Magasépítészet

Parafa- és műanyag falburkolatok

Parafa falburkolatok

A parafa falburkolatként történő felhasználásának szá­mos előnye van. Az anyag pára- és nedvességtaszító tulajdonságú, természetes gyantatartalmának köszönhetően el­lenáll a penészgombáknak, fékezi a baktériumok terjedését, antiallergén (pórusai mentesek a poratkáktól), ezenkívül kiváló hő- és hangszigetelő tulajdonsággal rendelkezik, ne­hezen éghető, tartós, hosszú élettartamú.

A parafa falburkolatok általában nagy méretű (600×300 mm), 3 mm vastag lapokban vagy 8-10 m hosszú, 500 mm széles, 2 mm lemezvastagságú tekercsekben kerülnek for­galomba, portaszító, viaszolt felülettel, lakkozva vagy szí­nezve. A parafa lemez az alsó agglomerált parafaőrlemény hordozórétegből és az erre rápréselt vékony fedőrétegből áll.

A parafa burkolatokat teljes felületen ragasztják az aljzat­hoz, amelynek tökéletesen simának, száraznak és pormen­tesnek kell lennie. (Kedvező aljzat a falborítás, előtéthéj.) A ragasztáshoz kizárólag a gyártó által is ajánlott kontakt ragasztók használhatók. A tekercses parafa lemezek rugal­masságuknak köszönhetően kiválóan alkalmasak íves felü­letek burkolására is.

Műanyag falburkolatok

A műanyag falburkolatokat jellemzően különböző profilú (nyitott vagy légkamrás) PVC falburkoló elemekkel képe­zik (5.46. ábra).

5.46. ábra. Műanyag falburkolat

5.46. ábra. Műanyag falburkolat

Ezek általában a lambérialécekkel közel megegyező geometriájú, a fa felületét, struktúráját utánzó, extrudált szelvények. Többféle színben kerülnek forgalom­ba. A burkolatok kialakítása, rögzítése a lambériákhoz hasonló módon történik. Az egymáshoz csaphornyosán vagy pattintással illeszkedő PVC-profilokat lécaljzatra (lécvázra) csavarozzák. A csavarozási pontok a szelvények hornyai­ban, rejtve helyezkednek el.

A rendszer részeként az alapelemekhez különböző kiegé­szítők (sarokképző-, ill. szegélyelemek) is tartoznak. Nagy forgalmú középületekben (pl. kórházakban) talál­kozhatunk táblás műanyag falburkolatokkal is, melyeket szintén lécvázhoz rögzítenek.