Padlóburkolatok

A megfelelő burkolat kiválasztása

Hogyan kezdjünk hozzá?

Még ha van is elképzelésünk arról, milyen padlóburkolatot szeretnénk, akkor sem érdemes rögtön az építőanyag-kereskedésbe rohanni és megvásárolni a hozzávalókat. A burkolómunka sikerének titka a gondos előkészületekben rejlik.

Burkolat

Ebben a részben arról lesz szó, hogyan kell a burkolat aljzatát előkészíteni, illetve hogyan válasszuk ki az adott helyiségbe leginkább illő, valamint ízlésünknek, anyagi lehetőségeinknek és a burkolás terén való jártasságunknak leginkább megfelelő burkolatfajtát. Az egyes burkolatfajtákról további információt az adott padlótípusról szóló részekben találunk. A több száz színes fotónak köszönhetően biztosan nem okoz majd gondot, hogy kiválasszuk az igényeinknek leginkább megfelelő burkolatot, legyen szó akár hideg-, akár melegpadlóról.

A munka megkezdése előtt tájékozódjunk arról, hogy mennyire tartós a burkolat, milyen karbantartást igényel, és hogyan befolyásolja a helyiség belsőépítészeti kialakítását. A burkolat lerakását lépésről lépésre bemutató, fényképekkel illusztrált leírás segítségével pedig előre tervezzük meg a munka menetét. Végül ismét lapozzuk fel ezt a pontot, és tájékozódjunk róla, hogyan kell előkészíteni az aljzatot – a szintezéstől az ajtók beállításáig.

A megfelelő burkolat kiválasztása

Manapság a padlóburkolatok terén annyira széles a válasz­ték, hogy a megfelelő burkolat kiválasztása szinte nehezebb feladat, mint annak lerakása! Fontos, hogy csak alapos mér­legelés után döntsünk, hiszen a padlóburkolat alapvetően meghatározza az adott helyiség képét, hangulatát, stílusát, sőt sokszor a használat módját is. Emellett a padlóburkolat készítése igen idő- és költségigényes. Amikor eldöntjük, hogy egy adott helyiségbe parketta- vagy linóleum-, padlósző­nyeg vagy terrakottaburkolat kerül-e, nemcsak a helyiség megjelenését határozzuk meg véglegesen.

Burkolat

Tegyük fel magunknak a kérdést: megengedik-e anyagi lehetőségeink az adott burkolattípus alkalmazását, és nem okoz-e majd túl nagy gondot annak karbantartása? Képesek vagyunk-e saját kezűleg lerakni, vagy szakember segítségét kell igénybe vennünk? Alkalmas-e a burkolat arra, hogy el­viselje a helyiség használatából adódó mindennapi igény­bevételeket? Mit tekintünk fontosabbnak: a kényelmet vagy a megjelenést, netán azt, hogy a burkolat környe­zetbarát legyen? Bárhogy is legyen, a következő táblázat biztosan ad némi támpontot az előzetes tervezéshez.

Hidegburkolatok

Leggyakrabban lapok formájában találkozunk vele, amelyeket ragasztóval vagy ágyazóhabarccsal raknak le. Ide tartoznak a kerámia-, tégla- és kő­padlók. Általában mutatós és tartós, ugyan­akkor drága burkolatok. Emellett hidegér­zetet keltenek. Divatos és különleges bur­kolatfajták a fém, márvány, gránit, üveg és terrazzo, ezek lerakása azonban nagy szakértelmet kíván, ezért házilagos lera­kásuk nem javasolt.

Rugalmas burkolatok

Ezekre elmondható, hogy kellemes érzetet keltenek, lerakásuk és tisztántartásuk könnyű, emellett nem lát­szanak rajtuk a benyomódások. A PVC, li­nóleum és parafa padlóburkolat nem jelen­tenek túl nagy költséget, a bőr viszont kifeje­zetten drága. Színek és minták terén ennél a típusnál a legnagyobb a változatosság. Mivel ez a legvékonyabb burkolattípus, az aljzatnak teljesen síknak és sima felületű­nek kell lennie.

