Penészmentesítés tudástár

Lakásban előforduló penészgombák – Hogy kerülnek a lakásba a penészgombák?

A penészgombák környezetünkben természetes jelenségnek számítanak, ám ha beltéri megjelenésükről van szó, nagyon fontos, hogy odafigyeljen rájuk, hiszen számos higiéniai problémát képesek okozni, és az egészségre is káros hatással lehetnek. Ahhoz, hogy pontosan tisztában legyen azzal, milyen intézkedéseket ajánlott tennie a penészgomba tenyészetek elkerülésére, azok környezeti igényeinek megismerésére érdemes időt szánnia.

Allergiások számára célszerű már a kialakulás lehetőségét is meggátolni. Ehhez nyújt szakszerű megoldást a nanokerámiás bevonat.

Penészgomba spórák ezerszeres nagyításban
Penészgomba spórák ezerszeres nagyításban

Milyen életformát takar maga a kifejezés?

A penészgombák kifejezés gyakorlatilag egy gyűjtőfogalom azokra a gombákra, melyek gombafonalakat és spórákat alakítanak ki, s ezeken keresztül mint penésztenyészet jelennek meg. Ha az egyes penészgomba fajtákat szeretnénk megjelölni, akkor azt az alapján tehetjük meg, hogy alá, vagy fölérendelt gombáról van-e szó, s ez alapján egy duplaszavas latin kifejezéssel azonosíthatjuk be a gombát.

Hallott már az Actinomycetes-ekről?

Az Actinomycetes-ek penészgombaszerűen növekvő baktériumcsoportja is ismert, melyek szintén képesek arra, hogy problémákat okozzanak beltérben (jellemzően a tipikus dohos földszagot).

Penészesedés növekedése
Penészesedés növekedése

Ismerje fel a penészgombákat!

Kezdetben szabad szemmel nem láthatóak, hiszen a növekedési fázisban még a gombafonalak képződnek. Az így kialakult gombafonalzat színtelen, ám gyorsan növekszik, és terjeszkedési szerveik létrejötte után, melyeket hétköznapi nevén spóráknak ismerhet, láthatóvá válnak, hiszen színesek, s ezáltal a penészgombák is felismerhetőek. Mivel a spórák 3 és 10 µm között mozognak méretüket illetően, így azok könnyen belélegezhetőek, ami a már említett egészségügyi problémákhoz vezet.

Penészgombák kültéren is!

A külső levegőben jelen levő penészgomba koncentráció több tényező függvényeként alakul, de egyértelműen hatással van a belső terekben mértekre, így mindkét helyszínen ajánlatos a penészgomba méréseket elvégezni. Időben felismerve a veszélyt, megelőzheti az otthona higiéniáját rontó penésztenyészetek kialakulását!

A penészgombák megjelenése a lakásban több tényezőre vezethető vissza, a megelőzés kapcsán tehát lényeges, hogy tisztában legyen a számukra szükséges életfeltételekkel.

Mitől függ a penészgombák koncentrációja?

A szerves anyagok bomlási folyamatában, valamint a széndioxid körforgásban is szerepet játszó penészgombák külső levegőben levő koncentrációja eltérő lehet attól függően, hol történik a mérés, milyen nap-, és évszak van, de a klíma, a levegő páratartalma, a hőmérséklet, sőt a Föld forgása is befolyásolja a mért értékeket. Az elroszthatandó anyagok összegyűjtése mellett egyes gyártási folyamatok során is a levegőbe kerülnek a spórák, jellemzően ilyenek az állattartó, komposztáló telepek, vagy a terményfeldolgozás területe.

Hogyan kerülnek a lakásba a penészgombák?

Nem csak a szellőztetés során kerülhetnek otthonunk helyiségeibe, hanem létrejöhetnek beltéri forrásokból kifolyólag is. A lehetséges táptalajok ph-értékének, a hőmérsékletnek, valamint a páratartalomnak megfelelőnek kell lenniük ahhoz, hogy kifejlődjenek a penészgombák, de a spóraképződéshez a fény is elengedhetetlen számukra. A levegő szén-dioxid tartalma és a vegyi táptalajok befolyásolhatják fejlődésüket, életben maradásukat.

Vigyázat, többféle hőmérséklet is kedvező a penészgombának!

Rossz hír, hogy sajnos többféle hőmérsékleti viszony között is kifejlődhetnek a penészgombák, egyes fajtái kifejezetten a közepes hőmérsékletet kedvelik, ezek jelennek meg általában a lakásokban, de vannak olyanok is, a thermofil gombák, amelyek magas hőmérsékleten növekednek. Fagypont alatt nyilvánvalóan nem tudnak életben maradni, de akár 60 fokig is képesek szaporodni.

Mivel akár viszonylag szélsőséges körülményekhez is jól tudnak alkalmazkodni a penészgombák, így a megelőzésre ajánlott fokozottan odafigyelni! Következő cikkünkben részletesen olvashat a penészgombák nedvességgel szemben támasztott igényeiről.