Színek a környezetünkben

A színek hatása a növény- és állatvilágra

Amit a természet a növényvilágban létrehozott, az felülmúlhatat­lan, ámulatba ejtő. Ez az egyedülálló színpompa a növényvilág leg­több biológiai folyamatának fontos tényezője, ami a törzsfejlődés­ben és a fajfenntartásban nagy szerepet játszik. Példaként említhetjük a virágok feltűnő színét és illatát, ami csalogatja a rovarokat, ezáltal biztosítva a beporzást, pontosabban a megtermékenyítést. A klorofill pedig fontos szerepet játszik a magasabb rendű növény életében, a fotoszintézisben.

Klorofil

A klorofill a zöld színtestekben található, ez adja a növény zöld színét. Más szín­anyagokat tartalmazó színtestek jelenléte okozza a virágszirmok sárga és piros színét. Nemrégen megállapították, hogy a növények virágzásának megindulá­sához egy kék színű pigmentnek van nagy szerepe. Ez a kék pigment minden növénynél előfordul, és megadja az „ébresztőjelzést” a virágzásra.

A lankadt növények kék fény alatt gyorsabban felélednek, sőt a kék fény sugarai néhány rovart, levéltetűt elűznek, esetleg meg is semmisítenek. Ez a kísérleti felfedezés azért jelentős, mert be­bizonyosodott, hogy a színekkel való gyógyítás sikere nem csak a szuggesztióra vezethető vissza. Sőt, a növények fejlődése is előse­gíthető színes fénnyel.

A piros fény...

A bab piros fény alatt háromszor olyan gyorsan növekszik, mint a normál fény­nél. A vörös fényben nevelt eper nagyobb szemű és aromásabb ízű lesz. A virágoknak nemcsak a színe befolyásolható színekkel, hanem az illatuk is. Színes sugarakkal besugárzott víz öntözésével a növények fejlődése gyorsítható, erősíthető, a gyümölcs zamata jellegzetesebb, aromásabb lesz, illata karakte­resebb. A piros üveg alatt nőtt saláta sokkal gyorsabban nő, mint a kültérre ültetett, a zöld üveg alatt nőtt saláta pedig erősebb és zamatosabb a többinél.

A színek, mint ahogy a növényvilágban, úgy az állatvilágban is fontos szerepet játszanak. A hím állatok általában feltűnőbb szí­nekkel, tarkább külsővel rendelkeznek, mint a nőstények. A páva, a fácán és a sok énekesmadár színtarka tollazata mind erre utal. A színeknek nagy jelentősége van az udvarlás során a másik nem érdeklődésének felkeltésében, vagyis a fajfenntartásban.

Színek és állatvilág

Ezenkívül még fontos szerepe van az álcázásban, a figyelmeztetésben, az átváltozásban, a környezetbe való beillesztésben, a túlélésben. Vannak állatok, amelyek kirívó színükkel elijesztik ellenfelüket, míg mások a környezetükhöz való hasonulási, beolvadási kész­ségüket használják védekezésre vagy éppen táplálék megszer­zésére.

Példák a színek hatásairól

A sertések ibolya- és kék színű fényben kiválóan gyarapodnak, és sokkal több zsír rakódik le bennük. A hangyák vörös fény alatt idegesek lesznek, össze-vissza szaladgálnak, de ha a fényt kék vagy lila színre cseréljük, újra megnyugsza­nak. A kaméleon szintén elviselhetetlennek találja, ha vörös fény alá helyezik, olyannyira, hogy eleinte a bőrszíne sárgára változik, majd piszkosfehérré válik, és alig fél óra múlva elpusztul. A kék fény alatt viszont láthatóan igen jól érzi magát.

Ha az istállók falát sárgára meszeljük, zsíros állatokat nevelhetünk, ha pedig kék fénysugarat alkalmazunk, akkor nyugodtan viselkednek. Ha teheneket hal­ványzöldre festett istállóban tartunk, lényegesen több tejet adnak, mint a szoká­sos fehérre meszelt istállóban tartottak. A lovak ibolyaszínnél nyugodtak, szinte elfelejtik fáradtságukat, frissebbek lesznek, míg a narancs- vagy vörös szín ha­tására nyugtalanná, idegessé válnak.

A kanári, amelyik szomorúan ül kalitkájában, egy narancssárga színsugárzás hatására énekelni kezd. A kutya a vörös fényt kedveli, míg a kék fénytől elfut. Egy északi származású kutya erre fordítva reagál, a kék fény alatt jobban érzi magát, mint a vörös fény alatt.

Rovarok és a sárga fény

Az állatok élősködő rovaraitól sárga és kék fénnyel lehet meg­szabadulni. A legyek is kerülik a kék, halványibolya vagy citromsár­ga helyiségeket, míg különösen kedvelik a világoszöld, rózsaszín, világossárga, fehér és fekete színeket.

Ismert az a tény is, hogy a hüllők, kígyók, siklók kerülik a kék színt. Ezen megfigyelésen alapuló felismeréséből adódik, hogy sok helyen a házak vagy a ház körüli építmények lábazatát kék színre festik a nem kívánt látogatók elriasztására. Azt is figyelték, hogy némely ragadozó hogyan reagál az égkék szín hatására. A tigris nem támadja meg az istállót, amelynek a fala vagy kerítése égkék színre van festve.

Az állatok ösztönösen választják ki a színes fények közül a szá­munkra legkedvezőbbet betegségük gyógyítására. Mint láttuk a felsorolt példákat, amelyek kísérleti megfigyeléseken alapulnak, a színek a növények és az állatok fejlődését gyorsíthatják, az egész­ség elérésének az eszközei, a betegségek több fajtájának az ellen­szerei lehetnek.