Penészmentesítés tudástár

Penészmentesítés – Teendők penészes fal esetén!

Mint minden komolyabb munkánál, a festési munkálatoknál is létfontosságú a megfelelő előkészítés. Amennyiben falunk festése nem régi, akkor a penész lemosását követően máris hozzáláthatunk a penészgátló falfestéshez. Ilyen esetekben szerencsénk van, hiszen a fal jó állapotának köszönhetően nem kell különösebben vesződnünk a fal előkészítésével. Ezt arról ismerhetjük fel, hogy az előzőleg felvitt festék jól tapad a falhoz, ebben az esetben csupán felületi penésszel van dolgunk, melynek eltávolítása nem okoz nagyobb gondot.

A penészmentesítés kezdeti lépései

Mindenekelőtt a következő munkák elvégzésére van szükség: a fal szennyeződésektől való megtisztítása és a durva kiálló szemcsék, érdes felületek, sószerű kivirágzások csiszolással vagy kaparással történő eltávolítása. Kerüljük el a száraz kaparást, vagyis a művelet megkezdése előtt nedvesítsük be a falat, így csökkenthetjük annak esélyét, hogy a szétszóródó spórák miatt újabb fertőzés keletkezzen.

Ajánlott a penészölő (fungicid) tartalmú alapozás elvégzése. Kiemelt figyelmet kell fordítanunk penészmentesítés során a penésztelepek teljes megsemmisítésére, elkerülve ezzel, hogy spórák milliói jussanak belőlük a levegőbe. Az említett okok miatt célszerű porvédő maszkot helyezni orrunk, szánk elé a fal kaparásának megkezdése előtt. Ezt követően lássunk hozzá az esetleges felületi egyenetlenségek tömítéséhez, tapaszolásához, gletteléséhez.

Teendők penészes fal esetén

Szükség esetén végezzük el a felület kémiai átalakítását. Emellett gondoljuk át azt is, hogy szükséges-e a fal impregnálása (telítése, beeresztése), mélyalapozása, vagy felületének megszilárdítása (vakolaterősítés). Amennyiben bizonytalanok vagyunk, konzultáljunk a termékek forgalmazójával, annak vevőszolgálatával, illetve ne hezitáljunk kikérni festékszaküzleti eladó vagy festőmester tanácsát.

A penész eltávolításához szükséges technikai előkészületek

A penészmentesítés során használatba kerülő szerek, festékek lehetőleg ne kerüljenek közvetlen kapcsolatba bútorainkkal, használati tárgyainkkal, mert nyomot hagyhatnak rajtuk, illetve anyagtól függően roncsolhatják azokat. Ezért gondoskodjunk ezek megfelelő lefedéséről. Ezt akár hullámpapírral is megtehetjük, de még jobb, ha járható vagy létrázható fóliákat, festő ragasztószalagot használunk értékeink védelmében.

A régi festék eltávolításához leginkább használt eszközök az acélkaparó és a drótkefe. A felület finomabb elsimításához használjunk csiszolópapírt. Rosszabb állapotban lévő falak esetében előfordulhat, hogy a téglafalon lévő vakolat morzsalékosodik, érintésre szétmállik, porhanyóssá válik, porzik és akár nagyobb darabokban le is omlik. Ha ilyennel van dolgunk, akkor hozzá kell látnunk az elöregedett, salétromossá vált vakolat téglafalig való leveréséhez, majd újra kell vakolni a falfelületet.

A körültekintő penészmentesítés

Lehetőség szerint használjunk olyan mélyalapozókat, telítő (impregnáló) anyagokat, melyek a porózus falak megnövekedett szívóhatásának csökkentésére szolgálnak. Ezek a legtöbb esetben kényelmesen használható, színtelen, gyorsan száradó termékek, melyeknek további előnye, hogy a kezelt falfelület természetes légzését nem akadályozzák. Gyakran még a vakolat megerősítését is elősegítik.

Jegyezzük meg! A termékek vakolaterősítő képességéről általában a termék leírásban tesznek említést. Az említett termékek használata ezen felül azért is nagyon előnyös, mivel ezek a felhordásra kerülő falfesték jobb tapadását is biztosítják.

Léteznek az említett folyadékok közül olyanok melyek már penészölő hatóanyagokat is tartalmaznak. A hosszú távú biztos megoldás érdekében, ha tehetjük, választásunk során inkább ezeket preferáljuk!

A fenti utasítások betartása szavatolhatja Önnek a győzelmet a penésszel vívott harcban. Így, ezentúl boldog, penészmentes életet élhet!