Fapadlók

A legnépszerűbb burkolatfajták egyike. Ide tartoznak a laminált padlóburko­latok; ezek felülete akár hidegpadlót is imi­tálhat, mégis, úsztatott fapadlóként kell le­rakni. Az úszópadló lerakása általában nem jelent gondot, és az aljzatnak sem kell tö­kéletesen síknak lennie, az azonban nagyon fontos, hogy a fát megvédjük a nedvesség­től. A ragasztott és szegezett burkolatok lerakása viszont már nagyobb szakértelmet kíván.

Padlószőnyeg és alternatívái

Ide tarto­zik a padlószőnyeg és a természetes rostok­ból készült burkolat. Kellemes meleg érzetet keltenek, ugyanakkor lerakásuk és tisztítá­suk néha bonyolult feladat, illetve sokszor más tartozékok (illesztő szalag, alátét) is szükségesek lerakásukhoz. Az alátétréteg kiegyenlíti az aljzat esetleges egyenetlen­ségeit, ezért itt sem szükséges tökéletesen sík aljzat.

Jó tanács: Építési munka meg­kezdése előtt mindig nézzük át a helyi épí­tési előírásokat; el­képzelhető, hogy az adott tevékenység építésiengedély-kö­teles.

Burkolatok a lakásban

A lakás különböző helyiségeibe más-más burkolattípusok illenek.

