Parkettázás

Úsztatott parketták fektetésének lépései padlófűtésnél

Az úsztatott parketták függetlenül attól, hogy szalagparketták vagy laminált padlók, melegvizes padlófűtés felett is lerakhatok. Az aljzatuk felületi hőmérséklete azonban nem haladhatja meg a 27-28°C-ot, mivel e felett már károsodhat a padlóburkolat.

A gépészeti rendszerek méretezésekor és a parketta vastagságának kiválasztása­kor figyelembe kell venni a fűtési időszak alatt várható hőveszteséget is. A parketta az alátéthablemezzel együtt ugyanis fokozot­tan hőszigetel, ami hőleadás szempontjából kedvezőtlen. Ezért az alátéthablemez helyett 1 mm vastag tömör iszappapírt kell alkal­mazni. Ez a felfelé áramló hőt közvetlenül átadja a parkettának, ugyanakkor rugalmas alátétet képez.

Úsztatott parketta felépítése padlófűtésnél

A fűtési szezonban fokozott figyelmet kell fordítani a helyiség megfelelő légnedvessé­gére. Az alacsony (50% alatti) légnedvesség a parketta túlzott kiszáradását okozza, ami károsítja a szerkezetet (hézagok alakulnak ki). Ezért célszerű különböző párásító eszkö­zökkel biztosítani a megfelelő páratartalmat. Fontos, hogy lehetőleg minden évszakban közel állandó legyen a páratartalom, így elke­rülhető a nedvességtartalom ingadozásából adódó károsodás.

Úsztatott parketta rétegfelépítése padlófűtés felett

Olvasmány

A laminált padlók a legelterjedtebb padlóburkolatok közé tartoznak. Ahhoz, hogy a burkolat sok éven keresztül megőrizze a szépségét, megfelelő állapotát, a szakszerű kivitelezés mellett fontos karbantar­tani, és figyelembe venni, betartani a vonatkozó ajánlásokat.

  • A laminált padlót nem érheti tartós nedvesség! A kiömlött vizet minél hamarabb el kell távolítani! -A laminált padlót tilos súrolni!
  • Általában elegendő a felületetet „szárazon” tisztítani egy törlőronggyal, esetleg porszívóval!
  • Szükség esetén a laminált padló tisztítható enyhén megnedvesített törlőronggyal. Ajánlott az erre a célra forgalmazott ápolószereket használni.
  • Görgős irodai székekre puha görgőket kell szerelni!
  • A festéknyomok, toll- és filctollnyomok könnyen eltávolíthatók szerves oldószerekkel (alkohol, hígító stb.). Ezek nem okoznak kárt a laminált padlóban. Az oldószereket azonban mindig ruhával hordjuk fel a felületre, nem szabad őket közvetlenül a padlóra önteni!