Otthon

Hogyan mossunk, ápoljuk ruhánkat?

Ha megfelelően gondozzuk ruháinkat, tovább maradnak szépek. Akár kézzel, akár géppel mosunk, mindig megfelelő módszert vagy programot válasszunk, s csak olyan mosószert használjunk, amely nem mérgező! A legtöbb esetben elkerülhetjük a vegytisztítást – és az általa okozott környezetterhelést.

Mit kell kimosni?

Gondoljuk meg, hogy egyszeri használat után valóban ki kell-e mos¬ni az egyes darabokat! Sok esetben úgy is felfrissíthetjük őket, hogy egy napra kiakasztjuk a szabadba.

Számos „csak vegyileg tisztítható” jelölésű ruhát valójában óvatosan, kézzel is kimoshatunk.

A selyem- és gyapjú hol mit kézzel is kimoshatjuk hideg vízben.

A csak vegyileg tisztítható ruhákat többször is felvehetjük a házi folttisztítás után.

A mosáshoz használjunk tiszta szappanpelyhet, mivel az a kezünket és a szövetet is kíméli. A kímélő gépi mosás is megviseli a ruhákat, ezért a kedvenc darabokat inkább kézzel mossuk!

Gépi mosás

 • A szennyes gondos szétválogatása (fehér vagy színes, enyhén vagy erősen piszkos, szövettípusok szerint) lehetővé teszi az optimális mosási program használatát.
 • Csökkenthetjük a ruhák kopását, ha a zsebeket kiürítjük, a szalagokat megkötjük, a farmer- és kordnadrágokat kifordítjuk, s minden darabot begombolunk, illetve becipzárazunk. m Mosás előtt feltétlenül kezeljük az erős szennyeződéseket és foltokat! A piszkos ruhákat áztassuk egy éj-szakán át, vagy használjunk folteltávolító szert!
 • A legtöbb mosáshoz a hideg víz is elég: így sok energiát spórolunk.
 • Az apró vagy kényes darabokat mosás előtt tegyük mosózsákba.
 • Az utolsó mosás után töröljük ki a mosógép dobját (elöltöltős gépeknél az ajtó körüli tömítést is)! Ha a készüléknek dohos szaga van, futtassunk le egy programot üresen, mosószer helyett két csésze ecettel!

Jó ötlet

Ha vasalás közben megégettük a ruhát, a nyomok eltávolításához áztassuk az érintett szövetrészt fél órán át tiszta citromlébe! Azután öblítsük ki meleg vízben, majd akasszuk ki a napra száradni! A citromlé és a napsütés is fehérítő hatású.

Amit tudni kell a vegytisztításról

A vegytisztításhoz egy szerves klórvegyületet, a perklór-etilént használják, amely mérgező lehet. A természetben tartósan megmaradó vegyület fejfájást, szédülést és émelygést, tartós kitettség esetén pedig máj- és vesekárosodást, sőt rákot okozhat. Biztonságosabb alternatívái a cseppfo­lyós szén-dioxid és a nedves módszerek, ám ezek még viszonylag újak, és kevés helyen alkalmazzák őket. Ellenőrizzük, hogy a helyi tisztítóban melyik módszert alkalmazzák! Egyébként pedig gondol­kozzunk el a művelet szükségességén, a tisztító­ból hazahozott darabokat pedig akasszuk egy-két napra jól szellőző helyre, hogy a vegyszermaradvá­nyok nagy része eltűnjön belőlük!

Öblítőszerek

A boltokban kapható öblítőktől a ruhák lágyabb tapintásúak és illatosabbak lesznek, ám ezek is tartalmazhatnak potenciálisan ártalmas vegyületeket és mesterséges anyagokat. Próbáljuk ki helyettük a következő természetes szereket.

 • Öntsünk a mosógépbe egy csésze fehér ecetet az öblítési ciklus alatt! Elöltöltős gép esetén tegyünk két evőkanál ecetet az adagolóba!
 • Ha kellemes illatra vágyunk, adjunk az ecethez néhány csepp levendula-, citrom-, rózsa¬vagy eukaliptusz-illóolajat!
 • A szódabikarbóna is nagyszerűen lágyítja a szöveteket. Tegyünk belőle 1/4 csészényit a mosógépbe, néhány csepp illóolajjal vegyítve!

Folteltávolítás

Ha még a mosás előtt kezeljük az erős szennyeződéseket, az a tisztítási folyamatot sokkal hatékonyabbá teszi.

 • Adjunk 1/4 csésze bóraxot 5 dl vízhez, s töltsük egy flakonba! Mosás előtt permetezzük a szert a foltokra!
 • Makacs szennyeződés esetén keverjünk össze 3 teáskanál kímélő, színezőanyag-mentes mosogatószert,
 • 3 evőkanál növényi glicerint és 4 dl vizet egy flakonban! Permetezzük be a foltot, és hagyjuk rajta 15-30 percig, mielőtt kimosnánk!
 • A gallérokat I evőkanál ecetből és 1 teáskanál szódabikarbónából készült pasztával dörzsöljük be!
 • A piszkos pelenkákat áztassuk be éjszakára egy vödör meleg vízbe, amelyhez 1 csésze bóraxot kevertünk! A mosást a szokásos módon végezzük, de az öblítővízhez adjunk 1 csésze ecetet is!

Szárítás és vasalás

Ha csak lehet, bízzuk az elemekre a szárítást! A nap és a szél ingyen dolgozik, ráadásul ez a módszer kíméletesebb, mint a szárítógép.

 • Ha muszáj géppel szárítanunk, használjuk a „lehűtés” programot!
 • Ez a néha „tartós vasalásnak” is nevezett program nem meleg, hanem hideg levegőt használ, kevésbé gyűri a ruhát, így a vasalási igényt is csökkenti.
 • Ha esik az eső, állítsunk fedett helyre egy összecsukható ruhaszárítót, vagy szereljünk fel a mennyezet közelébe felhúzható fregolit, például a mosókonyhában!
 • A ruhák többségét nem kell vasalni, ha a szárítóról levéve azonnal kisimítjuk és összehajtjuk.
 • Egyes gyapjúholmik, öltönyök vasalása elkerülhető, ha zuhanyozás közben a fürdőszobába akasztjuk őket. A gőz kisimítja a ráncokat.