HelyiségLeggyakoribbKevésbé jóNem alkalmas
Előszoba. Fontos, hogy ide mutatós, barátságos, ugyanakkor a mindennapos használattal járó szennyeződésnek, sőt nedvességnek ellenálló burkolat kerüljön. Bármilyen strapabíró burkolatfajtát választhatunk: leginkább a belsőépítészeti kialakítás lesz a mérvadó.Padlószőnyeg, fapadló, természetes rostok, bármely hidegburkolat. A mozaik vagy terrazzo, amely egy nagyobb helyiséget túlságosan uralna, itt nagyon mutatós lehet.A PVC esetleg túlságosan mesterséges, barátságtalan benyomást kelt. Az olcsó linóleum pedig nem túl elegáns.A parafa vagy bőr padlóburkolat nem elég strapabíró, így kevésbé tudna ellenállni nagy igénybevételnek.
Konyha és háztartási helyiségek. Ezekben könnyen tisztítható, emellett strapabíró burkolatot kell alkalmazni. Érdemes a kényelmi szempontokat is átgondolni, illetve hogy a burkolat kellemes „lábmeleg” legyen.A linóleum- és PVC-burkolat tisztítása egyszerű, ugyanakkor ezeket könnyen kicserélhetjük, ha kimennek a divatból. A terrakotta-, pala-, kerámia- vagy mozaikpadló viszont egészen különleges hatású lehet; ezek mind igen tartósak, ugyanakkor viszont hidegek (a terrakotta a „legmelegebb”), a leejtett edények pedig maradandó sérüléseket okozhatnak rajtuk.A parafa kellemes meleg érzetet kelt és könnyen tisztítható, ugyanakkor a konyhába túl puha burkolat. Használhatunk még fapadlót vagy laminált burkolatot, ekkor azonban gondoskodni kell a megfelelő nedvességvédelemről.A padlószőnyeg és a természetes rost nagyon kellemes érzetet kelt, ugyanakkor tisztítása nagyon nehéz.
Ebédlő, nappali stb. A nappali, ebédlő, dolgozószoba vagy könyvtár burkolatánál a helyiség használatának módja és berendezésének stílusa a meghatározó. Egy elegáns nappali¬ban a praktikus szempontok háttérbe szorulnak - egyedül az összhatás számít. Ne feledkezzünk azonban meg a költségekről, főleg nagy alapterület esetén.A padlószőnyeg különösen az angolszász országokban népszerű, kellemes érzetet kelt, nem túl drága, emellett megjelenése igen változatos lehet. A fapadló szintén gyakori, és rendkívül változatos megjelenésű - a minimalista, homogén, halvány színű juhartól a rusztikus tölgyig. A hidegpadlók szintén elegánsak, de - hacsak nem olyan vidéken élünk, ahol egész évben meleg van - ezeket inkább csak az ebédlőben alkalmazzuk.A bőr padlóburkolat a kevésbé igénybe vett dolgozószobában vagy könyvtárban igazán elegáns lehet, ugyanakkor nagyon drága. Egy különlegesen egyedi linóleum-vagy gumipadló nagyon mutatós lehet egy modern stílusú nappaliban, viszont nem valószínű, hogy sokan szeretnének ilyet.Egy átlagos linóleum-, PVC- vagy parafa padló általában nem elég elegáns megoldás a közösségi terekben.
Lépcsők. A lépcsőház burkolata legyen tartós, kellemesen meleg, és maximális mértékben nyelje el a zajokat. Ha a lépcső eltérő stílusú helyiségeket köt össze, valószínűleg inkább semleges színt érdemes választani.A padlószőnyeg ideális választás, mert kellemesen meleg, nem túl drága, és kiválóan elnyeli a zajokat. Mindez a természetes rostokról is elmondható. A fapadló szintén népszerű megoldás, bár elég zajos lehet.A linóleum tartós, ugyanakkor kevésbé meleg érzet a lábnak. A PVC-burkolat pedig túl mesterséges, ezért inkább konyhába és fürdőszo¬bába illik.Egyes természetes rost burkolatok túl csúszósak, ezért lépcsőn nem biztonságosak. Emellett sokszor túl durvák is lehetnek. A hideg-burkolatok szintén túl csúszósak lehetnek, és sokszor a lépcső konstrukcióját is át kell alakítani alkalmazásukkor.
Hálószoba. A legfontosabb szempont álta¬lában a kellemes érzet és a jó hangszigetelés. A tartósság és a könnyű kezelhetőség itt háttérbe szorul, és mivel a hálószoba általában nem túl nagy, bátran dönthetünk drágább burkolat mellett.A padlószőnyeg és a fa egyaránt népszerű, mert használata kellemes és nem túl drága. Sokan döntenek a meglévő parketta felújítása mellett, amelyet szőnyegekkel lehet még kényelmesebbé tenni. A bőr ugyan kellemes és különleges burkolat, ugyanakkor rendkívül drága.A természetes rost barátságos, ugyanakkor szúrós. A linóleum és a parafa tetszetősebb, mint a PVC, és a hálószobában jól bevált. A laminált padló praktikus, de megjelenése esetleg túl mesterséges.Hidegburkolatot csak a meleg éghajlatú vidékeken alkalmazzuk. A PVC túl mesterséges hatású, a gumipadló pedig leginkább betegszobára emlékeztet.
Fürdőszoba. A padló ne legyen csúszós, és legyen nedvességálló. Fontos szempont a kényelem és a kellemes meleg érzet is. Mivel a fürdő általában nem túl nagy, választhatunk drágább burkolatot. Ebben a helyi¬ségben lehetünk kissé extravagánsabbak is.Gyakori választás a csúszásmentesített, a csempe falburkolattal harmonizáló kerámia padlóburkolat. Angolszász országokban gyakori a faburkolat; ha a pallókat közvetlenül párnafákra fektetik, a nedvesség ki tud szellőzni, és elkerülhető a korhadás. A PVC és a linóleum kényelmes, ugyanakkor praktikus. A mozaik, márvány és pala nedvességálló, bár hideg felület. Használhatunk nedvességállóvá tett parafa burkolatot is, mert kellemesen meleg, puha és könnyű karbantartani.Angolszász országokban a padlószőnyeg elterjedt megoldás, ugyanakkor nem nedvességálló. A hajópadló vetemedésre hajlamos.A természetes rost nedvesség hatására tönkre¬megy. Ez a helyzet a laminált padlóburkolatnál is: a résekbe bejutott nedvesség korhadást okoz. A durva felületű hidegpadlók (pl. terrakotta) nem keltenek elég kellemes érzetet, emellett megülepszik rajtuk a nedvesség. Faszerkezetű épületeknél a hidegpadlók (a kerámia padlóburkolat és a mozaik kivételével) túl nehezek.
Gyerekszobák. Elsődleges szempont a tisztaság és a biztonság. A padlóburkolat itt legyen könnyen tisztítható, ugyanakkor ellenálló a játékok, szaladgálás, csúszás-mászás okozta igénybevételeknek.A padlószőnyeg népszerű megoldás, ugyanakkor könnyen piszkolódik, emellett magában tartja a port, így allergiát és asztmát okozhat. Kiválóan alkalmasak a könnyen tisztítható rugalmas burkolatok: a gumi, linóleum, PVC és parafa. A laminált padlóburkolat könnyen tisztítható, ugyanakkor nem túl kemény.A fa keményebb, mint a laminált burkolat, emellett esetleg szálkásodhat.A hidegpadló nem túl kellemes, emellett veszélyes is lehet, ha elesik a gyerek. A természetes rost szúrós, nehezen tisztítható, emellett megül benne a por - hasonlóan a padlószőnyeghez-, ami allergiát okozhat.

