Otthon

Hogyan tisztítsuk ki a foltot természetesen?

A foltok elkerülhetetlenek, de nem feltétlenül kell erős vegy­szert használni az eltüntetésükhöz. A sikeres folteltávolítás­nak két egyszerű trükkje van: mindig legyen kéznél a természetes folttisztító készlet, és cselekedjünk gyorsan. Néha nincs is szükség másra, csak a legnagyszerűbb oldószerre – vízre.

A folteltávolítás 10 szabálya

 1. Cselekedjünk azonnal! Minél 1 gyorsabban látunk hozzá a folt eltüntetéséhez, annál valószínűbb a teljes siker.
 2. Itassuk fel a felesleget! A kiömlött anyagból igyekezzünk minél többet felitatni egy tiszta ronggyal! A szilárd anyagot késsel szedjük fel!
 3. Ne hagyjuk a foltot beszáradni! Ha nem tudunk rögtön nekilátni az eltávolításának, nyomjunk rá vizes szivacsot, öntsünk rá szódát, vagy takarjuk le nedves törülközővel!
 4. A beszáradt foltot nedvesítsük újra! Ha egy folt beszárad (vagy ha későn fedezzük fel), először dörzsöljük be növényi glicerinnel!
 5. Ne használjunk forró vizet, mivel az sok foltot „fixál”, s utána sokkal nehezebb az eltávolításuk. A foltra először mindig hideg vagy szobahőmérsékletű vizet tegyünk!
 6. Mindig a legkíméletesebb megoldással kezdjük! Sok esetben a szódavíz vagy a szappanos víz is elég egy folt eltávolításához.
 7. Mindig kívülről befelé haladjunk! A gyűrű alakú nyom kialakulása úgy kerülhető el, hogy a tisztítást a folt peremén kezdjük, és onnan haladunk a közepe felé.
 8. Ne dörzsöljük a foltot! Tegyünk alá nedvszívó anyagot, és óvatosan nyomogassuk hozzá a folttisztító oldattal átitatott rongyot vagy szivacsot, így a szennyeződés átszivárog a szövet szálai közt. A nedv-szívó anyagot gyakran cserélgessük!
 9. A szövet fonákjáról haladjunk a színe felé! Ha ez megoldható, a nedvszívó anyagot a szövet színére, a foltra tegyük, s a másik oldalról vigyük fel a folttisztító oldatot!
 10. A több nem feltétlenül jobb. Ha egy tisztítószer nem hat, ne növeljük az oldat töménységét! Öblítsük át a szövetet, és próbálkozzunk más módszerrel!

Gyors megoldások

Ha otthonunktól távol esik meg a baj, az alábbi trükkök segítségével hozhatjuk rendbe a textíliát.

 • Ha lehetséges, azonnal itassuk fel a foltot hideg vizes szivaccsal!
 • Öntsünk rá szódát vagy ásvány­vizet, majd itassuk fel a felesleget!
 • A gyümölcs- vagy borfoltot szór­juk meg sóval, hogy egy részét ma­gába szívja! A vörösborfoltra önt­sünk fehérbort, majd itassuk fel!
 • A zsírra szórjunk kukoricalisztet!
 • A céklafoltra tegyünk egy szelet nedves kenyeret!
Folttisztítási ezeregy
FoltMivel?Hogyan?
BogyókFehér ecet, citromléDörzsöljük be ecettel vagy citromlével, hagyjuk állni egy-két órát, majd mossuk ki!
CipőkrémEukaliptuszolaj, denaturált szesz
Csokoládé, kávéBórax, vízA folt alá tegyünk nedvszívó anyagot, és itassuk át eukaliptuszolajjal vagy denaturált szesszel; gyakran helyezzük arrébb, hogy a folt alatt mindig tiszta rész legyen!
FehérborSzódavíz2 evőkanál bórax és 5 dl víz oldatával itassuk át vagy áztassuk be!
Víz, cukor, eukaliptuszolajAzonnal nyomjunk rá szódavizet, majd a szokásos módon mossuk ki!
GolyóstollEukaliptuszolaj, denaturált szeszNedvesítsük meg a foltot vízzel, és szórjunk rá cukrot! Göngyöljük fel, hagyjuk állni egy órát, majd mossuk ki! A makacs foltokat eukaliptuszolajjal kell bedörgölni.
HányásBórax, víz, eukaliptuszolajKaparjuk le a szilárd részeket! 2 evőkanál bórax, néhány csepp eukaliptuszolaj és 5 dl víz oldatával itassuk át vagy áztassuk be!
KozmetikumokSzappanos ammóniaoldat, víz1 rész szappanos ammóniaoldat és 3 rész víz keverékével itassuk át!
KörömlakkDenaturált szeszGyorsan nyomogassunk rá nedves rongyot, majd a szesszel átitatott szivacsot!
KurkumaHidrogén-peroxid (3%-os)Gyorsan nyomogassunk rá nedves rongyot, majd a szesszel átitatott szivacsot!
Olaj és zsírKukoricaliszt, mosószóda, eukaliptuszolajSzórjunk a foltra kukoricalisztet! Tegyünk a folt alá és fölé néhány réteg papírtörülközőt, és óvatosan vasaljuk át! Szükség esetén ismételjük! A makacs foltokat áztassuk
PenészBorkőpor, citromlé, hidrogén-peroxidKenjünk a foltra borkőporból és citromléből kevert pasztát, száradás után keféljük le, és mossuk ki a ruhát! A foltot 3%-os hidrogén-peroxid oldattal is átitathatjuk.
PerzselődésNövényi glicerin, bóraxFedjük be a foltot növényi glicerin és bórax keverékével! Hagyjuk megszáradni, majd keféljük le!
RozsdaSó, citromléKészítsünk pasztát sóból és citromléből, dörzsöljük a foltra, hagyjuk 10-20 percig hatni, majd öblítsük ki!
Sör, céklaBórax, víz2 evőkanál bórax és 5 dl víz oldatával itassuk át vagy áztassuk be!
TejVíz, szappan, ecet2 evőkanál bórax és 5 dl víz oldatával itassuk át vagy áztassuk be!
Tojás, gyümölcsléBórax, hideg víz (nem meleg!)Áztassuk hideg vízbe; makacs folt esetén adjunk hozzá némi sót!
Üdítőital, teaBórax, langyos víz Hideg víz, sóLágyítsuk fel glicerines bedörzsöléssel, majd a friss vérnél leírtak szerint járjunk el!
Vér (friss)Hideg víz, sóÁztassuk hideg vízbe; makacs folt esetén adjunk hozzá némi sót!
Vér (régi)Növényi glicerin, hideg vízLágyítsuk fel glicerines bedörzsöléssel, majd a friss vérnél leírtak szerint járjunk el!
VörösborSzódavíz, bórax, vízAzonnal nyomjuk rá a szódavizet! Ha a folt makacs, 2 evőkanál bórax és 5 dl víz oldatával itassuk át!