-bitumen- műanyag lemezek UV állóak, és a műanyag rugalmassága a bitumen szilárdságával társul esetében.
Műanyag-vízszigetelő-lemezek
Műanyag-vízszigetelő-lemezek

A gumiszerű műanyag lemezek rugalmasak, kifejezetten nagy nyúlóképességgel rendelkeznek, viszont nehezen alakíthatóak. Összetételüknél fogva ellenállnak a hő-, és vegyi hatásoknak, sőt, az UV sugárzásnak is. Egyetlen hátrányuk az, hogy nem lehet toldani őket, mivel ellenállnak a fenti hatásoknak.

A polopropilén módosított, gumialapú lemez az előző kettő előnyös tulajdonságait mondhatja magáénak, ezzel egészen új kínálatot teremtve a piacon.

Miben különböznek ezek a korábbiakban már tárgyalt bitumenes lemezektől?

  • Elsősorban vastagságukban, ugyanis 1,2-2,0 mm közöttiek, tehát vékonyabbak a modifikált bitumenes lemezeknél.
  • Készülhetnek erősítő hordozóanyaggal, de akár anélkül is.
  • A napsugárzás sokszor árt nekik, tehát feltétlenül védeni kell őket ettől.
  • A rögzítéskor elegendő csupán a csatlakozási pontoknál összekapcsolni vagy hőhatással hegeszteni őket.