Elbírja-e az aljzat a burkolat tömegét?

A burkolattípus kiválasztásánál ezt a szempontot is figyelembe kell venni. A beton aljzatlemez bármely hidegburkolatot elbír, akár­csak az úsztatott aljzatbeton. Ha azonban fa aljzatszerkezetre (alátétdeszkázatra) akarunk tégla, kő vagy pala padlóburkolatot lerakni, már jóval óvatosabbnak kell lennünk; mindez különösen igaz ágyazóhabarcsos beépítésnél.

Manapság a legtöbb hidegburkolat lapok formájában kapható, felsőbb szinteken való beépítéshez azonban még így is túl nehezek lehetnek. Néha a burkolat vékonyított változatban is kapható (pl. tégla): a padlóburkoló tégla vékonyabb az átlagos falazótéglánál. Szakemberrel ellenőriztessük, hogy az aljzat megfelel-e a követelményeknek, és ha kell, válasszunk könnyebb burkolatot.

Környezetbarát burkolatok

Ha ilyen burkolóanyagot választunk, nemcsak saját magunk és a családunk egészségének teszünk jót, hanem környezetünknek is. Sokan nem szeretnének a gyártás során alkalmazott vegyszerekkel – pl. a PVC-padlónál alkalmazott, allergiát okozó mérgekkel – együtt élni, ezért inkább a vegyszermentes változatokat keresik. Manapság a gyártók is egyre inkább figyelnek ezekre a szempon­tokra, így a környezetbarát termékek szín- és mintaválasztéka is egyre bővül. A következőkben néhány igazán környezetbarát meg­oldást mutatunk be:

Fa

A leginkább környezetbarát fa padlóburkolatok az újra­felhasznált kemény- vagy puhafa padlók, amelyek bontásból származó faanyag újrafeldolgozásából keletkeznek. Ha új fa­anyagot vásárolunk, ellenőrizzük, hogy fenntartható erdőgaz­dálkodásból származik-e; a trópusi fákat kerüljük, mert ezeket sokszor nem fenntartható módszerekkel termelték ki.

Bambusz

A bambusz tulajdonképpen fűféle, és nem fa. Ültetvényeken takarítják be, amelyek 4 éven belül újranőnek. A bambusz kitermelése nem veszélyezteti az élővilágot.

Parafa

A parafa tulajdonképpen egy élő fa lehántott kérge, amely újranő, így kitermelése tökéletesen összeegyeztethető a fenntarthatóság elvével. A kéreg lehántása nemhogy lassí­taná, egyenesen fokozza a fa növekedését. Ha a parafa burko­lat mellett döntünk, elősegítjük a Földközi-tenger vidéke pa­rafaültetvényeinek fennmaradását.

