Magasépítészet

Vasbetonvázas épületek homlokzatképzési lehetőségei

Vakolt homlokzatok

Vakolt kivitelű homlokzatoknál -a nehéz­ségek miatt – sokszor eltekintenek a betonrészeknek – az elszíneződést meggátló – tégla-, illetve cserépanyaggal való burkolásától, azon meggondolás alapján, hogy rendszerint vastag (2 cm), jó minőségű, minden esetben kétrétegű, tehát cementtel javított alapvakolatra felhor­dott kőporos vagy nemes habarcs anyagú szín­vakolatot alkalmaznak. Az ilyen vakolat pedig elég tűrhetően viselkedik az elszíneződéssel szemben.

Elszíneződés megelőzése

Az elszíneződés meggátlása végett lehet a kitöltő falat 2-3 cm-rel kijjebb falazni a vázrészeknél, és a beton felületekre rabitzháló-betétes, 2 cm vastag, homok és kőszivacs-zúzalék adalékanyaggal készült cementhabarcs réteget felhordani.

Még igényesebb kivitelű vakolt homlokzat esetén azonban mind az oszlopokat, mind a gerendákat, sőt a kötényfalakat is – szóval a homlokzaton megmutatkozó összes vasbeton része­ket – 2-3 cm vastag és habarccsal (a homlokzat­képző könnyű állványon) utólag felragasztott, egyébként a vázkitöltő fallal színelő kőszivacs vagy egyéb anyagú hőszigetelő réteggel burkolják be. Ez a megoldás teljes biztonságot nyújt a vakolat elszíneződése ellen.

A vázrészeket kívülről burkoló hőszigetelő réteg másrészt hivatva van a jó hővezető vas­beton tömegek csekélyebb hőszigetelő képességét ellensúlyozni, a vázkitöltő fallal közel egyenlő érvényűvé tenni. Kívánatos, hogy a vasbeton részeket burkoló hőszigetelő réteg 4-5 cm-nyire rátakarjon a vázkitöltő falra.

Vasbeton vázrészek és kitöltő fal csatlakozása

704. ábra. Vasbeton vázrészek és kitöltő fal csatlakozása; a) nézet, b) alaprajz, c) nagyobb léptékű metszet

A 704. ábra szerinti esetben a pillérek és gerendák felületét egyaránt 6 cm vastag tégla-réteg burkolja. Ez a megoldás teljes mértékben megakadályozza a vázrészeknek a vakolaton való kirajzolódását.

Vázas épületeknél igen szép homlokzati hatást érhetünk el azzal, hogy a vázat (a pilléreket és gerendákat), valamint a szépen falazott vázkitöltő tégla­falat vakolatlanul hagyjuk. A vázkitöltő fal ilyenkor: a) színelhet a vázzal vagy b) attól 1-2 cm-re előállhat, illetve o) attól visszaugorhat.

A vékony kőlemez burkolatnál nincsenek problé­mák. A lemezeket a korábban tárgyaltak szerint kell felerősíteni.

A homlokzatburkolatok és gőzdiffúzió

Az olyan homlokzatburkolatok, amelyek megaka­dályozzák a falon keresztül diffundáló vízgőz könnyű eltávozását (mint pl. a kerámialap, az üveg, a tömött szövetű kőlap stb.), veszélyesek ab­ból a szempontból, hogy a belső felületükön a vízgőz kondenzálódhat és elraktározódhat. Ilyen­kor a fal belső felületén alkalmazhatunk gőz­záró réteget