Otthon

Egészséges hálószoba kialakítása

Életünknek nagyjából az egyharmadát töltjük a hálószobában, ezért érdemes azt a lehető legegészségesebbé tenni. A minőségi ágy és ágynemű ugyan többe kerül, ám növeli kényelemérzetünket, és hozzájárul a jó egészséghez. Hosszú távon pedig mindenképpen kifizetődik, mivel a jó minőségű áru tovább tart.

Milyen ágyat válasszunk?

A ma kapható ágyak jó része és szinte valamennyi matrac tartalmaz szintetikus anyagot. Ezek nem megújuló kőolajból készülnek, és olyan illékony szerves vegyületeket (angol rövidítéssel: VOC) is tartalmazhatnak, amelyek egészségre ártalmas gőzöket bocsáthatnak ki, ráadásul csak ritkán hasznosíthatók újra.

Ha új ágyat veszünk, válasszunk természetes anyagból – fából – készített darabot! Ügyeljünk arra is, hogy a felületkezelő anyag ártalmatlan, biológiailag lebomló szer legyen! Kerüljük a fatartalmú kompozit anyagokból, pl. bútorlapból készített ágykereteket, mivel ezekhez gyakran VOC-tartalmú ragasztót használnak.

Matrac vásárlásakor természetes, biológiailag lebomló anyagból: pamutból, gyapjúból, természetes gumiból (latex, amelyet ökológiai termesztésű kaucsukfából csapolnak) készült típust keressünk! Nézzünk utána a választéknak az interneten, s a döntés előtt keressünk fel néhány biomatracot árusító szaküzletet is!

Ha hajlandóak vagyunk hosszú távra vásárolni (némileg drágábban), érdemes tiszta gumi- (latex-) matracot venni. Ez az anyag könnyű, jól megtartja a testünket, emellett kevésbé tudnak beleköltözni a poratkák, természetes antibakteriális hatása van, és ellenáll a nedvességnek. Nézzünk utána a gyártónál, hogy valóban nem adtak-e hozzá mesterséges anyagokat a gyártás során!

A pamut- és gyapjú matracok általában viszonylag olcsók, kényelmesek, tartósak és jól szellőznek; a gyapjú ezenfelül kiváló hőmérséklet szabályozó tulajdonságokkal is bír. Az ilyen matracokat azonban, bár súlyosak, s nehézkes a mozgatásuk, rendszeresen ki kell szellőztetni a napon, hogy ne tömörödjenek össze (és ne gyűjtsenek magukba sok nedvességet, valamint poratkát).

Nézzünk utána a gyártónál, hogy valóban nem adtak-e hozzá mesterséges anyagokat a gyártás során! Jó minőségű rugós matracok sok helyen kaphatók elfogadható áron. Jól alátámasztják a hátat, és 10 évnél is hosszabb élettartamúak lehetnek. Ne feledjük azonban, hogy az efféle matracok többsége mesterséges anyagokat is tartalmaz, elsősorban poliuretánhabot, amelyekből vegyi gőzök szabadulhatnak fel! Ha mesterséges anyagú matracot veszünk, lépjünk kapcsolatba a gyártóval, és érdeklődjünk, nem használtak-e az előállítás során potenciálisan ártalmas vegyszereket, például tűzgátló szereket. Egyes cégek önként alkalmazkodnak a vegyi anyagok kibocsátására vonatkozó európai szabványokhoz, de Magyarországon nincsenek olyan gyártási vagy jelölési szabványok, amelyekkel meg lehetne különböztetni az alacsony VOC-tartalmú termékeket.

Jó tanács: Kerüljük a sötét pamut ágyneműt – minél sötétebb a szín, annál több vegyszer kellett a rögzítéséhez.