Linóleum

Lenolajból, falisztből, fenyőgyantából és őrölt mészkőből készült, amelyeket juta hátlapra hordanak fel. Biológiailag lebomló, és nem bocsát ki mérgező gázokat.

Gumi

A ragasztott gumireszelékből készült gumitermékek felaprított gumiabroncsból készülnek. Kaphatók újrafelhasz­nált gumiból készült alátétlemezek szőnyegpadlóhoz, illetve gumipadló lapok vagy csatlakoztatható gumilemezek is; 10 m2 burkolathoz kb. 8 abroncsot használnak fel. Ilyen termékeket főleg játszótereken vagy kereskedelmi létesítményekben talál­hatunk, de a növekvő színválasztéknak köszönhetően egyre inkább teret nyernek a lakberendezésben is.

PVC

Azok, akik tartanak a PVC-padló által kibocsátott mérge­ző anyagoktól, válasszák a kloridmentes változatot. Kaphatók bizonyos arányban (de akár 100 %-ban is) újrafelhasznált PVC-ből készült burkolólapok is. Ezekkel legtöbbször szabad­idő-vagy kereskedelmi létesítményekben találkozhatunk, de manapság egyre változatosabb megjelenésüknek köszönhe­tően egyre inkább terjednek a lakberendezésben is.

Padlószőnyeg

Az újrafelhasznált anyagból készült padló­szőnyeg rostjai polietilén-tereftalátból (PET) vannak, vagyis újrafelhasznált üdítőitalos palackokból. A PET-rostok előállí­tásához nem használnak fosszilis energiahordozókat és nem keletkeznek mérgező gázok. Kb. 1 m2 szőnyeg elkészítéséhez 45 palack szükséges. Az ilyen padlószőnyeg ellenáll a szennyeződésnek és nagyon tartós. Mivel általában nem annyira tetszetős, inkább közintézményekben találkozhatunk vele, de megjelenésén folyamatosan finomítanak, így egyre inkább alkalmas lesz belsőépítészeti célokra is.

Természetes rostokból készült burkolatok

A harmadik világ országainak a juta, tengerifű, szizál és kopra eladása bevételi forrást jelent és a helyi, megújuló források haszno­sítását. Ezek a termékek biológiailag lebomlóak.

Üveg

Újrahasznosított régi sörös- és borosüvegekből újab­ban üveg padlóburkoló lapokat készítenek. A hulladék üveg­termékek újrafeldolgozása során repedezett, buborékos tex­túra jön létre, amely kifejezetten érdekes mintázatú felületet képez.

Költségek és a lerakás nehézsége

A házilagos lerakás oka általában az, hogy így takarékoskodni lehet. A beépítés nehézségét azonban érdemes megfontolni, nehogy a szakemberen való spórolás végeredménye egy csúnya padlóburkolat legyen. A padlószőnyeg és a linóleum a legolcsóbb burkolóanyagok közé számít; a nagyméretű tekercsekkel vagy lemezekkel való munka azonban igen nehéz­kes, ezért szinte a legnehezebben beépíthető burkolatok közé tartoznak.

A linóleum vagy PVC burkolólapokkal az amatőrök jóval könnyebben boldogulnak. A padlószőnyeg szintén kap­ható lapok formájában, bár nem mindig túl jó minőségben. Sokszor azonban a tekercs árában a lerakás is benne van. A másik szélsőség a terrakotta burkolólap, amely drága, vi­szont könnyű beépíteni. A fém, márvány, gránit, üveg és terrazzo viszont drága és a beépítése is nehéz, ahhoz minden­képpen szakember szükséges.

Rejtett költségek

A költségek kalkulálásakor ne feledkezzünk meg az ún. „rejtett költségekről”. Lehet, hogy új szerszámokat kell ven­nünk vagy bérelnünk, vagy alátétre is szükség van. A kő-, ter­rakotta, tégla- vagy parafa padlót felületkezelni kell, a hideg­burkolatokat pedig fugázni, illetve nedves területeken tömíteni. A tervezéshez nézzük át az egyes burkolatokat bemutató részek elején a szerszámok és alapanyagok listáját, így könnyebben tudunk kalkulálni.

