Padlóburkolatok

Kerámia és gres (kőporcelán) burkolólap

A kerámia- és greslapok hatalmas szín-, minta- és forma­választékban kaphatók; hagyományos és modern stílusú belső terekben egyaránt remekül felhasználhatók.

Tulajdonságok

(*kicsi, **közepes, ***nagy)

 • könnyű karbantarthatóság ***
 • vízállóság ***
 • tartósság ***
 • hőtárolás *
 • hangszigetelés *

Mind­két burkolólap finomított, illetve finomítatlan agyagból készül, de a greslapok kémiai összetételük miatt anya­gukban erősebbek, kisebb a vízfelvevő képességük, ezál­tal fagynak kitett és nagy forgalmú helyeken kiválóan alkalmazhatók. Ugyanakkor mindkét burkolattípus kemény, hideg tapintású, ezért érdemes megfontolni a padlófűtés alkalmazását. Egyik típus sem annyira porózus, mint a terrakotta, ezért karbantartási igényük is kisebb.

A kerámia burkolólapokat legtöbbször, míg a greslapokat esetenként mázas kivitelben gyártják. Emiatt a többi hidegburkolatnál könnyebben beépíthetők, mivel a mázas termékeknél csak a fugákat kell beépítéskor fe­lületkezelő védőbevonattal ellátni, ha azok nem vízálló típusúak, magukat a lapokat nem. Mázatlan kerámiánál viszont beépítéskor el kell végezni a felületkezelést, mert csak így lesz kellően vízhatlan a felület.

Felületük és előnyeik

A gres (kőporce­lán) lapok nem igényelnek felületkezelést kis vízfelvevő képességük miatt. A kerámia padlóburkolat előnye a ne­hezebb hidegburkolatokkal szemben, hogy kisebb töme­ge miatt fa alátétdeszkázaton is alkalmazhatjuk. A padló­burkoló lapokhoz vásárolhatunk színben illő fali csempéket, illetve kaphatók csúszásmentesített padlóburkoló lapok is. Az átlagos kerámialap olcsóbb a greslapnál, azonban tartóssága miatt mindkét burkolatfajta gazdaságos megoldásnak tekinthető.

A burkolat megtervezése

Az összes hidegburkolat közül a kerámia és a gres lapburko­lat alkalmas leginkább arra, hogy kiéljük fantáziánkat. A szín­választék hatalmas, a felület lehet matt vagy csillogó, a for­maválaszték a nyolcszögletű, háromszögletű és rombuszfor­mától a számtalan méretű négyszög és négyzet alakú lapokig terjed. A különféle alakú és méretű elemeket bátran kombinál­hatjuk: készíthetünk például keskenyebb elemekből szegélyt, vagy kombinálhatjuk a nagyobb nyolcszögletű elemeket a sarkokban elhelyezet kisebb négyzetes lapokkal.

A kerámia­burkolat csillogó, rendezett felülete inkább a modern stílusú belső terekhez illik, bár ugyanakkor kaphatók például pasztell­színű, antik hatású padlócsempék is. Akik pedig valami iga­zán egyedit szeretnének, vásárolhatnak kézzel festett csempéket is!

Ne feledjük, hogy a keskeny hézagokkal lerakott lap­burkolatot nehéz szépen elkészíteni. Használjunk távtar­tó fugakereszteket az egyenletes hézagszélesség érdeké­ben, vagy szerezzünk be „beépített távtartókkal” (a burkolólap szélén lévő kitüremkedéssel) kialakított lapokat. A lapok fektetésénél arra is ügyelnünk kell, hogy az alj­zat kellően merev, stabil és sík legyen. Ne feledjük, hogy a greslapokat nehezebb darabolni, mint a kerámiát.

Kerámia és gres burkolólapok jellemzői

Előnyök:

 • nagyon tartós
 • nem igényel különösebb karbantartást
 • szín- és mintaválasztéka hatalmas
 • konyhába, fürdőszobába és előszobába különösen alkalmas

Hátrányok:

 • hideg és kemény érzetet kelt
 • a lapok szállításkor és beépítéskor könnyen megsérülhetnek, eltörhetnek

Csempeburko­latok

Fent: Ezek a mai csempeburko­latok 19. századi, enkausztika (viaszfestés) technikájával ké­szült csempeburkolatok geo­metrikus mintázatát elevenítik fel. Az ebből a korszakból fenn­maradt burkolatokkal például viktoriánus stílusú épületekben találkozhatunk.

Padló mintázata

Fent: Ezt a mintázatot kétféle méretű négyzetes és egy hosszúkás téglalap alakú elemből rakták ki. A finom színek miatt a mintázat nem zavaró, kelle­mesen visszafogott.

Kerámiacsempék

Fent: A fürdőszoba általában a lakás legkisebb helyisége, így kiváló terep a kísérlete­zéshez! Miért is ne próbálhatnánk ki a létező legélénkebb kerámiacsempét?

Karbantartás

Elegendő a rendszeres seprés vagy porszívózás, illetve öblítőszeres vízzel való át törlés. Semmiképpen se hasz­náljunk fémszálú kefét, mert maradandó sérülést okoz­hat; súroláskor legfeljebb nejlon vagy sörtekefét használ­junk. Ha védőbevonattal is bevontuk a lapokat, a felületkezelést 6-12 havonta ismételjük meg.

Kézzel festett ke­rámiapadló

Fent: Aki igazi luxusra vágyik, vásároljon kézzel festett ke­rámia burkolólapokat! Fantá­ziánknak ez esetben csak a pénztárcánk szab határt.

Minta a mintában

Fent: Minta a mintában: az élénk színű kisebb ele­mek kiválóan élénkítik a burkolatot.

Palaburkolatot imitáló kerámiacsempék

Fent: Palaburkolatot imitáló kerámiacsempék. Mivel a ter­mészetes kőburkolatokkal meglehetősen nehéz dolgozni, érdemes azok helyett az eze­ket utánzó kerámiaburkolatot választani.

 A klasszikus fekete-­fehér burkolat

Fent: A klasszikus fekete-­fehér burkolat soha nem megy ki a divatból!

Különböző színű és mé­retű elemek

Fent: A szabálytalanul elhe­lyezett, különböző színű és mé­retű elemekkel burkolt padló olyan, akár egy absztrakt fest­mény.

A vörös burkolat fehér fugái kiemelik a burkolatkiosz­tás mintázatát

Fent: A vörös burkolat fehér fugái kiemelik a burkolatkiosz­tás mintázatát, és friss, mo­dern hangulatot kölcsönöz­nek a hagyományos vöröses agyagcsempe burkolatnak. A barna vagy fekete fugákkal kevésbé különleges, viszont melegebb összhatást érnék el.