Otthon

Hogyan alakítsuk ki egészséges lakószobát?

A lakószoba nem mindig a legegészségesebb helyiség. Általában hosszú időt töltünk el itt, miközben gyakran be van kapcsolva a hősugárzó vagy a televízió, s eközben beszívjuk a bútorok által kibocsátott gőzöket. A szoba szellőztetése és a természetes anyagok használata védi egészségünket, sőt a pénztárcánkat is kíméli.

Természetes kényelem

Lehetőleg ne vigyünk az otthonunkba műanyagot tartalmazó bú-tort és szerelvényt! Ezek egyrészt nem megújuló nyersanyagból – kő-olajból – származnak, másrészt gyakran tartalmaznak illékony szerves vegyületeket (VOC), amelyek egészségre ártalmas gőzöket bocsáthatnak ki.

Ha hosszú ideje ugyanazokkal a bútorokkal élünk együtt, valószínű, hogy a vegyileg kezelt szövetek és a mesterséges bevonatok már minden káros anyagot kibocsátottak magukból. Amikor azonban legközelebb ki kell cserélnünk valamit, vásároljunk természetes anyagokból készült, vegyszermentes terméket! Gondoljuk meg, szükségünk van-e a szőnyegekre – különösen akkor, ha családunkban van olyan, aki asztmás vagy allergiás -, mivel ezek magukba gyűjtik a szennyező anyagokat, és élőhelyül szolgálnak a poratkáknak. Az új műszálas szőnyegek, valamint egyes természetes alap-anyagú, de tűzgátló szerekkel kezelt szőnyegek emellett nagy valószínűséggel VOC-ket is tartalmaznak. # Ha mégis szőnyeget vásárolunk, ragaszkodjunk a természetes rostokhoz; a gyapjú jó választás, ráadásul természetesen tűzálló is, tehát rendszerint nem kezelik vegyszerrel.

Engedjünk be minél több fényt a lakószobába: melegít és derűsebbé teszi. A napfény emellett segít a poratkák elleni küzdelemben is.

Brómtartalmű tűzgátló szerek

 • Mik ezek? A brómtartalmú tűzgátló szerek (BFR-ek) olyan vegyszerek, amelyekkel a szőnyegek, függönyök, televíziók, számítógépek és egyéb készülékek, illetve bútorok gyúlékonyságát csökkentik.
 • Mi a gond velük?A vizsgálatok szerint e vegyszerek felhalmozódnak a házi porban, és bekerülnek a szervezetünkbe; nagy mennyiségben mutatták ki őket vérből és anyatejből.
 • Miért baj ez? Állatkísérletek során kiderült, hogy bizonyos BFR-ek, a PBDE-k (polibrómozott difeniléterek) megzavarják a pajzsmirigy működését. Károsíthatják a fejlődő emberi magzatot is.
 • Mit tesznek ellenük? A penta és octa néven ismert PBDE-ket Európában és az USA egyes részein már betiltották. Környezetvédő csoportok más PBDE-k betiltásáért is lobbiznak.
 • Mit tehetünk? Kérdezzük meg a kereskedőtől vagy a gyár¬tótól, hogy a megvenni kívánt szövetet vagy egyéb holmit kezelték-e ilyen szerekkel! Ha nem találunk BFR-mentes terméket, gyakran szellőztessük azt a helyiséget, ahová a kérdéses darabot elhelyezzük!

Az ablak takarása

A függöny sokat számít nemcsak a kényelem, hanem a fűtési költségek szempontjából is.

Ha meleg vidéken élünk, a roló a legjobb választás. Útját állja a napfénynek, és gátolja a szoba túlzott felmelegedését, ugyanakkor nem akadályozza az ablak kinyitását.

Hűvösebb vidékeken használjunk vastag, bélelt függönyöket, amelyek télen akár egyharmaddal is csökkenthetik a hőveszteséget! Ügyeljünk rá, hogy a függönyök közel legyenek az ablakhoz, oldalt és alul pedig túlnyúljanak az ablakkereten!

Az ablakkeret tetejénél helyez­zünk el szorosan illeszkedő kereszt­drapériát, hogy a függöny fölött se jöhessen be a hideg levegő!

Kerüljük a szintetikus anyagokat, illetve a szennytaszító vagy tűzgátló vegyszerekkel kezelt szöveteket, mi­vel azok VOC-ket bocsáthatnak ki.

Bútorvásárlás

A választásnál nemcsak a külső a fontos, hanem a tartósság is! Mi­előtt megvennénk egy divatos dara­bot gondoljuk át, hogy néhány év múlva már valószínűleg szívesen megszabadulnánk tőle.

 • Csak jó minőségű bútort vásárol­junk! Drágább, de tartósabb.
 • Ragaszkodjunk a természetes, fenntartható forrásból (ökológiai termesztésből, természet közeli erdőgazdálkodásból) származó, bio­lógiai úton lebomló anyagokhoz! Sok esetben (például fa) könnyeb­ben javíthatók a műanyagnál.
 • Kerüljük a szintetikus habanyagokat vagy fatartalmú kompozit anyagokat tartalmazó termékeket, mivel ezek gyakran tartalmaznak VOC-ket, például a rákkeltőnek tartott formaldehidet. A használt darabok e tekintetben előnyösebbek, mivel az ártalmas vegyületek gőzei már távoztak belőlük.
 • Lehetőleg olyan fát válasszunk, amelyet természetes eredetű vagy csekély mérgezőanyag-tartalmú olajjal, lakkal vagy színezékkel kezeltek!
 • Kerüljük a szennytaszító vagy tűzálló szerekkel kezelt anyagokat, mivel ártalmas gőzöket bocsátanak ki.
 • Keressünk a terméken a környezetbarát áru jelzését (pl. Környezet-barát Termék címke [Cédrus] vagy FSC [Forest Stewardship Council] védjegy)!

Szórakozás

A szórakoztató eszközök meg-fontolt kiválasztása a környezet és a bankszámlánk szempontjából egyaránt előnyös lehet.

 • Korlátozzuk a lakóhelyiségekben lévő elektromos készülékek számát!
 • Érdemes kombinált készülékeket (pl. tévébe épített DVD-lejátszó, DVD- és CD-lejátszó) vásárolni, mert így nemcsak az áramfogyasztás, hanem az elektromágneses mezők is csökkennek.
 • Olyan cégek termékeit válasszuk, amelyek vállalják, hogy a gyártási folyamatban nem használnak mérgező vegyszereket!
 • Keressük az energiatakarékos típusokat, lehetőleg Energy Star jelzéssel!
 • Kapcsoljuk ki, s ne hagyjuk készenléti állapotban a készülékeket!
[halvanydoboz cim=" Amit tudni kell… a készenléti üzemmódról"]

Ha egy háztartási elektronikus eszközt bekapcsolnak, de nem használják, vagy kikapcsoltnak tűnik, de a távirányítóval bekapcsolható, akkor készenléti (standby) üzemmódban van. A televíziók, DVD-lejátszók, hifiberendezések és számítógépek életük 60 százalékát így töltik. Az ilyenkor elhasznált áram a háztartási fogyasztás 10 százalékát is kiteheti.