Nyugodt alvás

 • A hálószobába minél kevesebb bútort tegyünk, hogy könnyű legyen tisztán tartani és portalanítani!
 • A bútorok fenntartható forrásból származó faanyagból készüljenek, a lakkok és festékek biológiailag lebomlók legyenek!
 • Naponta szellőztessük a hálót!
 • Minden reggel húzzuk félre a ta­karót, és szellőztessük néhány órán át a lepedőt! Így elpárolog a veríték, és a poratkáktól is megszabadulunk.
 • A lepedő cseréjekor hagyjuk, hogy a matrac is hadd szellőzzön egy kicsit! Ha ki porszívózzuk, és hí­gított eukaliptuszolajat permetezünk rá, minimálisra csökkenthetjük a poratkák számát, i Időnként napoztassuk 3 órán át az ágyneműt, így megszabadulhatunk a poratkáktól, a penésztől és az egyéb gombáktól.
 • Ha a por vagy a poratkák továbbra is gondot okoznak, vigyük ki a hálószobából a szőnyegeket, a vastag függönyöket és a díszpárnákat! Esetleg a ruháinkat is érdemes másik szobában tartani. Minél kevesebb elektromos berendezés legyen a hálóban, hogy alvás közben minél kisebb elektromos térnek legyünk kitéve. Az ágy legyen távol az áramforrásoktól.

Jó ötlet

A használt fa ágykeret vásárlása’ anyagi és környezetvédelmi szempontból is jó választás. Az ilyen ágykeretek rendszerint olcsóbbak az újaknál, s a régi darabok sok esetben olyan kiváló minőségű fából készültek, amely ma már nem áll rendelkezésre. Ha a gyártás során használtak is valamilyen vegyszert, annak gőzei már rég eltávoztak. Arra azonban mindenképpen figyeljünk oda, hogy a bútor felületét ne fedje ólomtartalmú festék!

Zöldebb ágynemű

 • Vásároljunk megújuló forrásból származó, természetes alapanyagú ágyneműt!
 • A paplan helyett egy gyapjútakaró is elég. A vastag paplan alatt gyakran túlságosan melegünk van, s ez csak zavar az alvásban. A gyapjú különö­sen hatékonyan tartja vissza a hőt.
 • Ha paplant veszünk, csak termé­szetes anyaggal – gyapjúval, pamuttal vagy tollal – töltöttet válasszunk, ne műszálast!
 • Párnáink is természetes anyagok­ból készüljenek: tollból, pamutból, gyapjúból vagy gumiból!
 • Tegyünk természetes rostokból (pamut, gyapjú) készült védőhuzatot a matracra! Ez felszívja a verítéket, megvéd a poratkáktól, és a régi matracot is kényelmesebbé teszi.

Ágynemű és környezet

 • BIOPAMUT Tulajdonságai hasonlóak a hagyományos pamutéhoz, de vegyszer és festék nélkül állítják elő. A végtermék ezért biztonságosabb, de drágább is.
 • GYAPJÚ Megújuló, bőségesen rendelkezésre áll. Hatékony hő- és nedvességszabályozó tulajdonságú, természetesen tűzálló. Féregirtó szerek maradványait, valamint – festett és kezelt gyapjú esetében -vegyszereket is tartalmazhat. Mérsékelten drága.
 • KACSA- ÉS LIBATOLL Természetes, puha, könnyű. Hatékony hő- és nedvességszabályozó. Általában a vágó­kacsa-tenyésztés mellékterméke. Mérsékelten drága.
 • KENDERVÁSZON Erős, jól lélegzik, természetesen allergénszegény és antibakteriális. Előállításához viszonylag kevés víz szükséges, és minimális mennyiségű növényvédő szert igényel. A festéket könnyen, vegyszerek segítsége nélkül megköti.
 • PAMUT Olcsó, kényelmes, jól szellőző, kellemes tapin­tású. Hagyományos előállítása során sok vizet, műtrágyát, gyomirtót és fehérítőszert használnak. A festék megköté­séhez sok vegyszerrel kell kezelni.
 • POLIÉSZTER Olcsó, könnyen gondozható, de rosszul szellőzik. Nem megújuló forrásból (kőolaj) származik. VOC-ket tartalmazhat.