Padlóburkolatok

Tervezés, stílus és burkolatkiosztás padlóburkolatoknál

Miután kiválasztottuk a burkolat típusát, meg kell hatá­roznunk annak színét, stílusát és a burkolatkiosztást. A különféle burkolattípusok számtalanféle színben és stí­lusban kaphatók; ugyanabból az anyagból sokféle, eltérő hatású felületet hozhatunk létre. A sima, egyenletes csatlakozásokkal kialakított, modern belső terekbe illő bükk­fa padló például teljesen más hatást kelt, mint a régies, pácolt tölgyfadeszkákból készült padlóburkolat.

Érde­mes lapozgatni a lakberendezéssel foglalkozó újságokat és könyveket, vagy körülnézni az építőanyag-kereskedé­sekben, ahol szívesen adnak tanácsokat. Ebben a cikksorozatban nemcsak az egyes burkolattípusok lerakását ismer­tetjük a lerakást lépésről lépésre végigkövető képekkel, de minden egyes burkolóanyagot bemutatunk különféle, eltérő stílusú belső terekben. Emellett számos hasznos tervezési ötletet és szín- és anyagválasztékkal kapcsolatos információt is megtudhatunk.

Jó tanács

  • Igazodjunk a léptékhez: Nagyméretű burkolólapokat nagy helyiségekben alkalmazzunk, a kisebb szobákba kisebb ele­mek kerüljenek (bár ennek az alapszabálynak a felrúgásá­val egészen érdekes felületeket képezhetünk).
  • Vegyük figyelembe a többi burkolatot is: Egy mintás szőnyeg­padló színes, mintás tapétával kombinálva már zavaró lehet.
  • A hosszanti csíkozás és padlódeszkák hosszítják a teret; széltében elhelyezve viszont szélesebbnek, ugyanakkor rö­videbbnek mutatják azt.
  • A geometrikus mintázat elegáns hatású, ugyanakkor kiseb­bíti a teret.
  • A világos árnyalatok nagyítják a teret, míg a meleg, sötét színek meghitt, barátságos környezetet teremtenek.
  • A durva, textúráit felületek oldott, rusztikus hatásúak, míg a sima, csillogó burkolatok könnyed, kifinomult, elegáns felületet képeznek.

Különböző burkolatok csatlakozása

Két helyiség között gyakori a burkolatváltás; ilyen esetben érdemes gondosan megtervezni, hogy milyen színek kerüljenek egymás mellé. A különböző burkolatokat néha csak egyszerűen egymás mellé helyezik, bár sokféle burkolatváltó, dilatációs profil kapható. Az egyszerű fa-, fém- vagy műanyag küszöböt egyszerűen a padlóhoz szegezik; ezzel létre is jön az elválasztás a kétféle burkolat között. Ügyeljünk rá, hogy a küszöbelem magassága egyezzen a burkolatréteg vastagságával.

Speciális csatlakozóprofillal viszont megoldható a különböző vastagságú burkolatfajták közötti átmenet. Padlószőnyegeknél viszont gyakran szőnyeglécet, Z-profilt vagy szöges lécet alkal­maznak, amelyet a padlószőnyeg fektetése előtt az aljzathoz szegeznek; ez az elem megfogja a lerakott burkolatot. Kaphatók a lépcsők aljánál és tetejénél alkalmazható rögzítő lécek is.

Rögzítések

A helyszín adottságainak felmérése

A burkolatok csomagolásán feltüntetik, hogy az adott kiszereléssel mekkora fe­lületet lehet lefedni. A munka megkezdése előtt rajzoljuk fel a burkolandó he­lyiség alaprajzát. Gondosan térképezzük fel és mérjük le a helyiség határoló falait; rajzoljunk fel minden beugrást, lépcsőt vagy a beépített bútorok alatti bur­kolandó területeket (pl. beépített szekrény, fürdőszobai berendezés).

A tervet négyzethálós vagy milliméterpapírra rajzoljuk. Ezután számítsuk ki a helyiség alapterületét. Téglalapnál bonyolultabb alaprajzú (pl. L alakú) szobánál osszuk fel kisebb, szabályosabb egységekre a szobát (célszerű átlókat is mérni, mert lehet, hogy a helyiség nem derékszögű).

