Otthon

Törölközők, konyharuhák és törlőkendők tisztítása

Egy háztartásban nem csupán a ruhákat kell rendszeresen mosni: a konyharuhák, a terítők és a törülközők is rendszeres törődést igényelnek. A takarók, paplanok és párnák esetében ez nem mindig jelent mosást – a rendszeres felrázás és szellőztetés is fontos ahhoz, hogy ezek a textíliák megőrizzék frissességüket.

Törülközők, konyharuhák, és törlőkendők

A törülközőket, a konyhai törlőkendőket és a térítőket rendszeresen mossuk ki, hogy frissek és higiénikusak legyenek!

 • Használat előtt áztassuk be az új törülközőket egy lavór vízbe, melybe egy maréknyi szódabikarbónát kevertünk! A szokásos módon mossuk ki a textíliákat, de az utolsó öblítővízhez keverjünk egy csésze ecetet! Ez lágyabbá teszi a szövetet, és eltávolítja a gyártás során használt vegyszerek maradékát.
 • A fürdőszobai törülközőket gyakran mossuk ki, lehetőleg géppel!
 • A nedves törülköző a baktériumok valóságos melegágya.
 • Az érdes felületű törülközőket lágyabbá tehetjük, ha éjszakára egy vödör langyos vízbe áztatjuk őket, amelybe félcsészényi keserűsót (magnézium-szulfátot) keverünk. Áztatás után ne öblítsük ki!
 • A piszkos konyharuhákat áztassuk éjszakára két evőkanál borkőpor egy liter forrásban lévő vízzel készített oldatába, majd a szokásos módon mossuk ki!
 • A konyharuhák zsírtalanításához és fertőtlenítéséhez tegyünk két evőkanál bóraxot a mosóvízbe!
 • Fehérségük megőrzése érdekében áztassuk a vászonterítőket és a szalvétákat egy éjszakán át egy lavór vízben, amelyhez egy csésze borkő-port adtunk, majd a szokásos módon mossuk ki az asztalneműt!
 • A térítőre cseppent viaszt először dermesszük keményre egy jégkockával, majd kaparjuk le, amennyi-re csak tudjuk! A maradékot itassuk át eukaliptuszolajjal, és mossuk ki a terítőt a szokásos módon!

Ágyneműk

A lepedőket, párna- és paplanhuzatokat hetente ajánlatos kimosni. A vastagabb ágyneműt — a párnákat, a takarókat és a paplanokat — ritkábban is elég.

 • A huzatokat és a lepedőket géppel mossuk, majd, ha lehet, a napon szárítsuk!
 • A poliészter, habszivacs és tolltöltetű párnák mind moshatók, csak arra ügyeljünk, hogy használat előtt teljesen megszáradjanak! Két mosás között ne feledkezzünk meg a rendszeres szellőztetésükről sem!
 • A kispárnák gépben is moshatók, alacsony hőfokon, kímélő programmal, kis fordulatszámon centrifugálva.
 • A párnák kézzel is moshatók: ilyenkor használjunk szappanos vizet vagy gyapjúmosó szert! Többszöri öblítést követően a szabadban, de árnyékos helyen kiterítve szárítsuk őket, gyakran forgatva és felrázva!
 • A paplanokat hetente egyszer vigyük a szabadba szellőzni!
 • A legtöbb paplan – legyen bár tollal, poliészterrel, vattával, gyapjú­val vagy ezek kombinációjával töl­tött – mosható. A mosási útmutató a paplan címkéjén található.
 • A paplant mosáskor alaposan nyomkodjuk át langyos, szappanos vízzel (vagy használjunk gyapjú mosó szert) töltött kádban! Végül több váltás vízzel öblítsük át!
 • A paplant nem tanácsos kicentri­fugálni. A töltet egyenletes eloszlása érdekében kézzel nyomkodjuk ki belőle a vizet, majd a szabadban le­terített lepedőre fektetve szárítsuk! • A párnák és paplanok szárítógép­ben is felfrissíthetek 10 perc alatt. A paplanoknál érdemes 2-3 tiszta teniszlabdát is betenni a gép dobjá­ba, így könnyebb szétrázni a tollat.

A takarók tisztítása

A nagyon piszkos, nem gyapjú takarókat áztassuk be 20 percre, majd mossuk gépben, alacsony hőmérsékleten, kímélő programmal!

A gyapjútakarókat a mosógép gyapjúmosó programjával vagy kézzel mossuk ki, de soha ne használjunk meleg vizet, csak langyosat!

A kimosott takaróból óvatosan nyomkodjuk ki a vizet, majd csavar­juk törülközőkbe, melyek kiszívják belőle a felesleges nedvességet! Vízszintes felületen vagy több párhuzamos szárítókötélen kiterítve szárítsuk!

A gyapjúszálak összetapadását (filcesedését) megelőzendő ne dörzsöljük és ne is csavarjuk ki a takarót! Ne tegyük szárítógépbe a gyapjútakarót, mert tönkremehet.

Jegyezze meg! A bolti öblítőszerek egyrészt olyan vegyszereket tartalmaznak, amelyek károsak lehetnek, másrészt csökkentik a törülközők és konyharuhák nedvszívó képességét.

Folttisztítás

A klórtartalmú fehérítők helyett próbáljuk ki az alábbi, kímé­letesebb módszereket.

A citromlé sok foltot kiszed, így a rozsdát is. A nap fehérítő hatású, s a fehér holmikat még ragyogóbbá teszi.

A hidrogén-peroxid oxigénre és vízre bomlik, s a klórnál sokkal kí­méletesebb kémiai fehérítőszer. A legtöbb szöveten biztonsággal hasz­nálható – de csak mértékkel.

A rúzsfoltokat óvatosan dörzsöl­gessük eukaliptuszolajos ronggyal, majd mossuk ki őket! • A régóta tárolt terítők barna folt­jait eltávolíthatjuk, ha mosás előtt szódabikarbónából és citromléből készült pasztával dörzsöljük be.

A paradicsomfoltot először hideg vizes szivaccsal, majd növényi glice­rinnel dörzsöljük át! Hagyjuk állni egy fél órát, majd mos­suk ki!

Fehérebb fehér

A helyett, hogy klórtartalmú fehérítőket vásárolnánk, próbáljuk ki az alábbi, fehérítésre szolgáló, természetes módszereket!

 • Adjunk egy-egy csésze denaturált szeszt és szap­panos ammóniaoldatot a mosóvízhez, így könnyebben eltávolíthatjuk a mélyen tapadó szennyeződéseket.
 • Mosáskor tegyünk fél csésze bóraxot a mosógépbe! A bórax csak 60 °C fölött fejti ki hatását, ezért magas hőmérsékleten kell használni.
 • A fehér ruhák utolsó öblítővizébe tegyünk kékítőt! Ez az indigó nevű színanyagból készülő szer optikai illúziót kelt, amelynek hatására a fehér még fehérebb­nek tűnik.
 • Hasonló fehérítő hatása van annak is, ha a fehér ágyneműt kék törülközőkkel mossuk együtt.