Karbantartási költségek

Ne feledkezzünk meg a karbantartási költségekről sem. A fa padlóburkolatot sokszor felületkezeléssel együtt meg­vásárolhatjuk, ez azután nem igényel különösebb karbantar­tást. A kezeletlen faburkolatot viszont lakkozni, olajjal vagy viasszal kezelni, és később a használat során lekopott rétege­ket (általában félévente) pótolni kell. A terrakotta burkolatra ismételten viaszt kell felhordani, csak így marad szép és víz­hatlan. Bármely felületkezelt hidegburkolatot érdemes időn­ként újból felületkezelni, védőbevonattal ellátni.

A hideg- és rugalmas burkolatokat árusító kereskedőknél tisztító-, felület­kezelő anyagok széles választéka kapható. Ezek sokszor ki­fejezetten drágák, és nem is mindig van rájuk szükségünk. A legtöbb, burkolólapokból készült padló – a bőr kivételével – remekül tisztítható vízzel és a háztartási tisztítószerekkel. Mielőtt döntenénk a burkolat típusáról, olvassuk el az egyes burkolatok ismertetésénél a karbantartásról leírtakat.

Költségek, lerakás nehézsége és karbantartás

A padlóburkolatokat azok ára és a lerakás nehézsége szerint 1-től 5-ig osztályoztuk (5-ös a legdrágább és a legnehezebben lerakható burkolat). A költségek – mivel a legtöbb padlóburkoló anyag többféle változatban kapható – többféle számértéket kaptak.

A karbantartás oszlopban a folyamatos fenntartás munkaigényét tüntettük fel. A burkolóanyag kiválasztásakor azt is ellenőrizzük, hogy az aljzat alkalmas-e az igénybevételek elviselésére.

A burkolat típusaKöltségekNehézségi fokBeépítésKarbantartásJavasolt aljzat
HIDEGPADLÓK
Tégla2-32-3SKközepesbeton
Kerámia2-43SKkicsibeton/fa
Beton (javítása)11SKkicsibeton/talaj
Üveg55szakembernagyfém vázszerkezetben
Mészkő/Homokkő4-54SKkicsibeton
Márvány/gránit55szakemberkicsibeton
Fém55szakemberközepesbeton
Mozaik2-42SKkicsibeton/fa
Gres (kőporcelán)3-43SKkicsibeton
Pala3-43SKkicsibeton
Terrakotta3-43SKközepesbeton
Terrazzo55szakemberkicsibeton
RUGALMAS BURKOLATOK
Parafa1-31SKkicsibeton/fa
Bőr52SKnagybeton/fa
Linóleum (tekercsben)2-44SK/szakemberkicsibeton/fa
Linóleum (lapokban)2-41SKkicsibeton/fa
Gumi3-42SKközepesbeton/fa
PVC (tekercsben)1-43SK/szakemberkicsibeton/fa
PVC (lapokban)1-41SKkicsibeton/fa
PADLÓSZŐNYEG ÉS ALTERNATÍVÁI
Padlószőnyeg (tekercsben)1-55SK/szakemberközepesbeton/fa
Padlószőnyeg (lapokban)1-21SKközepesbeton/fa
Természetes rostok2-44SK/szakemberközepesbeton/fa
FAPADLÓK
Laminált2-32SKkicsibeton/fa
Fa (úsztatott)4-53SKkicsibeton/fa
Fa (ragasztott)4-54SK/szakemberkicsi/közepes (felületkezeléstől függően)beton/fa
Fa (szegezett)4-54SK/szakemberkicsi/közepes (felületkezeléstől függően)beton/fa
Fa (felújítás)1-21SKkicsi/közepes (felületkezeléstől függően)beton/fa