Mérések

A burkolattípusok összehasonlítása

Hidegburkolatok

Hidegburkolatok1. kép

1. képen, bal oldalt, fentről lefelé:

Beton. Egyre népszerűbb burkolat- típus; felületét festik vagy viaszolják.

Kerámia padlóburkolat. Nagy szín- választékban, fényes vagy matt. és ál­talában mázas felülettel kapható. Lehet egyszínű vagy mintás. Kaphatók gyö­nyörű, kézzel festett padlócsempék is.

Gres (kőporcelán). Hagyományos földszínekben és élénk színekben egyaránt kapható. Anyagában színe­zett, jó kopásállóságú.

Terrakotta. Színe általában téglavö­rös. narancssárga vagy rózsaszín. Többféle formában kapható, meleg, rusztikus hatású felületet képez.

Mozaik. Bármely színben kapható. A mozaikburkolat lehet modem vagy klasszikus; a lehetséges változatoknak csak a fantáziánk szab határt.

Pala. Színe sötétzöld, szürkés vagy lilás. Ha nagyon keskeny fugákkal fektetik, rendkívül elegáns felületet képez.

1. képen, középső oszlop, fentről lefelé:

Mészkő/homokkő. Színe rendkívül változatos lehet; legtöbbször meleg mézszínű. A kis fugákkal lerakott burko­lat elegáns, a nagyobb fugákkal elké­szített felület rusztikus hatást kelt.

Tégla. Divatos és különleges burkolat; rusztikus vagy ipari hatású.

Márvány/gránit. Sima, klasszikus hatású felületet képeznek; a márvány­ vagy gránitburkolat igazi luxus!

Terrazzo. A betonnal vagy műgyantával kevert márvány- vagy gránitszemcsékből készült terrazzopadló elegáns, modem hatású felület.

Fém. Divatos, sima felületű burkolat, kissé ipari jelleggel.

Üvegpadló. Az üvegpadló nagyon divatos; az áttetsző felület jól illik a kortárs belsőépítészeti stílusokhoz.

Rugalmas burkolatok (1. kép, jobb oldalt, fentről lefelé)

PVC. Az összes padlóburkolat közül ez kapható a legnagyobb szín- és min­taválasztékban. Sokszor fa- vagy csem­pefelületet imitál, bár ezek a laminált burkolatoknál kevésbé szépek.

Parafa. A barna különböző árnyala­tai – a mézszíntől a sötétbarnáig – meneti bármely színárnyalatban be­szerezhető.

Linóleum. Sokféle színben és min­tázattal kapható; felülete gyakran márványos hatású. A PVC-nél kevésbé mesterséges hatású.

Gumi. Sokféle, élénk színben kap­ható. különféle textúráit felületekkel. Nagyon divatos, kissé ipari jellegű burkolat.

Bőr. A bőr meleg, sötét színe akkor érvényesül legjobban, ha viaszolják. Kevésbé a színek, inkább a burkoló­lapok alakba változatos.

Padlószőnyeg és alternatívái

Padlószőnyeg és alternatívái

Padlószőnyeg. Lehet homogén felületű, elegáns, hosszú szálú, fényűzően süppedős, durvább vagy finomabb; kedvünk szerint válogathatunk a hatalmas választékban! A lapokban kapható padlószőnyeg pedig tág teret enged a kreativitásnak.

Természetes rostok. Felületük érdekesen textúráit; színük lehet barnás, zöldes vagy kékes.

Fapadlók

Fapadlók

Fa. Számtalanféle fafajból készülhet, a színválaszték a majdnem fehértől a sötétbar­náig terjed. Lehet rusztikus vagy elegáns, durvább felületű vagy simább, hagyományos vagy modern. Egy egyszerű, olcsó faburkolatot nagyszerűen élénkíthetünk különböző felületkezelő anyagok (pác, lakk) alkalmazásával.

Laminált burkolat. A PVC-padlónál élethűbben imitálja a fafelületet, és előzőnél nagyobb választékban kapható. Egyre nagyobb a hidegburkolatokat imitáló laminált padlók választéka is. A laminált padló letisztult, rendezett hatást kelt.

