Hasznos - Ártalmas

Műanyagok a lakásban – nem veszélytelen!

Kevés tartósabb vagy praktikusabb anyag van a műanyagoknál, amelyek ma már az élet minden területén megtalálhatók. Műanyag helyettesíti az üveget a törhetetlen szemüveglencse és cumisüveg, vagy a fémet a vízvezetékcsövek és a konyhai keverőtálak esetében. De bármilyen biztonságosak és praktikusak is, a műanyagok veszélyt okozó vegyületeket tartalmaznak.

A PVC nem veszélytelen

A poli(vinil-klorid)-ot (PVC) gyakran hasz­nálják esőkabátok, zuhanyfüggönyök, hitelkártyák, filmek és ragasztók gyártásához. Ám e termékek nem veszélytelenek, mivel a gyár­tásukhoz használt vinil-klorid gőzei bizonyí­tottan rákkeltő hatásúak.

Svéd kutatók össze­függést mutattak ki a PVC-vel való gyakori érintkezés és a hererák megnövekedett elő­fordulása között.

A PVC égése közben sósav­gáz keletkezik, amely annyira mérgező, hogy a NASA semmilyen vinil-kloriddal készült alkatrészt nem enged beépíteni űrjárművei­be. Soha ne égessünk el műanyag tárgyakat!

PVC a lakásban

Még nem egyértelmű, hogy a hétköznapi életben használt PVC-tartalmú műanyag tár­gyak ártalmasak-e. Ezekből az anyagokból hő és nedvesség hatására illékony szerves vegyü­letek szabadulhatnak fel, amelyek belélegzése vagy bőrön át történő felszívódása fejfájást, szem- és torokirritációt, orrmelléküreg-prob­lémákat, kimerültséget, szédülést, émelygést, légszomjat, végtagzsibbadást, egyensúlyvesz­tést és szívritmuszavart okozhat. Hosszabb időn át tartó érintkezés esetén nagy koncent­rációban e gázok tüdő-, vese- és májkároso­dást, esetleg rákot okozhatnak.

Vannak, akik különösen érzékenyek az illékony szerves vegyületekre, s még nem vizsgálták, hogy a kisebb mennyiségekkel hosszabb időn át való érintkezés milyen ma­radandó károsodással járhat. Amerikai hatóságok jelenleg egy sokat vitatott betegséget, a többszörös vegyszerérzékenységet vizsgál­ják, amelyet egyes orvosok szerint a betegek szervezetébe egyszer bekerülő nagy mennyi­ségű illékony szerves vegyület, vagy e vegyü­letek kisebb koncentrációival való huzamo­sabb érintkezés vált ki.

Veszély a konyhában

A polisztirolt a sztirol nevű anyag polimerizációjával (sok molekulá­jának összekapcsolásával) állítják elő. A sztirolt az állat­kísérletekben rákkeltő hatásúnak találták, míg embereknél idegrendszeri károsodást, kimerültséget és emlékezetzavart okozhat. A polisztirollal az élelmiszerek csomagolására használt tálcák, dobozok formájában érintkez­hetünk. Egyes kutatások szerint a műanyagban lévő vegyületek az ételekbe is belekerülhetnek.

Az élelmiszerek tárolására használt műanyagok kevésbé veszélyesek

A háztartási mű­anyag fólia és zacskó ártalmat­lan, kivéve, ha elégetik, ilyenkor mérgező gázok szabadulnak fel. Az ételmaradékok tárolására szol­gáló műanyag edények veszélytelenek, hacsak nem tesznek beléjük olyan forró ételt, hogy megolvadjanak – ezt különösen a mara­dékok mikrobán való felmelegítésekor kell figyelembe venni. Soha ne használjunk olyan műanyag edényt, amelyikre nincs ráírva, hogy mikrohullámú sütőben is használható!

Védekezés

Aki szeretné minimálisra csökkenteni a mű­anyagok melléktermékeivel való érintkezést, az PVC-zuhanyfüggöny helyett használjon természetes alapú textíliából készültet, vagy szereljen fel üvegajtót. (Ha a PVC-függönyt választjuk, használat előtt addig szellőztessük, amíg a műanyagszag eltávozik belőle.)

Vigyázat! Ha attól tartunk, hogy az importélelmiszerekhez használt műanyag fólia nem felel meg a hazai élelmiszer-csomagolási előírásoknak, dobjuk el a csomagolást, és tegyük át az ételt hazai gyártmányú fóliába.