Vízvezeték szerelés

Réz- és műanyag csövek megmunkálása

A csővágó használata

Nagyobb szerelési munkáknál jó szolgálatot tehet a műanyag és rézcsövekhez használható csővágó. Illessze rá a csőre a szerszámot, húzza meg a szorítót, hogy a kerék belekarcoljon a csőbe, majd forgassa körbe a vágót a cső körül. Minden egyes fordulat után tekerje beljebb a szorítót, míg teljesen át nem vágja a csövet.

Csővágó

Ezután a szerszám végén található V alakú lyuktágítóval távolítsa el a sorját a cső belső pereméről. A műanyag csöveket éles késsel lehet lesorjázni a cső méretre szabása után. A másik lehetőség, hogy vesz egy külön erre a célra készült szerszámot.

Fémfűrésszel is megy…

Fogja satuba a rézcsövet, majd egy kisebb fémfűrésszel szabja méretre.

Fémfűrész

A vágás helyén tekerjen a cső köré papír illetve szigetelőszalagot – így pontos és merőleges lesz a vágás. Ha végzett a fenti művelettel, egy finom reszelővel távolítsa el a sorját a csővégekről.

Vágás dekopírfűrésszel

A csövek dekopírfűrésszel is méretre szabhatók. Fémhez vagy műanyaghoz való fűrészlapot használjon, és fogja be satuba vagy a munkapad szorítójába a csövet.

Miből készült a cső?

A régi építésű házakban máig gyakori­ak az ólom- és vascsövek. Kaparja meg késsel a cső felszínét, és kiderül, hogy miből készült (az ólom puha). Emel­lett az ólomcsövek forrasztásai simák és kerekdedek, a vascsöveket karman­tyúkkal csatlakoztatják. Az ólomcsöve­ket ki kell cserélni – különösen, ha a környéken lágy a víz. Kérje ki a hely­béli vízművesek tanácsát.

Lefolyócső pontos vágása

Pontos vágás

Gérvágó ládába befogva könnyebb merőlegesen elvágni a műanyag lefolyócsövet. Rendes fémfűrészt használjon – egy kisebb kézifűrész kerete fennakadna a láda falán -, valamint ügyeljen a fűrészlap pontos vezetésére.

Alakra hajlítás

Ha rugóval hajlít csövet, a kelleténél kissé jobban görbítse meg, utána egyenesítse ki a kívánt mértékig, így könnyebb kihúzni a meghajlított csőből a rugót.

Cső hajlítása

A rugót a rákötött madzaggal vagy – rövidebb darabok esetén – a végénél fogva húzhatja ki a csőből. A 12 mm-nél vékonyabb csövek hajlításához kívülről kell ráhúzni a csőre a rugót.

Vastag csövek hajlítása

Egy 22 vagy 28 mm-es csövet nem könnyű kézzel meghajlítani. Ha sokat kell nagy átmérőjű rézcsöve­ket hajlítani, érdemes célszerszámot kölcsönözni.

Alakra hajlítás

Más lehetőség: forrasz-tólámpával vörösizzásig melegítve lágyítsa meg a hajlítás helyén a csövet. Várjon addig, amíg a cső teljesen lehűl, majd használja a hajlítórugót.

Csőkötések

Col vagy centi?

Újabban már metrikus rézcsöveket gyártanak, ám a régi épületek „colos” csőhálózatúak. Ha új és régi csöveket szükséges egymáshoz csatlakoztatni, különleges közdarabokra lesz szükség, bármilyen méretű is a cső. A metrikus csatlakozók közül a 15 és 28 mm-esek közvetlenül összeköthetők a 0,5 és az 1 colos csövekkel. Egy 22 mm-es és egy 0,45 colos cső egyesítéséhez azonban már nem mellőzhető a metrikus/colos átalakító.

Nem csúszik le

Ha T elágazást szerel egy függőleges csőszakaszba, a kívánt ponton vágja el a csövet. Ezután fűzze föl a csőre a hollandi anyákat és a tömítőgyűrűket, majd ruhacsipesszel rögzítse, nehogy lecsússzanak.

Csipesz T elágazás

Az alsó hollandit csavarozza a helyére, majd engedje le a felső tömítőt és hollandi anyát, s húzza meg az utóbbit is.

Csavaros megoldás – forrasztás helyett

Csavaros megoldás

Házilag készülő csőhálózatoknál egyszerűbb a fogóval szerelhető csavarkötéses csatlakozók használata, mint a forrasztott fittingeké. A csatlakozók meghúzása előtt tekerje körül párszor a menetet teflonszalaggal, hogy jobban tömítsen. Bármilyen vízvezeték-szerelési munkánál jó szolgálatot tesz a teflonszalag – nem fognak szivárogni a csavarkötéses illesztések.

Csak tolja össze!

A műanyag bevonatú víz- és fűtés­csövek műanyag fittinggel csatlakoz­tathatók, melybe csak be kell dugni a csővégeket. A csövet a csatlakozón belül található fémfogazású gyűrűk rögzítik. A cső a csatlakozó végén lévő gyűrű meglazításával szabadítható ki a fittingből. Acélcsövekhez nem használhatók, mert a fogazott gyűrű nem kapaszkodik meg a fémes felületen.

Ügyes forrasztófogó

Ezzel a fortélyos szerszámmal másodpercek kérdése a csatlakozások forrasztása.

Forrasztófogó

Nem más ez, mint egy elektromos forrasztópáka, amelynek két pofája közrefogja, s gyorsan és egyenletesen felmelegíti a csőcsatla­kozót. A fogó pofái – a forrasztandó cső méretéhez igazodva – cserélhetők.

Lépésről lépésre

Rézcsövek egyesítése

Rézcsövek egyesítése

  1. Bontsa szét a régi csőkö­tést, és jegyezze meg, hogyan illeszkedtek a tömítőgyűrűk.Tegye a csővégekre a hollandi anyákat és a tömítőgyűrűket.
  2. Tolja rá a csőre ütközésig a fittinget, majd húzza rá a tömítőgyűrűt és kézzel húzza meg az első hollandi anyát.
  3. Ismételje meg ezt a másik tömítővel és hollandi anyával is. Fogóval húzzon még egy-egy fordulatot mindkét hollandi anyán, miközben egy másik fogóval szilárdan megtartja a csatlakozót.