Tekercsben kapható burkolatok anyagszükségletének kiszámítása

A padlószőnyeg, természetes rostokból készült, PVC és linóleum burkolóanyag meghatározott szélességű, a kívánt hosszra leszabható tekercsekben kapható. A szükségesnél szélesebb darabot vegyünk, hogy ne kelljen toldani. Ha azonban a helyiség szélesebb a legszélesebb kapható változatnál is, kétszer kell megvennünk az adott hosszt, és toldani kell a burkolatot.

Anyagszükséglet számításaAnyagszükséglet számítása

Az alaprajzon előre tervezzük meg, hogy hova esik majd a toldás. Ne kerüljön szem előtt lévő, forgalmas helyre. A toldásnál PVC vagy linóleum burkolóanyagnál 2,5 cm, szőnyegpadló és természetes rostból készült burkolatoknál 5 cm ráhagyással számoljunk! A szegélyeknél 5 cm ráhagyást számítsunk.

A burkolatkiosztás megtervezése

Kézenfekvőnek tűnik, hogy a burkolólapok lerakását a legszabályosabb, egyenes fal mentén kezdjük el. Bár a tekercsben kapható burkolatoknál, például padlószőnyeg, PVC- vagy természetes rostokból készült burkolatok esetében valóban ez a helyzet, fa vagy tégla padlóburkolatnál azonban egy tökéletesen egyenes segédvonalat kell kijelölnünk, és ehhez igazodva lerakni a burkolatot. A burkolólapok (pl. kerámialap burkolat) lerakását pedig a helyiség közepén kell kezdeni.

A negyedelős módszer

Ezzel a módszerrel bármilyen típusú burkolólapot (pl. kerámialap burkolat) lerakhatunk. Ha kötésben rakjuk le a burkolólapokat, csak az egyik tengelyhez igazodjunk.

Először mérjük ki és jelöljük be

Először mérjük ki és jelöljük be a négy fal vo­nalának felezőpontjait. Az egymással szem­közti falakon kijelölt pontok között feszítsünk ki a padlón csapózsinórt, majd ennek megpendítésével húzzunk krétavonalakat a pad­lón. Ezzel megkapjuk a koordináta-rendsze­rünk tengelykeresztjét.

Ellenőrizzük, hogy pontosan merőleges-e egymásra a két vonal.

Ellenőrizzük, hogy pontosan merőleges-e egymásra a két vonal. Ehhez mérjünk ki az egyiken 1,2 m-t, a másikon 0,9 m-t. Amennyiben a két segédvonal egymásra pontosan merőleges, a két kimért pont közötti szakasz (a derékszögű háromszög átfogója) pontosan 1,5 m hosszú. Ha nem megfelelő a méret, igazítsunk a vonalakon.

A burkolómunka megkezdése előtt a lapokat érdemes szárazon kirakni

A burkolómunka megkezdése előtt a lapokat érdemes szárazon kirakni. Először a kijelölt tengelyek mentén rakjunk le egy-egy sor la­pot a metszésponttól indulva, a helyiség tel­jes hossza és szélessége mentén. Ne feled­kezzünk meg a fugákat kijelölő távtartókról sem!

A fal mellett valószínűleg egy egész elemnél kisebb helyünk marad

A fal mellett valószínűleg egy egész elemnél kisebb helyünk marad. Ha a szemközti falak­nál ennek szélessége nem egyforma, vagy kisebb egy fél elemnél, addig módosítgassuk a tengelykereszt helyzetét, amíg egyforma és fél elemnél nagyobb lesz a vágandó elemek mérete. Fejezzük be a teljes burkolat száraz kirakását a tengelykereszt mentén, majd az egyes negyedekben.

A szükséges burkolóanyag mennyiség

Megbecsüléséhez osszuk el a burkolandó terület egy elem felületével. Így azonban nem vesszük figyelembe a fugákat (ezek szélessége akár 2 cm is lehet!). Nem számolunk a falszegélyeknél fellépő vágási veszteséggel sem. Tervezzük meg a burko­latkiosztást; addig próbálgassuk az elrendezést, amíg a falszegélyek mellé mindenhol azonos mé­retű és fél elemnél szélesebb vágott elemek kerül­nek.

A szükséges burkolóanyag mennyiség

Ha mindkét oldalra fél elemnél keskenyebb darab kerülne, csökkentsük egy sorral a kiosztást, így megnő a szélső elemek mérete. Mindig azonos tételből vásároljunk. A vágási veszteség miatt a ki­számított mennyiségnél 5 %-kal többet vegyünk.

A burkolatkiosztás megtervezése

Kerámia- vagy téglaburkolatnál sokszor homogén felület he­lyett bonyolultabb kiosztást – például szegélyt vagy sakktáb­lamintát tervezünk. A téglaburkolatot általában kötésben rakjuk le, például halszálka vagy fonott mintázattal, a mozaik­burkolatnál szintén sokféle kiosztás lehetséges. Ha még kez­dők vagyunk a burkolómunkákban, egyszerűbb kiosztással kezdjük. Négyzethálós vagy milliméterpapírra rajzoljuk fel a helyiség alaprajzát, majd tervezzük meg a burkolatkiosztást, a színeket; tervünkhöz igazodva szerezzük be a burkolóanya­got és végezzük a lerakást.

A keretes módszer

Ha a burkolatmező szegélyét, a bordűrt eltérő színű elemekből készítjük, vagy keretet alakítunk ki, a burkolatkiosztást és a vá­gott elemek helyét a bordűr helyzete határozza meg. A ten­gelykereszt kijelölése előtt ekkor a bordűr körvonalait kell ki­jelölnünk.

A keretes módszer

Ezután az előzőekben ismertetett negyedelős mód­szerrel rajzoljuk fel a tengelykeresztet, azzal a különbséggel, hogy itt nem a falak vonalának, hanem a bordűrt kijelölő vo­nalak felezőpontjainak összekötésével dolgozunk.

Az átlós módszer

Az átlós módszer

Ha átlósan lerakott burkolatot szeretnénk, a tengelykeresztet kijelölő krétavonalakat a helyiségátlóhoz igazodva helyezzük el. Ezután a negyedelős módszer szerint folytassuk a munkát; a tengelyek legyenek egymásra pontosan merőlegesek, a vá­gott elemek mérete pedig azonos legyen.

A lineáris módszer

Hajópadló vagy laminált padlóburkolat lerakásánál nincs szük­ségünk segédvonalakból álló tengelykeresztre. Egyszerűen jelöljünk ki egy egyenest a csapózsinórral, a leghosszabb egyenes fallal párhuzamosan, attól egy elemnyi plusz egy hézagnyi (1 cm) plusz egy csapszélességnyi (kivéve, ha azt eltá­volítottuk) távolságra. A szegezett elemeket úgy helyezzük el, hogy a csapok a helyiség középpontja felé néznek, ezért eb­ben az esetben a krétavonalat a faltól egy hézagnyi (1 cm) távolságra rajzoljuk fel.

A lineáris módszer

Ha a fal nem teljesen egyenes, ácsde­rékszöggel a falsarokból kiindulva jelöljük ki a segédvonalat, amelyet vonalzó mentén az egész helyiség hosszában meg­húzunk. A segédvonal alapján aztán rajzoljuk fel a csapózsi­nórral a krétavonalat. Az egyeneshez igazodva egymással párhuzamosan lerakjuk egymás mellé a pallókat; az egyenetlen fal mellett keletkező hézagokat utólag töltjük ki; a kisebb hé­zagokat a szegélyléccel is eltakarhatjuk.

Ha az utolsó palló túl keskeny lenne, módosítsuk a kiosz­tást, amíg az egymással szemközti falak mellé kerülő vágott elemek szélessége azonos lesz. Téglaburkolat lerakásakor kő­műves zsinórt kell kifeszítenünk, amely kijelöli a sorok vonalát és a burkolat síkját is. Ellenőrizzük a kiosztást, nehogy a szé­leken túl keskeny vágott elemeket kelljen alkalmaznunk.

Jó tanács

A burkolat elemeinek száraz kirakásával látni fogjuk, hogy milyen lesz majd a kész felület. Most még változtathatunk az eredeti elképzeléseinken, pl. a színek kiválasztásán.